Andra behandling

  • I andra behandlingen kan lagtinget antingen anta lagförslaget sådant det godkänts vid den första behandlingen eller förkasta förslaget. Först tillåts diskussion och efter det föreläggs lagförslaget för antagande. Diskussion.


  • Tack, herr talman! Den här lagen ska tas med en kvalificerad majoritet. Självklart så kommer jag att rösta för att det här lagförslaget ska antas, trots att jag varit kritisk mot vissa saker som jag framförde i mitt anförande då senaste plenum.

    Jag vill ta tillfället i akt, innan vi klubbar den här lagen, att påminna om att på sidan 9 i så säger talmanskonferensen att man uppmanar landskapsregeringen att se över bestämmelserna om samordning av funktionerna i syfte att uppnå rättvisa ledamöterna emellan. Jag hoppas verkligen att landskapsregeringen kommer att ta sig an det här och se till att man fortast möjligt får bort de här orättvisorna som jag upplever att majoriteten av lagtinget också anser. Tack, herr talman!


  • Ledamot Wille Valve (M) Replik | 09:34

    Jag tycker att ledamoten Eliasson har en hedervärd och konstruktiv inställning i frågan. Jag noterade bollen som ledamoten kastade till landskapsregeringen. Men jag tror, om vi ska vara lite självkritiska, att om vi vill att landskapsregeringen ska fånga bollen så kanske vi ska engagera landskapsregeringen i högre utsträckning nästa gång vi gör ett motsvarande arbete. Be om landskapsregeringens ställningstagande eftersom hur vi än vrider på oss är de vår viktigaste samarbetspart i området lagstiftning.


  • Tack, herr talman! Jag ville i varje fall bara påminna om det som står i det här förslaget. Där uppmanar man landskapsregeringen att titta på det här. Det är landskapsregeringen själv som bestämmer hur man vill agera i den här frågan och hur snabbt. Men jag tycker att det är viktigt att påminna om det. Jag kommer att rösta för att vi antar lagförslaget.


  • Diskussionen är avslutad.

    Föreläggs först förslaget till landskapslag om ändring av lagtingsordningen för Åland för godkännande för antagande i andra behandling. Beslut om ändring eller upphävande av eller avvikelse från bestämmelser i lagtingsordningen ska enligt dess 64 § vid ärendets andra behandling omfattas av minst två tredjedelar av de avgivna rösterna. Begärs ordet? Ingen begär ordet. Lagtinget har i andra behandling enhälligt antagit lagförslaget. Lagförslagets andra behandling är avslutad.

    Föreläggs förslaget till lagtingets beslut om ändring av arbetsordningen för Ålands lagting för antagande i andra behandling. Begärs ordet? Ingen begär ordet. Lagtinget har i andra behandling antagit förslaget. Förslagets andra behandling är avslutad.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om arvode för medlem av Ålands landskapsregering för antagande i andra behandling. Begärs ordet? Ingen begär ordet. Lagtinget har i andra behandling antagit lagförslaget. Lagförslagets andra behandling är avslutad.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om pensionsskydd för ledamöter av lagtinget och landskapsregeringen för antagande i andra behandling. Begärs ordet? Ingen begär ordet. Lagtinget har i andra behandling antagit lagförslaget. Lagförslagets andra behandling är avslutad.

    Föreläggs slutligen förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om lagtingsledamöternas arvoden och kostnadsersättningar för antagande i andra behandling. Begärs ordet? Ingen begär ordet. Lagtinget har i andra behandling antagit lagförslaget. Lagförslagets andra behandling är avslutad.

    Betänkandets motivering föreläggs för enda behandling. Diskussion? Ingen diskussion. Lagtinget har i enda behandling godkänt motiveringen. Ärendet är slutbehandlat.