Första behandling

  • Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av det lagförslag som ingår i betänkandet. Diskussion.


  • Tack, talman! Syftet med den här lagstiftningen är att hjälpa hushållen att klara av stigande boende utgifter. Det konstaterades också mycket riktigt i remissdebatten och i behandlingen i finans- och näringsutskottet att det är ett bidrag som utgör en rätt träffsäker förmån. Betänkandet är enhälligt undertecknat och utgör egentligen en budgetlag för själva debatten tar vid på måndag när tilläggsbudget betänkandet presenteras.

    Det här vill vi gärna presentera nu eftersom det är en lagstiftning som behöver fler behandlingar. Men även om allting har gått i samstämmighetens tecken och det är kopplat till tilläggsbudget ett, så behöver jag anföra en rättelse.

    Det står i slutet på utskottets synpunkter att denna lagstiftning löper ut 31 juli 2024. Rätt är 31 maj 2024. Och det där var en lapsus som passerade allas våra ögon. Mot den bakgrunden och med det tillägget. Föreslår utskottet att lagtinget antar lagförslaget i föreslagen lydelse samt att lagtinget bemyndigar landskapsregeringen att bestämma att denna lag helt eller delvis ska träda i kraft i den ordning som föreskrivs i 20 paragrafen 3 momentet självstyrelselagen, även benämnt budgetlag.


  • Tack, talman! Jag tänkte bara säga det att jag är tacksam över att vi nu försöker göra den här lagen, att den kan träda i kraft så fort som möjligt. För om man sitter och väntar på Folkpensionsanstalten att den här andra behandlingen ska gå igenom så att man kan trycka på knappen sänd så att de här stöden kan börja betalas ut och man väntar på det. Så jag är tacksam över att det behandlas så snabbt som möjligt.


  • Talman, det var också på sin plats att rikta ett tack till avdelningen som har varit väldigt behjälpliga i hanteringen av denna lagstiftning. Och till alla medlemmar och ledamöter i finans- och näringsutskottet som har insett nödvändigheten av att vi ska göra detta snabbt. Man ska minnas att det är ett svar på den inflation som har kommit faktiskt väldigt överraskande för i stort sett hela världen. Så tack för den!


  • Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om temporär ändring av 3 § landskapslagen om tillämpning på Åland av lagen om allmänt bostadsbidrag för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.