Remissdebatt

  • Utdrag ur protokollet

    Enligt arbetsordningens 44 § beslutar lagtinget på förslag av talmannen till vilket utskott ett ärende ska remitteras. Beslutet fattas efter avslutad diskussion. Talmannens förslag är att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.

    Diskussion.

    Minister Fredrik Karlström

    Fru talman! Idag önskar jag få presentera ett lagförslag som till största delen är av lagteknisk natur och handlar om ändringar som gäller plantmaterial och skydd för växters sundhet.

    Genom landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om plantmaterial och växtskydd, vilket är en blankettlag, så kommer bestämmelserna i rikslagarna om plantmaterial respektive skydd för växters sundhet med några få avvikelser och år att göras tillämpliga på Åland.

    Lagen om plantmaterial innehåller bestämmelser som reglerar produktion, import och saluföring av plantmaterial för trädgårdsväxter. Lagen reglerar även export av plantmaterial från Åland. Lagen reglerar inte obetydlig saluföring, produktion eller import av plantmaterial, som inte idkas yrkesmässigt.

    Lagen om skydd för växters sundhet reglerar vilka åtgärder som ska vidtas för att dels behålla växters goda sundhetstillstånd, dels bekämpa skadegörare och förhindra spridningen av dem. Med skadegörare avses djur, växter, virus eller andra organismer som kan förorsaka skada på odlingsväxter eller sådana produkter som härrör från dem. Genom bestämmelserna kan ett visst skydd upprätthållas för odlade och ekonomiskt värdefulla vilt växande växter.

    Inom det rättsområde som omfattar plantmaterial och skydd för växters sundhet har det på Åland funnits en strävan efter att åstadkomma en lagstiftning som motsvarar den lagstiftning som finns i riket, givetvis med beaktande av åländska förhållanden. Anledningen till det är att de faktorer som ligger till grund för lagstiftningen i riket även är relevanta för Ålands del. Vidare innehåller både lagstiftningen om plantmaterial och lagstiftningen om skydd av växters sundhet en hel del bestämmelser av rikslagstiftningsnatur. Från dessa bestämmelser finns ingen möjlighet att avvika. Allt detta har bidragit till att det är mest rationellt att använda sig av blankettlagstiftningstekniken inom det ovan nämnda rättsområdet.

    Senare ändringar i de ovan nämnda rikslagarna har lett till att den nuvarande blankettlagen inte längre är fullt tillämplig och undantagsbestämmelserna i den nuvarande blankettlagen borde ha reviderats då lagen om skydd för växters sundhet gjordes tillämplig på Åland år 2004. Den nuvarande blankettlagen saknar nödvändiga undantagsbestämmelser om ersättning för kostnader och skador som kan uppkomma vid exempelvis bekämpning av skadegörare, avgifter, arvoden och kostnadsersättningar till auktoriserade inspektörer, rättelseyrkande samt slutande av avtal. Därutöver finns det i den nuvarande blankettlagen undantagsbestämmelser om register som numera inte längre behövs och följaktligen kan upphävas. Även besvärsbestämmelserna behöver omformuleras något. För att komma till rätta med problem så skulle man kunna tänka sig en lösning som innebär att den nuvarande blankettlagen ändras. Men i det här sammanhanget handlar det dock om att genomföra ganska många omfattande små lagtekniska ändringar i regelverket och då blir det mest ändamålsenligt att anta en helt ny blankettlagstiftning.

    Eftersom vi valt blankettlagstiftningsmodellen så passar vi på att ta tillfället i akt och spjälka upp den här lagstiftningen så att bestämmelserna om plantmaterial sammanförs i en blankettlag om plantmaterial, medan bestämmelserna för skydd för växters sundhet samlas i en annan blankettlag. Erfarenheterna har visat att en uppspjälkning leder till att man uppnår en situation som innebär att lagstiftningen blir tydligare, den blir mer överskådlig och lättare att ändra vid behov och framförallt enklare för tillämparen att hantera. 

    Mot bakgrund av det som anförts ovan föreslår landskapsregeringen att lagtinget antar de i detta förslag angivna blankettlagarna inklusive följdändringarna. Härigenom uppdateras och anpassas lagstiftningen rörande dels plantmaterial, dels skyddet för växters sundhet på ett kort, koncist, klart och ändamålsenligt sätt. Tack, fru talman.

    Talmannen

    Begärs ordet? Diskussionen är avslutad.

    Kan förslaget att remittera ärendet till social- och miljöutskottet omfattas? Förslaget är omfattat. Ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.