Första behandling

  • Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen. Diskussion för båda dessa ärenden 2 och 3 som sambehandlas.


  • Ledamot Rainer Juslin (Lib) Anförande | 13:05

    Tack, talman! Som sagt så ber jag att få sambehandla de här två föreliggande betänkandena från lag- och kulturutskottet genom att presentera dem vid detta tillfälle.

    ADR är en europeisk överenskommelse från 1957 om transport av farligt gods i vägtrafik. Den trädde i kraft i Finland 1979 och den 20 april 2020 beslutade lagtinget att på eget initiativ ge sitt bifall till att ikraftträdandeförordningen träder i kraft också på Åland till de delar ADR faller inom landskapets behörighet.

    Bestämmelserna i ADR omfattar bland annat klassificering, förpackning och märkning av farliga ämnen samt konstruktion, utrustning och användning av fordon och tankar i samband med transport av sådana ämnen. Överenskommelsen innehåller också bestämmelser om utbildningar, certifikat och intyg.

    Genom det föreslagna tillägget kan man kostnadseffektivisera transporterna på väg genom att nyttja färre dragbilar till fler släpvagnar vilket även gagnar miljön. Säkerhetsbestämmelserna ska ändå ovillkorligen följas varför riskerna åtminstone rent teoretiskt inte förutspås öka.

    Talman, utskottet, som konstaterar att det inte finns någon anledning för Åland att avvika från det multilaterala transportavtalet, föreslår att lagtinget ger det begärda bifallet till att förordningen träder i kraft på Åland till de delar avtalet faller inom lagtingets behörighet.

    Då det gäller Republikens presidents framställning till Ålands lagting om statsrådets förordning om ändring av namnet på den europeiska överenskommelsen om internationell transport av farligt gods på väg har utskottet inget att invända mot att namnet ändras och föreslår därför att lagtinget likaså ger sitt bifall till att förordningen träder i kraft på Åland till de delar avtalet faller inom lagtingets behörighet.

    Avslutningsvis, herr talman, kan jag konstatera att lagtinget på dagens föredragningslista har ytterligare en ADR-överenskommelse till kännedom för vidare behandling i lagtinget de inkommande veckorna. Här skulle jag vilja skicka en hälsning till landskapsregeringen att man i utlåtandet till lagtinget också kort skulle ha redogjort för vilken koppling överenskommelsen har till Ryssland och vilka konsekvenser de ingångna restriktionerna inom EU innebär i ärendet.


  • Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. Förslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med betänkandet. Förslaget är bifallet i första behandling. Ärendets första behandling är avslutad.