Första behandling

  • Utdrag ur protokollet

    Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen.

    Diskussion.

    Ltl Carina Aaltonen

    Fru talman! I den nu gällande landskapslagen om miljöbedömning behandlas både miljökonsekvensbedömningar och strategiska miljöbedömningar parallellt i samma paragrafer och bägge benämns som MKB, trots att det är fråga om två olika sorters bedömningar som har sitt ursprung i två separata EU-direktiv.

     Nu föreslås dessa olika bedömningar separeras så att miljökonsekvensbedömningar av projekt som grundar sig på MKB-direktivet ska regleras i ett kapitel och miljöbedömningar av planer och program som grundar sig på SMB-direktivet ska regleras ett annat kapitel.

    I utskottet anser vi att de föreslagna ändringarna innebär en bättre överskådlighet och en tydligare struktur. Det blir lättare för alla parter att veta vad som gäller.

    Av lagförslagets 10 § framgår att verksamhetsutövaren ska lämna den färdigställda miljökonsekvensbeskrivningen till ÅMHM för granskning. ÅMHM ska i ett särskilt beslut avgöra om miljökonsekvensbeskrivningen uppfyller kraven i lagen. Det innebär att om en miljökonsekvensbedömning underkänns så måste den kompletteras till dess myndigheten godkänner den. Utskottet anser att det är positivt att det ska fattas ett uttryckligt beslut om godkännande av miljökonsekvensbeskrivningen, men vill i sammanhanget understryka vikten av ÅMHM:s rådgivande roll under processen.

    I lagförslaget föreslås också att landskapsregeringen ges rätt att utfärda närmare bestämmelser i landskapsförordning i fem paragrafer.

    Utskottet konstaterar att det inte är möjligt att utan förordningstexterna bilda sig en helhetsbild av effekterna av lagförslaget och hur regelverket för MKB- respektive SMB-förfarandet slutligt kommer att utformas.

    Utskottet utgår från att förordningstexterna kommer att komplettera lagbestämmelserna på ett sådant sätt att det blir tydligt för berörda aktörer vilka villkor och krav som gäller för de här olika förfarandena.  

    Beträffande de ekonomiska konsekvenserna så konstateras att förslaget kommer att innebära ökade kostnader för myndigheten och ÅMHM. Hur mycket större arbetsbelastningen blir är svårt att bedöma eftersom antalet ärenden som kräver en miljökonsekvensbedömning under åren har pendlat mellan noll och fem ärenden per år. Landskapsregeringens bedömning är att arbetsbelastningen kommer att öka med i genomsnitt en månads arbete per år för en person.

    I lagförslaget redogörs inte för eventuella ekonomiska och administrativa konsekvenser för verksamhetsutövarna. Den största kostnaden i samband med MKB-förfarandet orsakas av utarbetandet av en miljökonsekvensbeskrivning och de bakgrundsutredningar som krävs för detta.

    Eftersom ÅMHM:s personella resurser är begränsade bedömer utskottet att det finns en risk för att ÅMHM i större utsträckning än myndigheter i omkringliggande regioner behöver anlita utomstående expertis. Det kan innebära att de åländska verksamhetsutövarnas kostnader för förfarandet ökar och försätter dem i en sämre konkurrenssituation jämfört med verksamhetsutövare i omkringliggande regioner. Utskottet ber landskapsregeringen därför att följa med utvecklingen till den delen.

    I övrigt har utskottet behandlat det här lagförslaget och vi omfattar det i sin helhet. Tack.

    Vicelantrådet Camilla Gunell, replik

    Jag vill tacka utskottet för en väldigt snabb och saklig behandling. Även det här ärendet är det viktigt att vi får vidare så att vi får in det i vår lagstiftning.

    Utskottets resonemang kring bemanningen på ÅMHM delar jag också till fullo. Det här är bedömningar som kan variera mellan åren och de kan vara av helt olika karaktär. Då är det klokt att vid det skedet ta in den externa expertis som just det här ärendet kan kräva.

    I övrigt vill jag gratulerar ledamoten till Lasse Wiklöf priset!

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Tack för det. Det är ju viktigt att man också tillser att myndigheten får de resurser som behövs för att inte verksamhetsutövare ska drabbas p.g.a. att man inte har personal som kan arbeta med de olika planerna, MKB och SMB.

    Vicelantrådet Camilla Gunell, replik

    Det är viktigt att myndigheterna har framförhållning och att man också följer med det här noga.

    En klok tjänsteman i Mariehamn sade att vi utvecklar och inte invecklar processer. Vi förenklar och gör det möjligt att i brådskande ordning komma vidare med viktiga satsningar.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl Torsten Sundblom, replik

    Talman! Man vet ju aldrig hur ofta det uppstår sådana här ansökningar. Kanske det är helt rätt som det står i lagförslaget att man kan upphandla extern kompetens. Man vet inte om man gör det ena året eller om det tar fem år innan man gör det nästa gång, det vet vi inte. Det är rätt väg att gå att upphandla extern kompetens i det här fallet, men man måste ändå följa med vad som sker. Det här bli nog bra.

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Precis, ltl Sundblom, jag tror också att det här blir bra. Men det måste finnas flexibilitet, framförhållning, lyhördhet och en vilja för att få det här att fungera. Där hänger också mycket på tydligheten. Vi ser att det kommer möjligheter till att sex förordningar som ytterligare gör det tydligare för både myndigheten och verksamhetsutövarna.

    Talmannen

    Replikskiftet är avslutat.

    Ltl Brage Eklund, replik

    Tack, fru talman! I det stora hela har jag inte så mycket invända.

    Det som jag hakade upp mig lite på och som också ordförande berörde är den här osäkerheten när det gäller verksamhetsutövarens kostnader. Har man fört någon diskussion i utskottet om vad det kan handla om? Om man ska anlita utstående expertis så kan det bli ganska stora kostnader. Har utskottet överhuvudtaget fört en dialog med höranden om var det kan sluta?

    Ltl Carina Aaltonen, replik

    Fru talman! Det är precis därför som vi ha fört in det här resonemanget i vårt betänkande. Den speciella expertisen kanske inte ens finns på Åland, eller att man måste ta in den från andra myndigheter, och då kan kostnaderna för verksamhetsutövarna bli högre än i omkringliggande regioner. Men vi ber ju också landskapsregeringen att följa med utvecklingen så att inte verksamhetsutövarna som gör MKB inte drabbas oskäligt. Vi har fört in det här resonemanget i vårt betänkande. Vi tyckte att det saknades lite i det här lagförslaget.

    Ltl Brage Eklund, replik

    Ja, det är bra att man har fört en dialog och fört ett resonemang runt detta. Den verksamhetsutövare som står inför att göra en MKB vill kanske ha lite tydligare klargjort vad det kan handla om i kostnader. Det kan också resultera i att projekt inte blir verkställda på grund av att det finns en osäkerhet i vad kostnaderna slutligen hamnar på.

    Ltl Brage Eklund, replik

    Fru talman! Samtidigt måste man komma ihåg att se vilka projektet det krävs en MKB för. Om man tittar i nuvarande lag och förordningar så är det för väldigt stora projekt som det krävs MKB för idag. Ska man sätta igång något sådant så tror jag också att man från verksamhetsutövarnas sida är intresserade av att göra det så bra som möjligt.

    Jag tror faktiskt kanske ändå att det här är obefogade farhågor.

    Talmannen

    Replikskiftena är avslutade.

    Ltl Pernilla Söderlund

    Talman! Utskottet har fått höra att det här är ett välkommet lagförslag. Det är framåtsyftande, det är positivt och mycket är förtydligat. Det är en bra grund för en hållbar planering och utveckling.

    Vidare är det bra att få in miljöaspekter tidigt i processer och planer av olika slag. Vi har även hört att ärenden rörande detta kommer till ÅMHM ganska sällan. Men visst behöver man följa med och se över hur resurserna inom ÅMHM fördelas.

    Jag fick i remissdebatten frågan om förfarandet kring samråd, och en önskan om att utskottet skulle titta lite extra på det. Här är lite som jag antecknat från svaren som vi fick i utskottet.

    Samråd är en etablerad form av förhandshörande som undviker onödiga besvär. Det är ibland svårt att avgöra vilka som ska kallas, men det är en fungerande och accepterad metod. Tack, talman.

     Ltl Torsten Sundblom

    Jag tänkte inte säga någonting om det här ärendet från början. Men med anledning av replikväxlingarna här så tyckte jag att jag i alla fall skulle säga något.

    Vid miljökonsekvensbedömningar så är det stora projekt som det handlar om. Stora projekt förekommer inte ofta på Åland.

    Vi ska komma ihåg en sak. Den verksamhetsutövare som ska starta upp en verksamhet så behöver göra en miljökonsekvensbedömning.  Verksamhetsutövaren kan knappast göra det utan att ha tillräckligt skolning på området och utbildning. Man måste antagligen anlita en konsult för det. För det är inte ÅMHMs uppgift att göra MKB, utan endast se till att den är bra när den kommer. Man måste anlita extern hjälp när man gör en miljökonsekvensbedömning. ÅMHM ska vara med och kunna ge råd, med de kan inte göra den själv som myndighet. Den myndighet som ska bedöma MKB kan inte göra den, utan man måste ha någon annan att göra den.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslagen var för sig i deras helhet.

    Föreläggs först förslaget till landskapslag om miljökonsekvensbedömning och miljöbedömning för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av ändring av 3 och 5 §§ plan- och bygglagen för landskapet Åland för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.