Budgetförslag 4/2022-2023

Lagtingsår: 2022-2023
Typ av dokument: Budgetförslag

Ladda ner Word-dokument

LSvapen

5x5px

Ålands landskapsregering

BUDGETFÖRSLAG nr 4/2022-2023

 

Datum

 

 

2023-04-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Förslag till första tilläggsbudget för år 2023

 

ALLMÄN MOTIVERING

 

 

Till lagtinget överlämnas landskapsregeringens framställning med förslag till första tillägget till Ålands budget år 2023.

I föreliggande förslag till tilläggsbudget föreslås bland annat

- tilläggsanslag för en temporär höjning av bostadsbidraget

- ytterligare medel för vattenförbättrande åtgärder

- tilläggsanslag för stöd riktat till privatpersoner för utbyte av oljepanna

- tilläggsanslag för att höja informationssäkerhetsnivån inom det offentliga Åland

- resursförstärkning till ÅMHM för att möjliggöra etablering av storskalig havsbaserad vindkraft samt

- att det finanspolitiska ramverket införs med budgetpolitiska mål, en förändrad (stram) budgetprocess och ett finanspolitiskt råd.

Föreliggande förslag

I och med tillägget har hittills under år 2023 budgeterats anslag och inkomster i budgetens olika avsnitt enligt nedanstående fördelning

 


 

Den 1 september 2022 bildades Ålands representation i Helsingfors. I samband med detta förstärktes verksamheten med en tillfällig tjänst som Ålands representant i Helsingfors. Det föreslogs då att tjänsten, som kräver förtroende likt systemet med politiska statssekreterare i riket, skulle vara tillfällig och prövas årligen. Landskapsregeringen avser att i samband med grundbudgeten för 2024 föreslå att tjänsten istället inrättas ordinarie. Tjänstemannen som innehar tjänsten ska åtnjuta politiskt förtroende. Landskapsregeringen inleder arbetet med nödvändiga ändringar i lagstiftningen.

Det finanspolitiska ramverket

Det finanspolitiska ramverket är ett viktigt verktyg för att utforma en långsiktigt hållbar finanspolitik. Ordning och reda i självstyrelsefinanserna är en prioriterad uppgift liksom att värna den finansiella stabiliteten. De budgetpolitiska målen som är en del av det finanspolitiska ramverket utgörs av ett överskottsmål för landskapets finansiella sparande och ett kostnadstak för landskapets budget.

En förutsättning för att nå de budgetpolitiska målen är en stram budgetprocess. Det finanspolitiska ramverket skapar goda förutsättningar för stabilitet och förutsebarhet kring den ekonomiska politiken. Följsamhet mot ett överskottsmål leder på sikt till att ett ekonomiskt handlingsutrymme skapas som gör att Åland framöver står bättre rustat vid allvarliga ekonomiska nedgångar.

Överskottsmålet

Överskottsmålet föreslås formuleras som att landskapets finansiella sparande ska uppgå till en viss procent av landskapsbudgeten i genomsnitt över en konjunkturcykel. Det betyder att uppföljningen av överskottsmålet inte kan göras direkt mot utfallet för ett enskilt år. I stället bör om möjligt det strukturella sparandet användas i uppföljningen. Det innebär att en bedömning måste göras av konjunkturläget och dess effekt på det finansiella sparandet. 

Landskapsregeringen föreslår att överskottsmålet ska gälla tills vidare men att det ska ses över vart sjätte år. Lagtinget kommer således inte att behöva fatta några årliga beslut om överskottsmålet utan målet gäller till dess ett nytt beslutas.

Landskapsregeringen avser att från och med år 2025 vid minst ett tillfälle per år redovisa för lagtinget hur överskottsmålet uppnås, förslagsvis på våren i samband med att lagtinget tar ställning till landskapsregeringens förslag till kostnadstak. Vid en bedömd målavvikelse åligger det landskapsregeringen att lämna en redogörelse för hur en återgång till målet ska ske.

Kostnadstaket

Kostnadstak innebär att lagtinget på förslag av landskapsregeringen fastställer en maximal nivå för landskapets kostnader. Taken som omfattar i det närmaste samtliga landskapets kostnader är rullande treåriga och nominella. En budgeteringsmarginal för oförutsedda kostnader ska finnas under taket. Budgeteringsmarginalen är skillnaden mellan kostnadstaket och de takbegränsade kostnaderna.

Kostnader och intäkter under verksamhets- och överföringsanslag budgeteras och redovisas brutto. För verksamhet som helt eller delvis finansieras med externa medel omfattas dock endast nettokostnaden av kostnadstaket.

Ekonomiska utsikter – lågkonjunktur 2024

Ett redan högt inflationstryck som förstärktes av Rysslands invasion av Ukraina och den efterföljande energikrisen har inneburit kraftigt försämrade utsikter för världsekonomin. Den höga inflationen, framför allt till följd av ökade energi- och livsmedelspriser, tillsammans med stigande räntor påverkar den ekonomiska situationen för hushåll och företag i många länder.

Världen

Tillväxten globalt faller till 2,9 procent i år och 2024 väntas den stanna på 3,1 procent, enligt en konjunkturprognos från Internationella valutafonden (IMF). Bland de stora ekonomierna blåser motvinden hårdast för Storbritannien, vars BNP väntas krympa med 0,6 procent i år följt av en BNP-uppgång på 0,9 procent 2024. Världens största ekonomi, USA, väntas växa med 1,4 procent i år och 1 procent 2024. Kinas tillväxt väntas till följd av slopade pandemirestriktioner öka markant i år, till 5,2 procent följt av 4,5 procent nästa år. I fjol var tillväxten i Kina nere på 3 procent.

Sedan finanskrisen 2007–2008 har det globala ränteläget varit lågt och penningpolitiken varit expansiv. Inflationen har nu stigit världen över och flera centralbanker för penningpolitiken i en mer åtstramande riktning vilket bidrar till stigande marknadsräntor. Den stramare penningpolitiken, en allmänt lägre efterfrågan, minskade utbudsstörningar och en mindre påverkan från energipriser väntas bidra till att inflationen blir lägre 2024 än 2023.

Europa

I euroområdet väntas tillväxten bli svag 2023. Enligt den Europeiska centralbankens marsprognos för Euroområdet väntas den årliga genomsnittliga reala BNP-tillväxten dämpas markant, från 3,6 procent 2022 till 1,0 procent 2023, för att sedan öka till 1,6 procent både 2024 och 2025.  Inflationen förväntas sjunka till under 3 procent vid slutet av 2023 och sedan stabiliseras.

Finland

Finlands Bank bedömer att den recession landet befinner sig i sedan hösten 2022 som en följd av energikrisen, blir kortvarig och mild. Den ekonomiska tillväxten blir negativ 2023, BNP förväntas krympa med 0,2 procent under året. Den ekonomiska tillväxten prognosticeras bli svag under åren framöver, 0,9 procent under 2024 och 1,5 procent 2025. Finansministeriet gör en liknande bedömning. Den höga inflationen väntas minska till 4,6 procent under 2023, för att sedan sjunka ytterligare 2024 till under 2 procent.

Åland

Åländsk ekonomi kommer sannolikt att befinna sig i en lågkonjunktur 2024 med låg BNP-tillväxt. Hög inflation, stigande räntekostnader och osäkerhet tynger hushållens konsumtion och företagens investeringar och väntas leda till att den ekonomiska aktiviteten på Åland minskar. Turismen har visserligen återhämtat sig sedan pandemin och antalet övernattningar ökar, men flera faktorer talar för en svag utveckling framöver – inte minst konsumentförtroendet som är på mycket låga nivåer.

Arbetslösheten på Åland har återhämtat sig väl efter pandemin och uppgick i mars 2023 till 4,6 procent. I takt med att efterfrågan i ekonomin bedöms bli svagare väntas även läget på arbetsmarknaden försämras.

Inflationen, mätt som konsumentprisindex med procentuella förändringar under tolvmånadersperioder, har stigit till de högsta nivåerna sedan 1986 då ÅSUB:s tidsserier påbörjades. I januari 2023 var inflationen för första gången tvåsiffrig och i februari steg den ytterligare till rekordnivån 11,3 procent. 

En historiskt hög skuldsättning bland hushåll och fastighetsbolag på Åland medför att ekonomin kan vara mer sårbar vid snabbt stigande räntor eller snabbt fallande priser på bostäder och fastigheter. År 2020 var de åländska bostadshushållens skuldsättningsgrad mer än 157 procent av den disponibla inkomsten, vilket är betydligt högre än skuldsättningsgraden i riket (men lägre än i Sverige).

Inflation och inflationsförväntningar är trögrörliga och riskerar därmed att hålla sig kvar på en hög nivå, vilket kan få stora skadeverkningar på samhällsekonomin och för enskilda. Om den höga inflationen biter sig fast är det sannolikt att det medför att räntorna blir än högre och under en längre tid. Det riskerar att fördjupa lågkonjunkturen.

Utgångspunkter för arbetet med 2024 års budget

Arbetet med budgeten för 2024 bedrivs i enlighet med den strama budgetprocess som utgör en del i det finanspolitiska ramverket. Det innebär att det samlade budgetutrymmet fastställs först, därefter detaljerna.

Eftersom lagstiftningen håller på att utarbetas och ännu inte finns på plats, lämnas här inte något förslag till nivå på överskottsmål och kostnadstak för lagtinget att ta ställning till. Landskapsregeringens avsikt är att i höstens förslag till budget för år 2024 inkludera förslag till nivå på överskottsmål samt nivå på kostnadstaket för åren 2024–2026.

Landskapsregeringen kommer i sitt interna fortsatta budgetarbete att utgå från ett indikativt kostnadstak och preliminära kostnadsramar för de åtta politikområden som landskapets budget delas in i. Budgetunderlagen för åren 2024–2026 som avdelningar och myndigheter lämnat utgör härvidlag ett viktigt underlag.

Som beskrivits ovan bedömer landskapsregeringen att Ålands ekonomi kommer att befinna sig i en lågkonjunktur 2024. Det finanspolitiska ramverket ger handlingsfrihet att bedriva en aktiv finanspolitik i stabiliseringspolitiskt syfte vid allvarliga ekonomiska nedgångar. En alltför expansiv finanspolitik riskerar emellertid i detta läge att i viss mån bidra till att den höga inflationen biter sig fast och leda till ökade underskott i landskapets finanser. En finanspolitisk åtstramning riskerar å andra sidan att förstärka lågkonjunkturen.

Det är viktigt att finanspolitiken är väl avvägd både i förhållande till behovet av att dämpa den höga inflationen och för att kunna hantera nedgången i ekonomin. Landskapsregeringen avser därför att välja en neutral finanspolitik som utgångspunkt för det fortsatta budgetarbetet och ett kostnadstak som är anpassat till detta.

 

 

 

Med hänvisning till ovanstående samt till detaljmotiveringen får landskapsregeringen vördsamt föreslå

att lagtinget antar förslaget till första tillägg till budgeten för år 2023, samt

att lagtinget omfattar att det finanspolitiska ramverket införs med budgetpolitiska mål, en förändrad (stram) budgetprocess och ett finanspolitiskt råd.

 

 

Mariehamn den 11 april 2023

 

 

L a n t r å d

 

 

Veronica Thörnroos

 

 

Minister

 

 

Roger Höglund

 

__________________

 


Anslag

Inkomster

 tb 2023

 tb 2023

VERKSAMHET OCH ÖVERFÖRINGAR

200

Landskapsregeringen och regeringskansliet

-384 000

137 000

210

Regeringskansliet

0

0

21010

Regeringskansliet, verksamhet

0

0

212

Digitalisering och informationsteknologi inom förvaltningen

-220 000

0

21200

Utgifter för digitalisering och informationsteknologi

-220 000

0

225

Främjande av integration

-20 000

0

22500

Främjande av integration

-20 000

0

232

Understödjande av politisk verksamhet

-7 000

0

23200

Understödjande av politisk verksamhet och politisk information

-7 000

0

260

Landskapsregeringens övriga inkomster och utgifter

-137 000

137 000

26006

Nordiska Skärgårdssamarbetet

-137 000

137 000

300

Finansavdelningens förvaltningsområde

-100 000

0

350

Penningautomatmedel

-100 000

0

35000

Penningautomatmedel (R)

-100 000

0

400

Social- och miljöavdelningens förvaltningsområde

-425 000

190 000

410

Övriga sociala uppgifter

-35 000

0

41010

Övriga sociala uppgifter, överföringar (F)

-35 000

0

440

Naturvård

-190 000

190 000

44000

Naturvård, verksamhet

-90 000

190 000

44000

Naturvård, överföringar

-100 000

0

450

Vattenförsörjning och vattenvård

-200 000

0

45000

Vattenförsörjning och vattenvård, verksamhet

-198 000

0

45000

Vattenförsörjning och vattenvård, överföringar

-2 000

0

500

Utbildnings- och kulturavdelningens förvaltningsområde

-110 000

97 000

511

Kultur- och kulturmiljöförvaltning

-60 000

0

51100

Kultur- och kulturmiljöförvaltning

-60 000

0

535

Utbildningsverksamhet

-50 000

97 000

53500

Vuxenutbildning

-50 000

97 000

600

Näringsavdelningens förvaltningsområde

-1 213 000

725 000

600

Allmän förvaltning

0

-275 000

60010

Näringsavdelningens allmänna förvaltning, verksamhet

0

-275 000

615

Främjande av livsmedelsproduktion

-1 213 000

1 000 000

61500

Främjande av livsmedelsproduktion, överföringar (R)

-1 213 000

1 000 000

700

Infrastrukturavdelningens förvaltningsområde

-210 000

0

715

Bostäder och byggande

-210 000

0

71500

Stöd för byggnadsrelaterade ågärder (R)

-210 000

0

80 - 88

Myndigheter samt fristående enheter

-125 000

0

848

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet

-125 000

0

84810

Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, verksamhet

-125 000

0

Verksamhet och överföringar sammanlagt

-2 567 000

1 149 000

89

SKATTEFINANSIERING, FINANSIELLA POSTER OCH

RESULTATRÄKNINGSPOSTER

890

Skatter och avgifter av skattenatur, inkomster av lån

och finansiella poster

676 000

3 251 000

890

Skatter och inkomster av skattenatur

0

2 721 000

89000

Skatter och inkomster av skattenatur

0

2 721 000

892

Finansiella poster

676 000

530 000

89200

Finansiella poster (F)

0

530 000

89230

Landskapets fastighetsverk

0

0

89250

Avkastning av Ålands Pennningautomatförenings verksamhet

676 000

0

Skattefinansiering, finansiella poster och resultat-

räkningsposter sammanlagt

676 000

3 251 000

9

INVESTERINGAR, LÅN OCH ÖVRIGA

FINANSINVESTERINGAR

200

Landskapsregeringen och regeringskansliet

-276 000

0

9212

Digitalisering och informationsteknologi inom förvaltingen

-276 000

0

921200

Digitalisering och informationsteknologi, investeringar (R)

-276 000

0

300

Finansavdelningens förvaltningsområde

100 000

0

9350

Penningautomatmedel

100 000

0

935010

Lån ur penningautomatmedel (R)

100 000

0

80 - 88

Myndigheter samt fristående enheter

-50 000

0

9860

Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet

-50 000

0

986000

Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, investeringar (R)

-50 000

0

Investeringar, lån och övriga finansinvesteringar

sammanlagt

-226 000

0

Anslag och inkomster totalt ovanstående

-2 117 000

4 400 000

 

 

 

 


Detaljmotivering - Verksamhet och överföringar

200 Landskapsregeringen och regeringskansliet

210 Regeringskansliet

21010 Regeringskansliet, verksamhet

Organisation: 21010 Regeringskansliet, verksamhet    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

172 805

110 000

 

Kostnader

-3 450 711

-3 718 000

 

Anslag netto

-3 277 905

-3 608 000

 

Budgetmotivering

Föreslås en fullmakt enligt nedanstående motivering.

Fullmakt

Fuktproblem i självstyrelsegårdens våning 1 norra delen har konstaterats. Externa utredningar visar på emissioner (lukt) från den fuktiga grunden som inom kort kommer att leda till skadliga emissioner. En sanering och renovering måste därför göras. Genom företagshälsovården har redan arbetsmiljöproblem hos berörd personal lyfts upp. Sanerings- och renoveringsarbetet utförs inom ramen för den investeringsfullmakt som ingår i budgeten för år 2023 för Fastighetsverket och inverkar inte höjande på internhyreskostnaden.

Det finns utrymmesproblem i självstyrelsegården och kontorsplatser hyrs idag externt. Ledningen för allmänna förvaltningen och Fastighetsverket har diskuterat alternativ. Landskapsregeringen föreslår att det i samband med den ovan nämnda saneringen och renoveringen görs en ombyggnad som utökar antalet arbetsplatser från 39 till 56 stycken. Därmed skapas samtidigt en bättre användning av tillgängliga ytor och en större tillbyggnad eller externa hyreskontrakt undviks. Preliminärt kommer internhyreskostnaden att öka med ca 55.000 euro per år för ombyggnaden. Landskapsregeringen föreslår att den ökade årskostnaden för internhyran godkänns. Se även moment 89230.

212 Digitalisering och informationsteknologi inom förvaltningen

21200 Utgifter för digitalisering och informationsteknologi

Organisation: 21200 Digitalisering o inform teknol    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

138 100

109 000

 

Kostnader

-3 277 509

-4 290 000

-220 000

Anslag netto

-3 139 409

-4 181 000

-220 000

Budgetmotivering

Föreslås ett anslag om 20.000 euro för ansökan om partnerskap i Interreg Europe-projektet ”Self-Supporting Digital Islands”.

Vidare föreslås ett anslag om 200.000 euro samt en fullmakt om 800.000 euro för programmet Informationssäkerhet.

Därtill föreslås en fullmakt om 1.500.000 euro rörande finansieringen av grundavgiften för Åda Ab.

Utgifter

Ansökan om partnerskap i Interreg-Europe projekt

Landskapsregeringens ansökan kommer att fokusera på digitalisering av vården samt närliggande områden inom digitalisering och tillhörande infrastruktur, exempelvis en plattform som underlättar att bo och verka från öar. Landskapsregeringens digitaliseringsenhet stöttar Högskolan på Åland i projektet. Ifall landskapsregeringen antas som partner avser landskapsregeringen återkomma med förslag om anslag i ordinarie budget för år 2024. Före det står klart vilka som blir samarbetspartners i ett eventuellt projekt och före omfattningen samt syftet med projektet är fastställt går det inte att göra en närmare budgetering. Uppskattningen av hela projektets kostnader uppgår till 1 - 2 miljoner euro fördelat på fem till åtta parter. Den externa finansieringen från Interreg Europe uppgår till 80 % av godkänd budget.

Säker informationshantering

Landskapsregeringen ser att behovet av en säker och effektiv informationshantering ökar då det offentliga Åland samarbetar alltmer via centrala it-system. Kommande EU-lagstiftning (NIS2) ställer nya hårdare krav på informationshanteringen inom hela offentliga sektorn, sjukvården, medaktörer, leverantörer samt även på företag som levererar samhällskritisk infrastruktur. Det ökade utbytet av digital information inom åländsk offentlig förvaltning och med nationella samt EU-system ökar dock samtidigt exponeringen för it-intrång, phishing, överbelastningsattacker, trojaner och ransomware.

Förslaget gäller ett program med tre delprojekt som rör informationssäkerhet, hosting och tjänstefiering. Syftet med programmet och dess tre delprojekt är att offentliga vårdgivare på Åland ska kunna ansluta sig till och använda det gemensamma vårdinformationssystemet (VIS). Detta är en förutsättning för att landskapsregeringen ska uppfylla kraven som ställs för redan beviljade medel om 4,6 miljoner euro ur EU:s fond för återhämtning och resiliens.

Programmet innebär samtidigt att Åda kan erbjuda sina ägare likvärdiga it-tjänster som blir kostnadseffektiva och skalbara till nytta för hela landskapsförvaltningen. Tjänsterna ska uppfylla villkoren i relevanta ramverk och på så sätt möta de informationssäkerhetskrav som kommer att ställas vid fullvärdiga integrationer av till exempel VIS och fordonsregistret till nationella system och EU-system.

Föreslås att 1.000.000 euro från PAF-reserveringen (mom. 89250) avsätts för programmet Informationssäkerhet. Programmet är beräknat till två år. År 2023 uppskattas kostnaderna till 200.000 euro, år 2024 till 500.000 euro och år 2025 till 300.000 euro.

Grundavgiften för Åda Ab

Prismodellen och därmed grundavgiften för Åda Ab behöver omarbetas. I dagsläget är det landskapsregeringen, Mariehamns stad, Alarmcentralen och Kommunernas socialtjänst k.f. som betalar en grundavgift till Åda medan övriga kunder endast betalar för specifika tjänster utan att delta i finansieringen av bolagets overhead-kostnader. Landskapsregeringen har dessutom tecknat ett avtal med Åda gällande service management, förvaltningsstyrning och kompetensutveckling som upprätthåller bolagets it-mognadsnivå. Detta avtal bör införlivas med den nya grundavgiften, dessutom behöver grundavgiften anpassas till dagens prisnivåer då den inte justerats sedan år 2017. Målet med att förändra grundavgiften är att ge bolaget stabila förutsättningar för sin verksamhet och att samtliga ägare solidariskt efter ägarandel delar på grundavgiften. Ett mer långsiktigt mål är att bolaget i högre grad ska finansieras av sina tjänster.

Då bolaget i praktiken inte har möjlighet att tillgodose kommunsektorns behov innan projektet rörande hosting och tjänstefiering är genomförda, föreslås ett övergångsförfarande där landskapsregeringen står för kommunsektorns hela grundavgift år 2024-2026, 50 procent av grundavgiften år 2027 och 25 procent av densamma år 2028. Ett sådant upplägg ger också kommunsektorn möjlighet att planera sin ekonomi. Merkostnaden för landskapsregeringen är ca 400.000 euro per år de första tre åren, på sikt minskar dock den nya prismodellen landskapsregeringens kostnader för grundavgiften. Landskapsregeringens avsikt är att stärka det egna ägandet.

Fullmakt

För programmet Informationssäkerhet ovan föreslås en fullmakt om 800.000 euro avseende åren 2024 och 2025. För ovannämnda grundavgift för Åda föreslås en fullmakt om 1.500.000 euro avseende åren 2024-2028. Finansiering sker genom att reserverade penningautomatmedel under moment 89250 avsätts för ändamålen.

225 Främjande av integration

22500 Främjande av integration

Organisation: 22500 Främjande av integration    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

 

 

 

Kostnader

-40 168

-59 000

-20 000

Anslag netto

-40 168

-59 000

-20 000

Budgetmotivering

Föreslås ett anslag om 20.000 euro.

Utgifter

Ålands landskapsregering deltar som medfinansiär till Mariehamns stads AMIF-projekt ”Välkommen hem” som syftar till att samla kompetenser och service som tvärsektoriellt kartlägger, planerar och verkställer integrationsinsatser på Åland. Projektet är öppet för alla åländska kommuner. Syftet med projektet är att vara ett stödinstrument i integrationsområdet för hela det offentliga Åland samt öka integrationsinsatsernas träffsäkerhet. Projektet kommer att arbeta utgående från en lågtröskelmodell för att nå och inkludera en så bred målgrupp som möjligt. Projektets målgrupp är tredjelandsmedborgare, vilket inkluderar personer flyende från Ukraina.

Inom ramen för projektet avses också inrättande av en delegation för etniska relationer (ETNO) för att inkludera inflyttade i olika beslutsfattande processer på Åland. Delegationen skulle bland annat fungera som remissinstans i integrationsfrågor gentemot beslutsfattande organ på Åland. Projektet utarbetar en modell för mandat, representation i delegationen samt dess administration.

I budgeten 2023 aviserade landskapsregeringen om intentionen om att söka medel från AMIF-fonden. Ålands landskapsregering medfinansierar projektet upp till 20.000 euro per år under en treårsperiod (2023-2026). Projektets totala kostnader beräknas uppgå till ca 876.000 euro, varav EU finansierar 90 procent. Landskapsregeringens andel inkluderar även Ålands polismyndighets medfinansiering till projektet. Ålands polismyndighet budgeterar för personella resurser för projektet och har möjlighet att söka tillbaka dessa kostnader från Mariehamns stad som i sin tur erhåller ersättning från AMIF.


 

232 Understödjande av politisk verksamhet

23200 Understödjande av politisk verksamhet och politisk information

Organisation: 23200 Stöd till politisk verksamhet    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

178 175

178 175

 

Kostnader

-195 174

-195 175

-7 000

Anslag netto

-16 999

-17 000

-7 000

Budgetmotivering

Föreslås ett tillägg om 7.000 euro.

Utgifter

I samband med beredningen av förslaget till fjärde tilläggsbudget för år 2022 uppdagades en felbudgetering av stödet för riksdagsledamotens verksamhet för såväl år 2022 som år 2023.

260 Landskapsregeringens övriga inkomster och utgifter

26006 Nordiska Skärgårdssamarbetet

Organisation: 26006 Nordiska skärgårssamarbetet    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

171 662

132 000

137 000

Kostnader

-171 662

-132 000

-137 000

Anslag netto

0

0

0

Budgetmotivering

Med hänvisning till 6 § finansförvaltningslagen (2012:69) föreslås att momentet kan gottskrivas med inkomster och belastas med utgifter för projekt.

Inkomster

Inkomsterna avser projektfinansering.

Utgifter

Under året inleds ett femårigt projekt Regions4Climate med 12 deltagande europeiska regioner. Projektet finansieras med medel från Europeiska kommissionen inom ramen för forsknings- och innovationsprogrammet Horisont Europa. Finansieringen utbetalas årligen i förskott och för år 2023 uppgår beloppet till ca 137.000 euro.


 

300 Finansavdelningens förvaltningsområde

350 Penningautomatmedel

35000 Penningautomatmedel (R)

Organisation: 35000 Penningautomatmedel    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

 

 

 

Kostnader

-5 791 806

-4 638 000

-100 000

Anslag netto

-5 791 806

-4 638 000

-100 000

Budgetmotivering

Föreslås tilläggsanslag om 100.000 euro för evenemangsstöd.

Utgifter

I grundbudgeten finns avsatt 350.000 euro att utges som stöd för evenemang. Evenemangsstödet kan komma ifråga till ideella föreningar eller annan juridisk person som inte utgör företag. Syftet är att i enlighet med fastställda principer för evenemangsstödet främja satsningar på evenemang som har en positiv effekt på besöksnäringen. Efterfrågan på evenemangsstöd har hittills under året varit högre än förväntat. Därför föreslås 100.000 euro överföras från moment 935010 Lån ur penningautomatmedel.

400 Social- och miljöavdelningens förvaltningsområde

410 Övriga sociala uppgifter

41010 Övriga sociala uppgifter, överföringar (F)

Organisation: 41010 Övr sociala uppg, överföring    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

 

 

 

Kostnader

-12 575 931

-13 814 000

-35 000

Anslag netto

-12 575 931

-13 814 000

-35 000

Budgetmotivering

Föreslås ett ökat anslag om 35.000 euro.

Utgifter

För bostadsbidrag, som beviljas i enlighet med landskapslag (2015:4) om tillämpning av lagen om allmänt bostadsbidrag upptogs i 2023 års budget ett anslag om 3.000.000 euro. Landskapsregeringen avser avge ett lagförslag om temporär ändring av landskapslag (2015:4) om tillämpning av lagen om allmänt bostadsbidrag vilket överlämnas till lagtinget i samband med tilläggsbudgeten med avsikt att lagen kan sättas i kraft på de grunder som anges i 20 § 3 mom. i självstyrelselagen för Åland (1991:71).

Som ett led i arbetet att stärka situationen för de ekonomiskt mest utsatta på grund av allmän kostnadsökning och hög inflation föreslås en temporär höjning av de maximala boendeutgifterna i lagen om allmänt bostadsbidrag. Förslaget innebär att de högsta beloppen på maximala månatliga boendeutgifter som beaktas som godtagbara vid beviljande av bostadsbidrag temporärt skulle höjas med 10 procent under ett års tid. Detta är en riktad insats till en grupp där risken för socioekonomisk utsatthet är hög. Den föreslagna höjningen ökar kostnaderna för bostadsbidrag med drygt 12.000 euro per månad och ca 85.000 euro, beräknat för perioden 1.6-31.12.2023.

Kostnaderna för bostadsbidraget under det första kvartalet 2023 understiger budgeterat belopp varför en minskning av anslaget om 50.000 euro föreslås. Med hänvisning till ovanstående föreslås en nettoökning om 35.000 euro.

440 Naturvård

44000 Naturvård, verksamhet

Organisation: 44000 Naturvård    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

53 948

18 500

190 000

Kostnader

-406 343

-565 500

-90 000

Anslag netto

-352 395

-547 000

100 000

Budgetmotivering

Föreslås en nettominskning av anslaget med 100.000 euro.

Inkomster

Inkomster från EU beräknas uppgå till 190.000 euro för finansiering av kostnader för naturbetesplaneringar och -inventeringar.

Utgifter

En teknisk omflyttning av anslag för frivilligt skydd av skog och mark från verksamhetsanslag till moment 44000 överföringar, innebär minskade utgifter på verksamhetsanslaget om 100.000 euro. Utgifter för konsulttjänster gällande naturbetesplaneringar och -inventeringar beräknas uppgå till 190.000 euro. Projektet finansieras fullt ut av EU inom ramen för landsbygdsutvecklingsprogrammet genom beslut taget 25.1.2023, ÅLR 2021/10431. Projektet bedöms fortgå till den 30.6.2025.

Sammantaget ökar utgifterna med 90.000 euro.

44000 Naturvård, överföringar

Organisation: 44000 Naturvård    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

 

 

 

Kostnader

-40 625

-55 000

-100 000

Anslag netto

-40 625

-55 000

-100 000

Budgetmotivering

Föreslås anslag om 100.000 euro.

Utgifter

Teknisk omflyttning av anslag från verksamhetsanslag till överföringar. Anslaget avses användas för frivilligt skydd av skog och mark enligt riktlinjer framtagna av miljöbyrån i samarbete med skogsbruksbyrån.


 

450 Vattenförsörjning och vattenvård

45000 Vattenförsörjning och vattenvård, verksamhet

Organisation: 45000 Vattenförsörjning- och vård    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

37 421

194 000

 

Kostnader

-338 528

-801 000

-198 000

Anslag netto

-301 106

-607 000

-198 000

Budgetmotivering

Föreslås ett ökat anslag om 198.000 euro.

Utgifter

Flertalet sjöar och många havsvikar på Åland uppnår inte god status som enligt EU:s vattendirektiv ska uppnås till 2027 och enligt Hållbarhetsagendan ska uppnås till 2030. Problematiken har blivit extra tydlig under de senaste somrarna där näringshalterna i kombination med klimatförändringen periodvis lett till mycket dålig vattenkvalitet, vilket framför allt observerats i dricksvattentäkterna och de inre havsvikarna. För att genomföra konkreta åtgärder som förbättrar vattenkvaliteten i första hand i dricksvattentäkter och inre vikar föreslås en överföring av sammanlagt 1.100.000 euro under projekttiden från reserverade PAF-medel (moment 89250) till projektet ”Vattenförbättrande åtgärder” (moment 45000). Medlen föreslås nyttjas som tilläggsmedel inom projektet ”Vattenförbättrande åtgärder”, under projekttiden 2023-2026. För år 2023 föreslås en överföring av 200.000 euro till föreliggande moment.

Projektet kommer bestå av ett flertal delprojekt där en vattenförekomst/ett tillrinningsområde utgör ett delprojekt. Landskapsregeringen strävar efter att i så hög utsträckning som möjligt genomföra delprojekt i samarbete med olika organisationer (vattenbolag, kommuner, lokala intresseorganisationer m.m.) samt mark- och vattenägare. Det innebär att målsättningen är att landskapsregeringen tillsammans med samarbetspartnern finansierar och genomför åtgärderna. Projektet drivs på miljöbyrån, som även samarbetar internt inom förvaltningen. Mark- och vattenägare involveras redan i framtagandet av åtgärdsplanerna för att säkerställa att alla berördas synpunkter inhämtas.

Projektet ska bidra till att förbättra vattenstatusen i prioriterade vattenförekomster som t.ex. Markusbölefjärden genom konkreta vattenförbättrande åtgärder. Åtgärderna genomförs under åren 2023-2026, med målsättningen att åtgärderna ska resultera i att den ekologiska statusen förbättras ett steg (t.ex. från måttlig till god) till år 2030. Tidsramen ger fyra års återhämtningstid efter att åtgärderna utförts, vilket är nödvändigt eftersom effekterna av åtgärderna inte kommer att synas direkt. Exempel på möjliga åtgärder är syresättning, muddring av sediment, skyddszoner, våtmarker, sedimenteringsbassänger, bevattningsdammar, fiskevårdsåtgärder, revidering av vattenskyddsföreskrifter och tillgänglighetsåtgärder.

Dessutom föreslås en minskning om 2.000 euro för att finansiera anslaget under överföringar nedan.

Fullmakt

För att genomföra delåtgärderna inom projektet ”Vattenförbättrande åtgärder” ovan föreslås en fullmakt om 900.000 euro avseende projektets kostnder åren 2024, 2025 och 2026. Finansiering sker genom att reserverade penningautomatmedel under moment 89250 avsätts för ändamålen.


 

45000 Vattenförsörjning och vattenvård, överföringar

Organisation: 45000 Vattenförsörjning- och vård    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

 

 

 

Kostnader

-844

0

-2 000

Anslag netto

-844

0

-2 000

Budgetmotivering

Momentet nytt.

Föreslås ett anslag om 2.000 euro.

Utgifter

Anslaget avser räntegottgörelse för tidigare utgivna räntestödslån.

500 Utbildnings- och kulturavdelningens förvaltningsområde

511 Kultur- och kulturmiljöförvaltning

51100 Kultur- och kulturmiljöförvaltning

Organisation: 51100 Kultur o kulturmiljöförvaltn    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

1 966

3 000

 

Kostnader

-691 153

-696 000

-60 000

Anslag netto

-689 187

-693 000

-60 000

Budgetmotivering

Föreslås ett tilläggsanslag om 60.000 euro.

Utgifter

Anslaget avser kostnader för lagstadgade arkeologiska undersökningar i Tengsöda, Saltvik. Undersökningarna görs med stöd av landskapsregeringens beslut i enlighet med 11 § i landskapslagen (1965:9) om fornminnen (151 U3a, dat. 4.10.2022). De totala kostnaderna för undersökningarna som planeras att genomföras i tre etapper uppskattas till ca 180.000 euro, varav 60.000 euro upptas i föreliggande förslag till tilläggsbudget för 2023 års kalkylerade kostnader.

Undersökningens första etapp (2023) planeras att äga rum under försommaren och pågå till hösten. Genom att genomföra undersökningarna under verksamhetsåret säkrar landskapsregeringen att samfälligheten som under hösten 2022 beviljats tillstånd att rubba fast fornlämning kan ges tillgång till cirka en tredjedel av de berörda ytorna under slutet av året.


 

535 Utbildningsverksamhet

53500 Vuxenutbildning

Organisation: 53500 Vuxen utbildning    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

 

 

97 000

Kostnader

-1 096 251

-1 530 000

-50 000

Anslag netto

-1 096 251

-1 530 000

47 000

Budgetmotivering

Föreslås ökade intäkter om 97.000 euro och ökade kostnader om 50.000 euro.

Inkomster

Inkomsterna om 97.000 euro avser ESF-medfinansiering av utbildningar föranledda av konjunkturläget.

Utgifter

Tilläggsanslaget om 50.000 euro avser kvarvarande kostnader för utbildningar föranledda av konjunkturläget. Anslaget gäller ESF-medfinansierat projekt gällande utbildningsinsatser med inriktning på hållbar energi och teknik, t.ex. inom vindkraft och solenergi. Anslaget upptogs ursprungligen i andra tilläggsbudgeten för år 2021, men hela inkomsten och delar av utgifterna belastar år 2023.

600 Näringsavdelningens förvaltningsområde

600 Allmän förvaltning

60010 Näringsavdelningens allmänna förvaltning, verksamhet

Organisation: 60010 Näringsavdelningen, verksamhet    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

184 050

404 000

-275 000

Kostnader

-2 311 385

-2 443 000

 

Anslag netto

-2 127 336

-2 039 000

-275 000

Budgetmotivering

Föreslås minskade inkomster om 275.000 euro.

Inkomster

Föreslås en inkomst om 50.000 euro härrörande från försäljning av maskiner som inte längre behövs för försöksverksamheten vid Ålands hushållningssällskap.

Föreslås minskade inkomster om 325.000 euro till följd av ändrad utbetalningsprincip för tekniskt stöd för ERUF och ESF+, EJFLU och EHVFV, kapitel 621, 623 och 625. Under den nya programperioden görs utbetalningen i efterskott baserad på utbetalningstakten till beviljade projekt vilket leder till en avsevärd fördröjning av förverkligandet av inkomster.

615 Främjande av livsmedelsproduktion

61500 Främjande av livsmedelsproduktion, överföringar (R)

Organisation: 61500 Främj av livsmedelsproduktion    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

 

 

1 000 000

Kostnader

-1 425 860

-962 000

-1 213 000

Anslag netto

-1 425 860

-962 000

-213 000

Budgetmotivering

Föreslås inkomster om 1.000.000 euro och tilläggsanslag om 1.213.000 euro samt en bevillningsfullmakt i enlighet med motiveringarna nedan.

Inkomster

Föreslås en inkomst om 1.000.000 euro. Finlands riksdag har den 1 mars 2023 godkänt tilläggsbudget för 2023 (FFS 268/2023) innehållande en överföring till Åland för betalning av ett temporärt kostnadsstöd för jordbruket och vattenbruket.

Utgifter

Temporärt kostnadsersättningsstöd för jordbruket och vattenbruket

Föreslås en utgift om 1.000.000 euro för att finansiera ett temporärt kostnadsersättningsstöd för jordbruket och vattenbruket. Stödet betalas för att partiellt kompensera för konsekvenserna av höjningen av priset på gödselmedel och el samt för att trygga försörjningsberedskapen. Stödet betalas med grund i Europeiska kommissionens meddelande 2022/C 426/01 (Ukrainakrisramen). Stödet till jordbruket och vattenbruket betalas ur samma stödordning och budgeteras under samma moment för att uppnå ett effektivt genomförande av stödordningen.

Sätt Åland på tallriken

Föreslås ett tilläggsanslag om 200.000 euro för en satsning på servering av axgana måltider i de kommunala offentliga köken under hösten 2023.

Den kommunala sektorn kan söka finansiering för en ”Sätt Åland på tallriken” kampanj under hösten. Stöd beviljas på basen av antalet personer som serveras måltider i de kommunala köken enligt av landskapsregeringen fastställda principer.

Räntestöd

Föreslås utöka anslaget med 13.000 euro för att finansiera räntestödet för den utökade bevillningsfullmakten för lån med räntestöd om 1.800.000 euro och tidigare års beviljade räntestödslån.

Fullmakt

Föreslås utöka bevillningsfullmakten med 1.800.000 euro för år 2023 från 1.000.000 euro till 2.800.000 euro för beviljande av räntestödslån för produktionsinvesteringar i byggnader samt visst lösöre som tecknas i samband med erhållande av investeringsstöd till lantbruket. Bevillningsfullmakten föreslås höjas till följd av efterfrågan av lån i samband med genomförande av stora investeringar.

700 Infrastrukturavdelningens förvaltningsområde

715 Bostäder och byggande

71500 Stöd för byggnadsrelaterade åtgärder (R)

Organisation: 71500 Stöd byggn relaterade åtg    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro    

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

 

 

 

Kostnader

-783 494

-300 000

-210 000

Anslag netto

-783 494

-300 000

-210 000

Budgetmotivering

Föreslås ett tilläggsanslag om 210.000 euro som ges ut med stöd av 2 § i landskapslag (1999:40) om bostadsproduktion och 11 § landskapslag (1988:50) om lån, räntestöd och understöd ur landskapets medel samt om landskapsgaranti.

Utgifter

Landskapsregeringen har noterat ett stort intresse av det stöd som lanserades i februari för konvertering av värmesystem. Stödet är riktat till privatpersoner som äger en bostadsbyggnad för permanent boende med olja som primär uppvärmningskälla. För att möjliggöra att fler kan övergå till en fossilfri uppvärmning av sitt bostadshus och med detta stödja mål 6, Kraftigt minskad klimatpåverkan, föreslås ytterligare 210.000 euro att avsättas för utbyte av oljepanna.

80 - 88 Myndigheter samt fristående enheter

848 Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet

84810 Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, verksamhet

Organisation: 84810 ÅMHM, verksamhet    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

659 304

555 000

 

Kostnader

-2 311 569

-2 460 000

-125 000

Anslag netto

-1 652 265

-1 905 000

-125 000

Budgetmotivering

Föreslås ett tilläggsanslag om 125.000 euro.

Utgifter

Tilläggsanslaget avser resursförstärkning inom arbetet med att möjliggöra etablering av storskalig havsbaserad vindkraft. Resursförstärkningen som utgörs av två tillfälliga miljöskyddsinspektörer och en jurist beräknas för 5 - 10 år och innebär en årlig kostnad om ca 180.000 euro. Därtill fordras inköp av experttjänster om ca 100.000 euro per år. För år 2023 är kostnaderna beräknade med utgångspunkt i att resursförstärkningarna bedöms kunna vara på plats kring halvårsskiftet.


 

Detaljmotivering - Skattefinansiering, finansiella poster och resultaträkningsposter

890 Skatter och avgifter av skattenatur, inkomster av lån och finansiella poster

890 Skatter och inkomster av skattenatur

89000 Skatter och inkomster av skattenatur

Organisation: 89000 Skatter och liknande    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

298 257 654

311 930 000

2 721 000

Kostnader

 

 

 

Anslag netto

298 257 654

311 930 000

2 721 000

Budgetmotivering

Föreslås ökade inkomster om 2.721.000 euro.

Inkomster

Ålandsdelegationen fattade i december 2022 fyra stycken beslut rörande avräkning och skatteavräkning enligt nedanstående:

  • fastställt avräkningsbeloppet för år 2021 till 194.791.589 euro. Landskapet erhöll under år 2021 ett förskott om 194.073.000 euro varför landskapet kommer att erhålla ytterligare 718.589 euro
  • fastställt beloppet för skatteavräkningen för skatteår 2021 till 90.850.421 euro. Landskapet erhöll under år 2021 ett förskott om 79.600.000 euro varför landskapet kommer att erhålla ytterligare 11.250.421 euro. I grundbudgeten för år 2023 beaktades ett preliminärt belopp om 12.500.000 euro, varför inkomsten behöver sänkas med 1.249.579 euro
  • fastställt en sänkning om 3.948.000 euro av förskottet på avräkningsbeloppet för år 2022. Efter sänkningen har landskapet erhållit ett förskottsbelopp för år 2022 om sammanlagt 198.247.000 euro samt
  • fastställt ett tillägg om 7.200.000 euro till förskottet på skatteavräkningen för skatteår 2022. Efter tillägget har landskapet erhållit ett förskottsbelopp för skatteår 2022 om sammanlagt 92.000.000 euro.

Eftersom besluten fattades i slutet av år 2022 kommer de att verkställas först under våren 2023.


 

892 Finansiella poster

89200 Finansiella poster (F)

Organisation: 89200 Finansiella poster    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

1 303 928

1 045 000

530 000

Kostnader

-285 903

-560 000

 

Anslag netto

1 018 025

485 000

530 000

Budgetmotivering

Föreslås ökade inkomster om 530.000 euro.

Inkomster

I grundbudgeten har beräknats 200.000 euro för ränteinkomster. Den för närvarande goda likviditeten som kan placeras och det höjda ränteläget beräknas öka ränteinkomsterna med 530.000 euro till 730.000 euro.

89230 Landskapets fastighetsverk

Organisation: 89230 Landskapets fastighetsverk    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

6 000 000

4 500 000

 

Kostnader

 

 

 

Anslag netto

6 000 000

4 500 000

 

Budgetmotivering

Föreslås att Fastighetsverkets investeringsfullmakt för 2023 höjs med 800.000 euro.

Investeringarnas maximibelopp och de viktigaste projekten

För planerat underhåll upptogs 6.000.000 euro i grundbudgeten för år 2023. För ombyggnad av norra längan av våning 1 i självstyrelsegården som innebär en förtätning av kontorsytan fordras en utökad fullmakt med 800 000 euro. Se även moment 21010.

89250 Avkastning av Ålands Penningautomatförenings verksamhet

Organisation: 89250 Penningautomatmedel    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Intäkter

20 000 000

32 700 000

 

Kostnader

-366 065

-13 876 000

676 000

Anslag netto

19 633 935

18 824 000

676 000

Budgetmotivering

Föreslås att 200.000 euro av reserverade medel överförs till moment 21200 för programmet informationssäkerhet, att 200.000 euro överförs till moment 45000 för projekt som syftar till att förbättra vattenkvaliteten samt att 276.000 euro överförs till moment 921200 för anskaffning/utveckling av it-stöd för Paf-stödshantering. Sammanlagt 3.200.000 euro föreslås avsättas för att finansiera kommande års kostnader för programmet informationssäkerhet, projekt för förbättring av vattenkvaliteten samt grundavgiften till Åda (mom. 21200).

Utgifter

I grundbudgeten reserverades 3.876.000 euro för att i första hand användas till tryggande av vattenförsörjning, vattenförbättrande åtgärder, äldreomsorgsinvesteringar och e-förvaltningsprojekt. Landskapsregeringen har för avsikt att stärka informationssäkerheten inom det offentliga Åland, se moment 21200. För innevarande år föreslås därför att 200.000 euro används för detta ändamål och ytterligare 800.000 euro åren 2024 - 2025. För att förbättra vattenkvaliteten föreslås under moment 45000 att 200.000 euro av reserverade medel tas i anspråk under år 2023 och ytterligare 900.000 euro åren 2024 - 2026. För fullmakten avseende grundavgiften för Åda (mom. 21200) avsätts 1.500.000 euro av reserverade medel åren 2024 - 2028.

Moment

Beskrivning

Totalt

Varav 2023

Fullmakt

89250

Reservering särskilda projekt tillgängliga medel

3 876 000

 

 

 

 

 

 

 

45000

Vattenförbättrande åtgärder

-1 100 000

-200 000

-900 000

21200

Informationssäkerhet

-1 000 000

-200 000

-800 000

21200

Grundavgift Åda

-1 500 000

0

-1 500 000

921200

Systemstöd/portal för Paf-stödshantering m.m.

-276 000

-276 000

-

 

Summa

-3 876 000

-676 000

-3 200 000


 

Detaljmotivering - Investeringar, lån och övriga finansinvesteringar

200 Landskapsregeringen och regeringskansliet

9212 Digitalisering och informationsteknologi inom förvaltningen

921200 Digitalisering och informationsteknologi, investeringar (R)

Organisation: 921200 Digitalisering och informationstekonologi, investeringar (R)    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Anslag netto

-163 692

-230 000

-276 000

Budgetmotivering

Föreslås ett anslag om 276.000 euro för anskaffning av systemstöd för hantering av Paf-stödsärenden m.m.

Utgifter

Processen för ansökning och handläggning av Paf-stöd är till stora delar manuell och administrativt tungrodd. Föreningar som ansöker om Paf-stöd har framfört önskemål om en portal eller liknande där de kan logga in och ladda upp de dokument som efterfrågas i samband med ansökningarna. Även handläggarna inom landskapsregeringen har under flera år påtalat behovet av ett systemstöd. Systemet som ska anskaffas eller utvecklas avses i första hand effektivisera hanteringen av Paf-stöd, men inriktningen är att det även ska kunna användas för annan stödhantering. Finansiering sker genom att reserverade Paf-medel under moment 89250 tas i anspråk.

300 Finansavdelningens förvaltningsområde

9350 Penningautomatmedel

935010 Lån ur penningautomatmedel (R)

Organisation: 935010 Lån ur penningautomatmedel (R)    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Anslag netto

-5 111 627,00

-850 000

100 000

Budgetmotivering

Föreslås ett minskat anslag om 100.000 euro.

Utgifter

Föreslås att momentet minskas med 100.000 euro att i stället användas för evenemangsstöd, se moment 35000.

80 - 88 Myndigheter samt fristående enheter

9860 Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet

986000 Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, investeringar (R)

Organisation: 986000 Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, investeringar (R)    År: 2023    Budgettyp: Budget    Budgetversion: Bv 1 – lr    Enhet: Euro   

Sammandrag

Bokslut 2022

Budget 2023

Förslag tb 1 2023

Anslag netto

-183 689

-100 000

-50 000

Budgetmotivering

Föreslås ett tillägg om 50.000 euro.

Utgifter

Kostnaderna för att anpassa IT-systemet för studiestöd till ändringarna av studiestödslagen fr.o.m. 1.8.2023 beräknas uppgå till 50.000 euro. Se lagförslag om ändring av studiestödslagen (LF 21/2022-2023) som för närvarande behandlas i lagtinget.


 

Bilaga