Första behandling

  • Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen. Diskussion.


  • Ledamot Rainer Juslin (Lib) Anförande | 13:17

    Talman! Lagtinget har den 29 mars 2023 begärt lag- och kulturutskottets yttrande i ärendet där republikens president föreslår att Ålands lagting ger sitt bifall till att lagen träder i kraft på Åland till de delar konventionen faller inom landskapets behörighet.

    Landskapsregeringen konstaterar att konventionen tillämpas enbart i fråga om akademiskt erkännande av högskolestudier. Syftet med konventionen är att främja den internationella akademiska rörligheten, kommunikationen och samarbetet beträffande en rättvis och transparent erkännandepraxis samt kvalitetssäkringen av den högre utbildningen och den akademiska hederligheten på en global nivå.
    Den åländska lagstiftningen omfattar bestämmelser i konventionen och inga lagstiftningsåtgärder är i nuläget nödvändiga enligt landskapsregeringens uppfattning.
    Konventionen står inte i strid med självstyrelselagen eller annan landskapslagstiftning. Landskapsregeringen ser därför inga hinder för att lagtinget ger sitt bifall till konventionens ikraftträdande.


    Utskottet delar landskapsregeringens bedömning och föreslår att lagtinget ger sitt bifall till att lagen träder i kraft på Åland till de delar konventionen faller inom landskapets behörighet. Någon större betydelse än symbolvärdet torde inte konventionen i sig innebära i det här skedet. På sikt, inte minst om akademiskt samarbete med andra högskolor och universitet kan bli aktuellt. Kommer konventionen att tillämpas i större utsträckning än vad som för tillfället är aktuellt inom vår yrkeshögskola på Åland där dock en uppgradering av vissa utbildningar är aktuella till så kallad mastersnivå.

    Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet att lagtinget lagting ger sitt bifall till att lagen träder i kraft på Åland till de delar konventionen faller inom landskapets behörighet.


  • Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar.

    Förslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med betänkandet. Förslaget är bifallet i första behandling.

    Ärendets första behandling är avslutad.