Första behandling

  • Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen.
    Diskussion.


  • Ledamot Rainer Juslin (Lib) Anförande | 09:31

    Talman! Bästa lagtingsledamöter. Lagtinget har den 4 december 2019 inbegärt lag- och kulturutskottets yttrande gällande republikens presidents framställning och regeringens proposition om godkännande och sättande i kraft av det strategiska partnerskapsavtalet mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Japan, å andra sidan. Utskottet har den 10 december behandlat ärendet.

    Partnerskapsavtalet är till sin karaktär ett så kallat blandavtal, där bestämmelserna som ingår dels hör till medlemsstaternas, dels till EU:s behörighet. Avtalet syftar till att övergripande öka samarbetet mellan EU och Japan inom olika områden. Avtalet omfattar inte det handelsekonomiska området.

    Utskottet konstaterar att propositionstexten ändrats efter att landskapsregeringen påpekat en olycklig formulering i utkastet till proposition. I den framgick, nämligen, att lagtingets bifall bör inhämtas medan det självfallet ska vara så att lagtingets bifall ska inhämtas. Ordet ska återspeglar bättre kravet i självstyrelselagen på att Ålands lagtings bifall ska inhämtas om ett fördrag som Finland ingår innehåller en bestämmelse i en fråga som hör till landskapets behörighet.

    Landskapsregeringen ser, enligt sitt yttrande, inga hinder för att lagtinget ger sitt bifall till ifrågavarande partnerskapsavtal mellan Japan och EU och dess medlemsstater.

    Med hänvisning till vad som anförts föreslår utskottet att lagtinget ger det begärda bifallet till att lagen träder i kraft på Åland till de delar avtalet faller inom landskapets behörighet.Tack.


  • Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. Förslaget i presidentens framställning föreläggs för lagtingets bifall i enlighet med betänkandet. Förslaget är bifallet i första behandling. Ärendets första behandling är avslutad.