Föredras
Möjliggörande av fritidsfiske av lax SF 9/2023-2024
En fråga ska läsas upp av frågeställaren och efter det ger lantrådet eller en minister svar på frågan. Frågeställaren får sedan hålla högst två anföranden som också kan besvaras. Någon annan diskussion är inte tillåten. För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning medan övriga yttranden inte får överstiga tre minuter. Svaret kommer att ges av minister Jesper Josefsson. Ordet ges först till lagtingsledamoten Anders Holmberg.
Ledamot Anders Holmberg (M) Fråga | 16:17
Talman! I helgen var det fisketävling på Åland, trevligt.
Den 24 april meddelade landskapsregeringen och EU-kommissionen att allt riktat laxfiske i Östersjön förbjuds och att fritidsfiske därigenom också är förbjudet. Laxtrollingen är en viktig säsongsförlängare och fritidsaktivitet på Åland. Detta får stora negativa ringeffekter för det åländska näringslivet.
Med hänvisning till 38 § 1 mom. lagtingsordningen ställer jag till vederbörande medlem av landskapsregeringen följande fråga: Vilka åtgärder avser landskapsregeringen vidta för att åter möjliggöra fritidsfiske av lax?
Minister Jesper Josefsson Svar | 16:18
Tack, talman! Det här är var en väldigt aktuell fråga under hela våren
Inledningsvis vill jag understryka att laxtrollingen är en viktig säsongsförlängare och fritidsaktivitet på Åland precis som ledamot Holmberg lyfte i sin fråga.
Tidigare i våras uttryckte jag mig i media om att förbudet är ett hårt slag mot Åland och det är det. Vi har redan sett att flera åländska aktörer har fått många avbokningar och flera stugor har stått tomma den här våren.
Vi kan samtidigt se i ÅSUB:s ganska nyligen publicerade turismrapport att fisketurister är en av de målgrupper som lämnar mest pengar efter sig. Detta medför flera negativa effekter.
Jag vill också förtydliga att det är inget totalförbud, man får trots allt ändå fiska och trolla lax. Sedan får man däremot inte ta upp den fångade laxen om den inte har klippt fena. Med tanke på hur många timmar det faktiskt tar att få napp, om man ens har turen att få det, så känns de här reglerna faktiskt rätt banala om man ska vara ärlig. Det är nog inte direkt fritidsfisket som hotar Östersjöns laxstam. Det känns inte för den delen heller optimalt att kasta tillbaka en utmattad fisk.
Men det är här vi är och vi måste jobba framåt. Såsom det här fungerar varje år så bestäms fiskekvoterna för olika områden i EU. EU-kommissionen ger inledningsvis ett förslag och förslaget baseras på forskningsdata och rekommendation från forskningsrådet ICES. Det bygger på en massa olika data, bland annat det vetenskapliga fisket som sker här på Åland för bland annat lax och torsk.
Här har jag ändå faktiskt glädjande nyheter inför nästa år. ICES har nämligen publicerat nästa års rekommendation och det är faktiskt att tillåta laxfiske och inga begränsningar för fritidsfiske. Men det officiella förslaget kommer som sagt från EU-kommissionen. Men vi har ändå förhoppningar om att man följer rekommendationerna från ICES. Det kommer då i höst och efter det så inleds förhandlingar mellan kommissionen och EU:s medlemsländer. Förra året skedde det här i Luxemburg. Förslaget då var också att förbjuda strömmingsfiske, men där backade ändå EU-kommissionen efter rätt långa förhandlingar.
Eftersom Åland inte har en egen parlamentsplats så deltar vi i den finska delegationen, vilket Åland gjorde förra året och vi planerar även att göra det i år, för det här är en prioriterad fråga. Men som sagt, vi vet inte ännu hur förslaget ser ut. Förhoppningsvis så är det mer rimligt än vad som gäller nu, men det återstår att se.
Jag har redan diskuterat det här med den finska jordbruks- och fiskeriministern, Sari Essayah. Vi är eniga om att fortsätta jobba tillsammans i den här frågan. Det stärker våra möjligheter.
Som svar på frågan så inväntar vi helt enkelt EU-kommissionens förslag. När det väl kommer så är vi beredda att stå upp för Åland och att möjliggöra laxfisket nästa år.
Ledamot Anders Holmberg (M) Tilläggsfråga | 16:22
Talman! Tack! Det stämmer. Den 31 maj publicerade ICES en rapport för Östersjön 2025 och då var det noll fiske förutom i våra områden.
När man pratar med branschen så är det inte klart ännu. Den här näringen behöver ha framtidsutsikter och man behöver ha information långt på förhand. Fritidsfisket av lax är en viktig fråga för turismen och det landbaserade näringslivet.
I helgen hade vi trollingträff och den har arrangerats i över 30 år. I år deltog 27 båtteam i tävlingen. De fick upp två fen klippta fiskar. I fjol deltog 66 båtar och man fick upp 49 fiskar. Det är klart att det är en stor försämring. Förutsättningarna för att driva den här tävlingen blir ju tuffare och tuffare eftersom man inte har tydliga direktiv. Den här branschen behöver information i god tid för att kunna bedriva sin verksamhet helt enkelt, även stugbyar behöver få denna information i god tid och framförallt fiskarna förstås.
Har landskapsregeringen tagit del av alla de här utlåtandena nu? Man är på den banan att det låter positivt och det är ju jättebra. Har landskapsregeringen några andra tankar på hur man ska kommunicera, informera och involvera branschen om det här? Hur gör man där?
Minister Jesper Josefsson Tilläggssvar | 16:24
Jag kan bara instämma att långsiktigheten är otroligt viktig. Man behöver veta på förhand. Just i den här frågan har det varit väldigt oklart också från EU vad som exakt gäller kring det här vetenskapliga fiske, det fick man svar på väldigt sent och det är väldigt beklagligt. Många yrkesutövare har in i det sista ändå haft förhoppningar. Det blir ju väldigt oklart och svårt att bedriva någon näring när man inte vet helt enkelt.
Vi försöker hålla så god kommunikation och dialog med branschen som möjligt och också förstås informera media så fort vi vet. Det är också bra att de här frågorna får synlighet och utrymme i lagtingsdebatten så att de får synlighet den vägen också.
Men som sagt, vi vet inte vad som gäller för nästa år, men vi jobbar för att möjliggöra det. Förhoppningen är ju nu att det ser positivt ut. Man kan nog också kritisera att ena året förbjuder man fisket väldigt hårt och året efter så tillåter man det. Det är ingen bra politik tycker jag i alla fall. Från åländskt håll så ska vi försöka undvika det.
Ledamot Anders Holmberg (M) Tilläggsfråga | 16:25
Talman! Synlighet och information är viktigt. Den här besöksnäringen behöver kunna arbeta långsiktigt. Det är många som bokar sina stugor på Åland i god tid, de bokar dem redan när de far hem nu. Om den här informationen inte finns så kommer de inte att komma hit.
Igår hade vi EU-val. Du pratade om Sari Essayah som en viktig person. Jag tycker också att Anna-Maja Henriksson får ett otroligt viktigt uppdrag, för Nils Torvalds har ju varit en exemplarisk person att föra vår talan i de här diskussionerna.
Då är min fråga till ministern, har ministern bjudit in Henriksson till en fiskeweekend så att man får komma och se hur viktigt det här?
Som företagare är det tråkigt att se färre fordon på vägarna med släp och färre bilar som stannar vid våra åländska butiker. Det är inte bara boendeplatser som drabbas utan det är hela det landbaserade näringslivet som lider stora förluster. När det gäller hela fisketurismen, trollingturismen så vi pratar om miljoner i omsättning som Åland förlorar.
Jag hoppas nu att man tar den här frågan på allvar, fortsätter jobba stenhårt med den och att man inte sitter still i båten för det är inte bra.
Minister Jesper Josefsson Tilläggssvar | 16:27
Vi sitter definitivt inte still i båten när det gäller den här frågan. Som jag sade, den är väldigt prioriterad. Nästa vecka kommer jag också att träffa den finska och svenska jordbruks- och fiskeministern och det här är en fråga som jag tänker lyfta med båda.
Anna-Maja Henriksson är inte ännu bjuden på någon fiskeweekend till Åland, men jag tar det tipset med mig. Överlag så brukar just sådana träffar med finska ministrar vara väldigt uppskattade, så det är något vi ändå försöker göra allt mera. Efter pandemin har det varit dåligt med sådana besök på Åland, men vi försöker upprätthålla det. Vad är inte bättre än lite fiske på Åland?