Remissdebatt

  • Talmannens förslag är att ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.

    Diskussion.


  • Tack, herr talman! Den här lagen är initierad i huvudsak av den nya medieavgiften som ni känner till.

    Landskapslagarna om medieavgift trädde i kraft den 1 januari detta år och ska tillämpas från och med nästa skatteår, 2021. Det innebär att medieavgiften måste uppdateras från och med den 1 januari 2021 för att ålänningarnas rättssäkerhet ska tryggas.

    Som lagen om medieavgifter är utformad så kan uppbörden enbart skötas av skatteförvaltningen. För att det ska vara möjligt krävs att skatteförvaltningen får uppdraget genom en så kallad överenskommelseförordning.

    Sedan hösten har finansministeriet och skatteförvaltningen analyserat konsekvenserna av att landskapet blir skattetagare samt verkningarna av lagen om medieavgift i beskattningen.

    Dessutom har arbete från januari lagts på att förbereda ett förslag till justitieministeriet på en ny förordning avseende verkställande av den åländska kommunalbeskattningen och medieavgiften. I det arbetet har framkommit brister också i den åländska kommunalskattelagstiftningen vad gäller skatteuppbörden.

    I det här lagpaketet ingår för det första; landskapslag om tillämpning på Åland av rikslagstiftningen om uppbörd och redovisning av kommunalskatt. För det andra; landskapslag om ändring av första paragrafen landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om skattetillägg och försening. För det tredje och sista; landskapslag om ändring av första paragrafen landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av rikslagstiftningen om beskattningsförfarande.

    Förslaget sammanhänger med beredningen av en ny överenskommelseförordning om verkställande av beskattningen på Åland. Anledningen till att förordningen förnyas är att de uppgifter som följer av landskapslagen om medieavgift ska överföras på rikets skatteförvaltning. En förutsättning för det är en överenskommelseförordning, att den ska förnyas och att den föreslagna blankettlagen om uppbörd och redovisning, kommunalskatt har trätt i kraft. Det här paketet måste träda i kraft för att man ska kunna göra den här överenskommelseförordningen. Därför är det nu väldigt viktigt att man får det här uträttat i snabb takt.

    Ytterligare på grund av en fel kalkyl i liggande budget 2020 så går vi miste om cirka en halv miljon euro i licenspengar. Med tanke på det så är det extra viktigt att det här lagpaketet nu kan behandlas i väldigt snabb ordning så att vi får det klart senast den sista september så att man hinner få till en överenskommelseförordning. Från skatteförvaltningens sida kan man sedan tillämpa detta i förskottsbeskattningen, annars hinner man inte med det. Ja, annars blir det kvarskatt helt enkelt om man inte kan ta in det i förskottsinnehållningen.

    Vad har detta för konsekvenser? Konsekvensen är naturligtvis att vi får gjort det vi vill ha gjort. Men i praktiken innebär det inte någon ändring vad gäller tillämpningen. Däremot blir lagstiftningen klarare och ger ett tydligare lagstöd för skatteförvaltningens uppgifter och det är viktigt.

    Förslaget om ändring av blankettlagen om beskattningsförfarandet har inte några egentliga konsekvenser utan innebär endast att den föråldrade lydelsen blir mer aktuell. Tack, herr talman.


  • Tack, talman! Under den förra mandatperioden var jag med och jobbade med den här medieavgiftslagen under ledning av moderata ministern Mika Nordberg. Jag tyckte att vi åstadkom något så sällsynt som en fakta baserad politisk kompromiss där ingen fick exakt som de ville men alla fick ändå någonting.

    Det gläder mig att man nu har kommit så långt att man genom den här förändringen kan verkställa den här lagen, särskilt som den ju också kommer att resultera i att till exempel ensamboende människor får en lite lägre avgift än tidigare. Tack för det. Vi ska göra vårt bästa och snabbaste i utskottet.


  • Tack, talman! Vad tar skatteförvaltningen för att uppbära denna avgift?


  • Där blir jag nog svaret skyldig. Jag skulle kunna höfta det jag ungefär tror vad det kostar, men det jag säger här så vill jag att ska vara exakt. Men som vanligt så är det naturligtvis inte gratis. Det är mitt svar.


  • Det har ju cirkulerat uppgifter om att det skulle kosta 300 000 och mera, men det är bara muntliga hörsägen så det kan man inte lita på.


  • Tack, herr talman! Tyvärr har jag inte det pappret med mig hit upp nu så jag kan inte svara på den frågan. Men det är ju en fråga som ledamoten kan ta upp i finans- och näringsutskottet och få besvarad där. Men det rör sig om hundratals tusen, så ja, det är dyrt.


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Anförande | 13:43

    Talman! Bästa lagting. Det är trevligt att medieavgifterna har kommit ända hit. Jag är säker på att det här är en av de lagar som sittande landskapsregeringen kommer att riva upp. Med tanke på den debatt som var kring tobakslagen och begränsad frihet etc. så var jag säker på att den här lagen inte kommer att komma så här långt, men där ser man och det är ju positivt på sitt sätt.

    Jag läste medieavgiftslagen i dag och där framgick det, med tanke på det som ledamot Häggblom just frågade, att det skulle kosta 20 000 per år till skatteförvaltningen för deras service, men då skulle också IT-systemet behöva uppgraderas och det var en engångskostnad på cirka 100 000 euro. Det är de uppgifterna som jag har tagit till mig.

    Jag har några frågor gällande rådande pandemin.

    Intäktssidan bland ålänningarna kan förändras till det sämre. Inkomstgränsen på 14 000 € riskerar, med tanke på rådande arbetslöshet, att påverka antalet personer som inte blir skyldiga att betala medieavgift. Av samma orsaker kommer troligtvis antalet företag som ska betala medieavgift att bli färre, kanske det blir en lägre eller ingen avgift alls i värsta fall. I lagen om medieavgift står att inflödet av medel från medieavgiften inte kan förutsägas med exakthet. Att inflödet av medel från medieavgiften måste följas upp och i sista hand måste skattegrunderna justeras om utfallet avviker alltför mycket från prognoserna.

    Tittar man samhällsekonomiskt och totalekonomiskt så undrar jag om landskapsregeringen har någon bild över hur medieavgiften riskerar att försämras för ålänningarna? Ingen vill väl ha en högre medieavgift.

    Sedan min sista fråga som kanske mera är en reflektion. Jag anser att det är en lite oroväckande trend att det blir fler och fler förslag som når lagtinget som inte har varit ute på remissrundor. Jag förstår att tidspressen är stor och att vissa förslag anses så små att en remiss därför inte är nödvändig. Vi har i veckan klubbat en tobakslag som lämnade, enligt mig, en hel del att önska när det gäller remisser och vi ser samma sak i detta ärende. Vi på det självstyrda Åland och i det här parlamentet ska bli ännu bättre på att aldrig sluta lyssna på experterna, för det rubbar kvaliteten i ett lagförslag och enligt mig gör det möjligheterna till politiskt tyckande orimligt stort. Tack, talman.


  • Tack, herr talman! Nu har jag fått rätt papper i handen så jag kan svara på frågan om kostnaderna till skatteförvaltningen. Uppskattningen är engångskostnad för driftssättningen om 290 000 euro och sedan en höjning av den årliga debiteringen för verkställande av den åländska kommunalbeskattningen med 15 000 euro till totalt cirka 193 000 euro. Det kommer efter att man har lagt till det här och betalat engångskostnaden på 290 000 så kommer det att kosta 193 000 euro per år. Det torde vara de mest exakta siffror jag kan få fram just nu.


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Repliksvar | 13:47

    Tack, talman! Tack minister Eliasson. Jag tycker mig minnas att det stod helt annorlunda i själva lagen, men detta är dagsaktuella siffror. Tack för det!


  • Tack, talman! Ledamot Holmberg har givetvis rätt att finansieringen av radio- och TV-frågorna kommer att påverkas av pandemin som mycket annat i vårt samhälle. Det är givet att flera ålänningar som under normala förhållanden kunde ha bidragit till radions- och TV-områdets kostnadstäckning kommer att minska i antal. Som ledamoten påpekade så är gränsen 14 000, plus det faktum att omläggningen av hela TV- och radiofinansieringen från licensavgifter till medieavgift innebar ju en stor näringslivsstimulans, vilket lag- och kulturutskottet konstaterade då när det begav sig. Regeringen Sjögren valde då politiskt att dra ner kostnaderna för näringslivet till en ganska låg nivå.


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Repliksvar | 13:48

    Tack, talman! Tack vicelantrådet Jansson för den upplysningen. Jag tycker - om än ett subjektivt tyckande - att regeringen Sjögren gav ett ett bra initiativ åt näringslivet så att det inte skulle behöva belastas. Det var orimliga summor som var på gång.

    Jag tycker att det här också sätter den åländska attraktionskraften i ett ljus. Jag tror vi alla här i salen strävar efter att attraktionskraften ska vara optimal; att flytta till Åland, att bo på Åland och ha det bra på Åland oberoende vad man jobbar med och vad man har för ålder. En målsättning borde vara att bor man på Åland så ingår medieavgiften. Vi ska ha en sådan ekonomi, och det borde vi kunna ha, att man inte ska behöva betala någon medieavgift varken via skatteuppbörden eller via ett tidigare system. Det borde vara en målsättning. Jag tycker att det är viktigt ur samhällssynpunkt att man har tillgång till det och det tycker jag vi kunde gå i bräschen för.


  • När det sedan gäller att vi kommer att få en lucka i finansieringssystemet genom att det är ett system som är byggt på förhand så kommer lagtinget att få ta ställning till ett tilläggsanslag för Ålands radio och TV redan under det här året. Finansminister Eliasson kommer så småningom på landskapsregeringens vägnar att lägga fram en budget som också måste ta hänsyn till detta. Då får vi se vad vi kan täcka upp i det inkomstbortfall som uppskattas till ungefär 500 000 på grund av byte av system.

    Sedan har det förts en diskussion om vad som händer rent allmänt 2021, och det kan ju ingen svara på idag. Vi behöver år 2021 som skatteår för att se vad medieavgiften ger. Och som ledamoten konstaterade, i och med att man har dragit ner betydande summor från näringslivet och kostnadsansvaret till max (… taltiden slut).


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Repliksvar | 13:51

    Jag tycker att det är näringslivsverktyg att kunna erbjuda den möjligheten för vårt näringsliv att betala max 3000 euro.

    Sedan det som jag var lite visionär kring, man hanterar det ju inte på ett år och knappast på de kommande två-tre åren. Men långsiktigt kunde det vara en attraktionshöjande del av att bo på Åland där medieavgiften skulle ingå, om vi hanterar politiken och ekonomin på rätt sätt.


  • Diskussionen är avslutad. Kan förslaget att ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet omfattas? Ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.