Första behandling

  • Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av de lagförslag som ingår i betänkandet. Diskussion.


  • Tack, talman!  Den här lagstiftningen har vi under våren väntat på att riksdagen ska fatta motsvarande beslut om skötseln av förvaltningsuppgifter när det gäller informationssystem. Eftersom de finländska digitala lösningarna och lagstiftningen ändras så måste vi också genomföra motsvarande ändringar i den åländska blankettlagstiftningen.

    Utskottet har hört sig för vilka effekter det får och vi drar slutsatsen att det handlar om teknikaliteter och praktikaliteter. Det torde vara politiskt oladdat. Det ger AMS möjlighet att fortsätta använda sina digitala system, och förhoppningsvis ska det underlätta den så kallade matchningen på arbetsmarknaden mellan arbetstagare och arbetsgivare.

    Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet att lagtinget antar lagförslag i liggande lydelse.


  • Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslagen var för sig i deras helhet.

    Föreläggs först förslaget till landskapslag om tillämpning på Åland av 13 och 13 a kap. i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 25 § landskapslagen om arbetsmarknadspolitisk verksamhet för
    godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.