Första behandling
Ny blankettlag om transport av farliga ämnen LF 20/2023-2024
Ledamot Christian Wikström (Obs) Anförande | 11:31
Tack, herr talman! Det här lagförslaget är en ny blankettlag om farliga ämnen. Den syftar till att uppdatera nuvarande lagstiftning och införa nya bestämmelser som rör transport av farliga ämnen.
Lagförslaget innebär att vi tillämpar Finlands lag om transport av farliga ämnen på Åland med vissa avvikelser som beaktar den åländska myndighetsstrukturen. Den nuvarande lagen om transport av farliga ämnen är från 1976 och den upphävs samtidigt.
Jag kan också säga så här att transport av farliga ämnen och vägtransporter överlag regleras i hög grad av internationella avtal och överenskommelser, vilka sedermera genom lagstiftning som denna implementeras i nationell lagstiftning.
På Åland saknar vi i stort kompetens på området. Såvitt utskottet tänker så har vi inte heller något att vinna på att i sak avvika från övriga länder som har implementerat lagstiftningen ifråga. Det blir helt enkelt bättre ordning om länder sinsemellan har samma reglering vad gäller transport av farliga ämnen.
Således står vi här återigen inför en situation där vi i teorin på Åland har egen behörighet över en fråga men i praktiken är hänvisade till att använda den finska lagen via blankettlagstiftning.
I stort sett är regelverkets innehåll detsamma som i dag, men med ytterligare tillägg som är anpassade till dagens värld.
Det är landskapet och polisens ansvar att utöva tillsyn på de som transporterar och förvara farliga ämnen. Idag saknas en tillfredsställande struktur för hur de här frågorna sköts på Åland. Utskottet uppmanar därför landskapsregeringen att se över ansvarsfrågan och se till att farligt gods får en tillfredsställande tillsyn på Åland.
Utskottet föreslår att lagen antas.
Som en parentes kan jag säga att det här ärendet, en blankettlagstiftning, behövde vi behandla en vecka ungefär, om man jämför med ärendet om att avskaffa sjukdomskostnadsavdraget som behandlades i två dagar, när man pratar om vad som är viktigt.
Talmannen: Talmannen påminner om att vi håller oss till det ämne som nu behandlas. Varsågod och fortsätt!
Tack, talman!
Ledamot Simon Påvals (Lib) Replik | 11:34
Tack, herr talman! Jag vill tacka utskottet och dess ordförande för en bra behandling av det här ärendet, speciellt den sista meningen där det står att utskottet anser att det är viktigt att prioritera beredskapsfrågor. Det håller jag helt med om i dessa tider vi lever i just nu. Det är en bra signal från lagtinget till omvärlden, till våra samarbetspartners och till Finland framförallt att vi är aktiva i den frågan. Vi vill delta i alla dessa samarbeten som gäller beredskap. Den här frågan är väldigt viktig för oss här på Åland och det är bra att den finns med i det här betänkandet också.
Ledamot Anders Holmberg (M) Replik | 11:35
Talman! Jag var med i utskottet och lyssnade på hur vi tänkte kring kring den här behandlingen. Det står i utskottet betänkande: "Utskottet har erfarit att tillsynsutövning kommer att kräva extra resurser för att säkerställa efterlevnaden av regelverket." Kan ordförande berätta lite vad detta kommer att innebära i kostnader? Är det kostnadsdrivande eller hur kommer det att se ut?
Ledamot Christian Wikström (Obs) Repliksvar | 11:36
Tack, herr talman! Visst kommer det att krävas någon som hanterar tillsynen både här i landskapet och kanske också i samarbete med polisen. Men jag vill betona att det är upp till landskapsregeringen att bedöma om det ska prioriteras resurser någon annanstans ifrån eller om det ska läggas till nya resurser. Men det kommer att kräva viss tillsyn. Någon måste göra det.
Ledamot Anders Holmberg (M) Replik | 11:36
Talman! Tillsynen är viktig. Frågan är vem som ska sköta den idag. Det här är någonting som pågår. Det är otroligt viktigt att tillsynen efterlevs. Det är ju inte bra om det står t.ex. släp med farligt gods någonstans som inte övervakas och så vidare. Även om den här lagen nu ska träda i kraft så måste det finnas en tillsyn som fungerar nu. Är det någonting som man har diskuterat i utskottet? Hur ser det ut idag? Det måste ju fungera nu också.
Ledamot Christian Wikström (Obs) Repliksvar | 11:37
Tack, herr talman! Utskottet har erfarenhet att tillsynsarbetet idag kan göras bättre. Det är inte tillfredsställande hur det sköts idag. Det är också därför som utskottet uppmanar landskapsregeringen att ta tag i frågan och garantera att den här tillsynen sköts på ett tillfredsställande sätt.
Ledamot Liz Mattsson (C) Replik | 11:37
Tack, talman! Tack utskottsordförande för presentationen. Nu kom det fram lite här, men jag vill också förtydliga att vi i utskottet såg att det kommer att krävas lite extra resurser för att säkerställa efterlevnaden av det här nya regelverket som kommer. Det här är delad behörighet mellan Finland och Åland.
Jag tycker att vi hade en effektiv och bra behandling i utskottet. Jag ville lyfta den här saken för ofta frågar vi oss vad olika lagstiftningar kommer att innebära för resurser. Det här är en sådan, men det är också en viktig lagstiftning så klart, men som påför extra arbete.
Ledamot Christian Wikström (Obs) Repliksvar | 11:38
Tack, herr talman! Visst, det kommer att krävas någon som hanterar de här frågorna. Det är upp till landskapsregeringen att besluta om hur man hanterar den frågan om resurser. Vill man tillföra en helt ny tjänsteman som gör det här eller vill man omprioritera inom befintlig verksamhet?
Ledamot Liz Mattsson (C) Replik | 11:38
Tack, talman! Jag kan återge att vi inom utskottet också hade goda diskussioner kring just beredskapsfrågorna och hur man kanske kunde koppla de här extra resurserna till det också.
Tack för en god behandling i utskottet!
Ledamot Benny Pettersson (Lib) Anförande | 11:39
Talman! Säker transport av farligt gods är en grundpelare för att upprätthålla både vår samhällsstruktur och beredskap. Dessa transporter sker ofta i det fördolda, men deras betydelse för vår vardag och beredskap ska inte underskattas. Det är därför avgörande att vårt regelverk ständigt uppdateras och följer de senaste kraven. Regelverken som exempelvis ADR till lands och IMDG till sjöss existerar just för att minimera riskerna och säkerställa trygg hantering av farliga ämnen.
Med det sagt har det blivit uppenbart att vår nuvarande lagstiftning behöver anpassas för att säkerställa att tillsyn och kontroll sker på ett effektivt sätt. Landskapsregeringen kommer att hantera förvaltningen medan polisen och andra myndigheter, som agerar inom sina befogenheter, sköter tillsynen rent praktiskt. Här är det viktigt att understryka att vi så långt det är möjligt bör utnyttja befintliga ärendehanteringssystem för att undvika onödiga kostnader.
Transporter av farligt gods är gränsöverskridande och transportörerna gynnas av att reglerna inte skiljer sig från dem i riket. Detta säkerställer att ökade kostnader inte belastar transportörerna i onödan. Även för polisen är likvärdiga regler av stor betydelse, eftersom utbildning, utrustning och rättstillämpning då kan hållas på samma nivå, vilket i sin tur minskar tilläggskostnader.
En särskilt viktig aspekt är tillsynen av tryckbärande anordningar och tankar, framförallt när det gäller vätgas. Vätgas kan mycket väl bli en central del av Ålands näringsliv framöver, och för att säkerställa säkerheten måste vi ha en lagstiftning som tar hänsyn till vätgasens unika egenskaper.
Sammanfattningsvis står vi inför en lagstiftningsuppdatering som inte bara förbättrar säkerheten kring farligt gods, utan också ser till att våra regler harmoniserar med rikets och underlättar för både transportörer och myndigheter. Det är genom proaktivt arbete och samarbete som vi kan skapa en trygg och stabil grund för transporter av farligt gods.
Jag vill tacka mina kolleger i utskottet för konstruktiva diskussioner och deras engagemang i denna viktiga fråga. Tack!
Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslagen var för sig i deras helhet.
Föreläggs först förslaget till L A N D S K A P S L A G om tillämpning på Åland av lagen om transport av farliga ämnen. Lagförslaget är godkänt.
Föreläggs förslaget till L A N D S K A P S L A G om ändring av 3 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om växtskyddsmedel för godkännande. Lagförslaget är godkänt.
Föreläggs förslaget till L A N D S K A P S L A G om ändring av 1 § landskapslagen om marknadskontrollen av vissa produkter för godkännande. Lagförslaget är godkänt.
Föreläggs förslaget till L A N D S K A P S L A G om ändring av 64 § vägtrafiklagen för Åland för godkännande.
Lagförslaget är godkänt.Föreläggs förslaget till L A N D S K A P S L A G om ändring av 1 § landskapslagen om yrkeskompetens för lastbils- och bussförare för godkännande. Lagförslaget är godkänt.
Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.