Remissdebatt

  • Talmannens förslag är att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.

    Diskussion.


  • Minister Arsim Zekaj Anförande | 13:21

    Ärade talman! Bästa lagting. Föreliggande framställning avser Presidentens begäran till Ålands lagting om bifall till Internationella arbetsorganisationens konvention nr 190 om mot våld och trakasserier i arbetslivet.

    Konventionen antogs sommaren 2019 och trädde i kraft internationellt den 25 juni 2021. Den syftar till att etablera en global standard för att förhindra och hantera våld och trakasserier på arbetsplatsen.

    Konventionens omfattning är bred, inkluderande arbetstagare och andra personer i arbetslivet, oavsett deras juridiska eller avtalsmässiga status. Detta inkluderar, men är inte begränsat till, anställda, arbetssökande, praktikanter, volontärer och personer som utbildar sig inom yrkesområden. Vidare adresseras könsbaserat våld och trakasserier specifikt, vilket understryker betydelsen av att bekämpa denna form av diskriminering i arbetslivet.

    I vår granskning av konventionens innehåll och dess relevans för Åland, har landskapsregeringen noggrant övervägt dess bestämmelser i ljuset av den befintliga lagstiftningen och självstyrelsens ramar. Det är landskapsregeringens bedömning att konventionens principer och målsättningar i hög grad redan speglas i Ålands lagstiftning och praxis. Därför anser landskapsregeringen att inga ytterligare lagstiftningsåtgärder är nödvändiga för att implementera konventionens bestämmelser i landskapet Åland.

    Det bör noteras att konventionen innefattar områden som faller inom Ålands behörighet, såsom exempelvis social- och hälsovård. I enlighet med självstyrelselagen ska Ålands lagting ge sitt bifall till konventionen för att dess bestämmelser ska bli bindande och genomföras inom vår jurisdiktion. Detta steg är i överensstämmelse med landskapets befogenheter och ansvar att säkerställa en trygg och rättvis arbetsmiljö.

    Avslutningsvis bekräftar landskapsregeringen sitt stöd för konventionens syfte och innehåll. Genom att formellt ansluta sig till denna internationella konvention, bekräftar Åland sitt åtagande att främja och skydda alla individers rättigheter i arbetslivet, samtidigt som det erkänns att de nuvarande lagstiftningsramarna redan tillgodoser konventionens krav. Således anses inga ytterligare lagändringar vara nödvändiga i nuläget. Tack!


  • Tack, talman! Det är ju så att blommorna från den 8 mars inte ens har vissnat ännu, så jag tycker att det är bra att man fortsätter uppmärksamma kvinnor och kvinnors ställning och nu på arbetsmarknaden.

    Förra mandatperioden tog vi det här som kallas visselblåsardirektivet. Minister Zekaj var ju inte med här då. Men då blev det så att meddelarskyddet för personer som upplever missförhållanden på sin arbetsplats inte togs med. Jag ser ju att tar man en sådan konvention och eventuell lagstiftning som hör till så skulle det ju vara viktigt att få det här meddelarskyddet på plats så att den som rapporterar om missförhållanden inte behöver vara rädd för konsekvenser.


  • Minister Arsim Zekaj Repliksvar | 13:26

    Tack ledamot Söderlund. Jag noterar önskemålet och dina synpunkter och får lov att återkomma.


  • Ledamot Stellan Egeland (Obs) Gruppanförande | 13:26

    Tack, talman! Vi har egentligen inte så mycket att säga om den här konventionen mer än att det är ganska tung läsning. Jag tvivlar på att det är speciellt många i lagtinget som har läst alla de här 74 sidorna och faktiskt förstått innebörden av allting som står här.

    Jag tänkte nämna här från Obunden Samlings sida att vi inte är upp över öronen lyckliga över att man ska skriva under alla möjliga konventioner. För även om landskapsregeringen sade att det inte krävs några ändringar i vår lagstiftning för att uppfylla kraven så vet vi inte hur det kommer se ut i framtiden. Det är ganska ganska tungt att sätta sig in i hela den här konventionen och det här är ju inte den enda konventionen av det här slaget som vi behandlar här. Jag tror faktiskt att de flesta av de här konventionerna bara visslar igenom. Det är viktigt att man tänker på att vägen till helvetet är kantad av goda intentioner. Tack!


  • Diskussionen är avslutad. Kan förslaget att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet omfattas?

    Ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.