Remissdebatt
Aino Waller Anförande | 14:20
Tack, talman! Ett viktigt mått för hur väl ett samhälle fungerar är hur det tar hand om sina mest sårbara medlemmar. På Åland ska vi säkra att socialt sårbara gruppers vardag ska tryggas i alla lägen.
Arbetet med att trygga de äldres och de funktionsnedsattas välbefinnande på Åland har pågått i många år. Arbetet har uppnått flera positiva milstolpar i form av samhälleliga insatser som syftar till att trygga en utvecklad servicenivå, adekvat resursering samt sektorövergripande samarbete och stödåtgärder för att främja den äldre befolkningens och de funktionsnedsattas välbefinnande, hälsa och funktionsförmåga.
Äldrevårdens och KST:s klienter är ofta i en skör och utsatt situation och deras sociala trygghet behöver säkras både genom lämpliga boendeformer, tillgängliga och högkvalitativa tjänster och behörig personal som ökar tryggheten.
För tillfället behandlar lagtinget ett förnyat lagförslag som utvidgar landskapslagen från 2004 om kontroll av brottslig bakgrund hos personer som ska arbeta med barn inom socialvård, undervisning, ungdomsarbete och idrott. Lagen från 2004 har inte tillämpats vid arbete som sammanlagt varar mindre än tre månader under en ettårsperiod. Men det aktuella lagförslaget möjliggör att arbetsgivaren eller tjänsteproducenten att kontrollerar straffregisterutdrag för sökanden även för arbete som underskrider tre månader. Den nya lagen, som ämnar att främja barns personliga integritet och säkerhet, ska även omfatta landskapslagen om privat hälso- och sjukvård.
Förutom minderåriga kan även äldre personer och personer med funktionsnedsättning ses som särskilt sårbara grupper. För att tillgodose de äldres och de funktionsnedsattas vardagliga trygghet har man i Finland under senare tid utvidgat lagen om kontroll av brottslig bakgrund vid anställning till att omfatta även dessa grupper. Paragraf 28 av rikets så kallade tillsynslag från 2023 föreskriver tjänsteproducentens skyldighet samt rätten för den som använder sig av arbetsgivarmodellen inom personlig assistans att kontrollera straffregisterutdrag för arbetstagare inom socialservice samt inom hälso- och sjukvårdstjänster för äldre och personer med funktionsnedsättning.
Bestämmelser om straffregister i Ålands landskapslag ska i sak överensstämma med rikslagstiftningen. Med andra ord kan bestämmelser om utlämnandet av straffregisterutdrag endast föras in i en landskapslag om dessa överensstämmer med motsvarande stadganden i rikslagstiftningen.
I Finland har de lagändringarna gällande kontroll av brottslig bakgrund i arbete med utsatta grupper trätt i kraft etappvis. Lagen om kontroll av brottslig bakgrund för att skydda minderårigas personliga integritet och främja deras personliga säkerhet stiftades först, år 2002. Från och med 1.1.2024 har arbetsgivaren eller tjänsteproducenten haft rätt att begära straffregisterutdrag för personer som ska anställas eller tjänstgöra i ett arbete som involverar direkt och långvarig kontakt med äldre personer. Det gäller såväl arbete inom assistans, stöd, vård som annan omsorg för äldre, eller annat arbete som innebär personlig kontakt med äldre individer. Från och med 1.1.2025 kommer lagen även att gälla anställningar som berör arbete med personer med funktionsnedsättning.
De aktuella ändringarna i rikslagstiftningen möjliggör att Åland utvidgar landskapslagens bestämmelser om straffregisterutdrag avseende arbetstagare inom socialservice och hälso- och sjukvård, då även för äldre eller personer med funktionsnedsättning. Behovet av att utvidga landskapslagen att omfatta dessa grupper har uppmärksammats i socialvårdens enskilda föredragning redan i maj detta år. Trots den redan ansträngda rekryteringssituationen inom vård och omsorg behöver även de äldre och de funktionsnedsatta skyddas i sin vardag av robust och tidsenlig lagstiftning. Det är lagtingets plikt att prioritera trygg vård och omsorg till behövande, såväl unga som gamla.
För att säkra dessa sårbara gruppers trygghet på Åland på samma sätt som i riket föreslår jag därför genom åtgärdsmotion 5/2024–2025 att lagtinget ger landskapsregeringen i uppdrag att ta fram ett lagförslag om plikten jämte möjligheten för arbetsgivare och tjänsteproducenter att begära straffregisterutdrag för sökanden när det gäller arbete med äldre och funktionsnedsatta.
Med det sagt vill jag bara snabbt be om ursäkt att detta kommer nu eftersom det kom upp i diskussionerna tidigare då det här var i röret. Tack!
Ledamot Andreas Kanborg (Obs) Replik | 14:25
Tack, talman! Tack ledamot Waller för en bra motion. Jag vågar tala för Obunden Samling när jag säger att vi stöder den här motionen. Speciellt med tanke på att den obundne ledamoten Johan Lindström i sitt gruppanförande, när det gällde brottsregisterutdrag för arbete med barn och unga, lyfte exakt den här formuleringen. Vi måste införa liknande åtgärder.
Jag stöder det här.
Aino Waller Repliksvar | 14:25
Tack, talman! Tack ledamot Kanborg. Som sagt, det gläder mig jättemycket att vi är ganska ense här i salen om den här saken. Jag ber om ursäkt att det kom i lite olämplig tid kanske, men det är bra att vi är överens om den.
Ledamot Veronica Thörnroos (PÅ) Replik | 14:26
Talman! Jag vill också uttala mitt stöd för den här. Jag tycker det är väldigt bra att ledamoten har lagt fram den. På något vis är det så otroligt självklart, varför har vi inte tänkt på det här tidigare? Ibland undrar man nog lite hur vi jobbar här.
Det här rör ju, precis som ledamoten sade, de allra svagaste. Ibland är jag lite barnsligt naiv så jag tror alltid gott om alla människor. Vi vet ju att även här på Åland finns det människor som inte drar sig för att göra andra illa. Det handlar både om sådana som är väldigt unga och sådana som av olika anledningar är satta i försvarsposition.
Så jag stöder fullt ut.
Aino Waller Repliksvar | 14:27
Tack, talman! Tack ledamot Thörnroos för stödet. Som sagt så har det också diskuterats tidigare. Jag tror mig veta att det har ställt till det lite grann från fastlandssidan att de inte har haft den här lagen på plats.
Men eftersom den nu finns, från och med 1 januari, även för funktionsnedsatta, så känns det som en lämplig tid.
Som ledamoten Thörnoos sade, de här lagarna måste ju ändå komma till genom någon slags åtgärdsmotion eller annat för annars blir det inte.
Minister Arsim Zekaj Anförande | 14:27
Talman! När jag förra veckan presenterade lagförslaget om kontroll av brottslig bakgrund för personer som ska arbeta med barn, var jag ganska noga med att understryka att det bara var ett första steg. Samtidigt betonade jag också att nästa steg i det här pågående arbetet är att stärka skyddet för andra grupper i beroendeställning, såsom personer med funktionsnedsättning och klienter inom äldreomsorgen, omsorgsboenden och hemservice.
Detta har identifierats som ett klart och tydligt behov i förvaltningen och i landskapsregeringen. Därför har vi också resurser för att ta fram den här lagstiftningen. Just nu arbetar tjänstemän aktivt med att ta fram tillsynslagstiftningen, där detta ingår. Syftet är att stärka skyddet för de grupper som motionen lyfter.
Vi konstaterar att lagstiftningen är otillräcklig i nuläget, vilket också framgick av den debatt vi hade förra veckan.
Detta är ett sätt för landskapsregeringen att visa att vi vill stärka skyddet och ge ett fullgott skydd för de grupper som nämns i motionen. Samtidigt finns det en koppling till den pågående funktionshinderreformen, där det också handlar om att hitta skyddsmekanismer som säkerställer skyddet för personer i beroendeställning.
Om det finns skäl att återupprepa mitt budskap, så gör jag gärna det här. Arbetet med lagstiftning som säkrar skyddet för de målgrupper som lyfts fram i motionen är prioriterat och pågående. Jag vill understryka att vi driver detta framåt med stort fokus.
Uppmaningen i den här motionen konstaterar jag att varken gör från eller till, för arbetet som efterfrågats är redan en del av det vi gör. Tack!
Ledamot Veronica Thörnroos (PÅ) Replik | 14:30
Talman! Jag tycker det är väldigt positivt att landskapsregeringen redan arbetar med den här frågan. Man får se ledamoten Wallers motion som en liten blåslampa som sätter lite extra fart på det hela.
Min fråga till ministern är: När kan vi förvänta oss att lagstiftningen finns här på bordet? Jag tolkar det som att man har kommit ganska långt, så det är rimligt att anta att den kan finnas på bordet här under våren, i mars.
Minister Arsim Zekaj Repliksvar | 14:31
Tack, talman! Det vore väldigt oansvarigt av mig att säga att detta kommer att ske till våren nästa år. Det är ett pågående arbete som hör ihop med en större funktionshinderreform. Som ledamoten kanske känner till så har funktionshinderlagstiftningen ganska många decennier på nacken. Det handlar om ett större lagstiftningspaket där detta är en del av de skyddsmekanismer som behöver bakas in.
Jag hoppas kunna återkomma här så fort som möjligt, men jag vill inte uppge någon tid för det ännu.
Ledamot Veronica Thörnroos (PÅ) Replik | 14:31
Talman! Med viss erfarenhet av lagstiftningsarbete blir jag nu något mer bekymrad. Om detta nu ingår i ett större lagstiftningspaket kan ministern inte ge någon indikation på när det kommer att landa på lagtingets bord? Har ministern funderingar kring att eventuellt bryta ut just den här delen? Det verkar inte finnas någon tidsram för hela detta stora projekt.
Minister Arsim Zekaj Repliksvar | 14:32
Just den här skyddsmekanismen är en del av den tillsynslagstiftning som ska till. Det är ju i sig en parallell lagstiftning som kommer att komma hit. Det är inte så att vi behöver presentera alla lagändringar. Vi behöver nu säkerställa så att det inte blir någon krock med andra bestämmelser som vi ska ta fram.
Det finns ingen anledning till oro. Absolut inte. Jag ska återkomma med tillsynslagstiftningen så fort som möjligt.
Ledamot Jessy Eckerman (S) Replik | 14:33
Tack, talman! Tack minister Zekaj. Det jag hade tänkt fråga så tangerades i ett tidigare replikskifte. Jag säger bara att du gör ett bra jobb. Fortsätt med det!
Minister Arsim Zekaj Repliksvar | 14:33
Tack ledamot Eckerman! Jag vill också ta det här tillfället i akt och säga att det finns få frågor som är viktigare för regeringen än att skydda personer i beroendeställning. Det här menar jag från botten av mitt hjärta. Vi är väldigt måna om att se till att de här personerna i beroendeställning har ett fullgott skydd.
Ledamot Jessy Eckerman (S) Replik | 14:33
Tack för den kommentaren också.
Orsaken till att folk kanske tänker att saker tar väldigt länge och att det är väldigt komplicerat, beror på att det är det. Det är svåra olika lagstiftningar och olika parallella processer som pågår hela tiden.
Jag tycker att det är viktigt att vi tar den här diskussionen också här i lagtinget och belyser varför saker ibland kan kännas mycket krångligare än vad de ser ut att vara när man läser dem första gången på ett papper.
Minister Arsim Zekaj Repliksvar | 14:34
Ledamot Eckerman pekade på något viktigt här, att lagstiftningsprocesser har många beröringspunkter. Vår ambition är att göra det så effektiv som möjligt.
Vi kommer att prioritera mycket lagstiftning här under 2025. Jag tror att ni kommer att vara nöjda med de förslag som vi kommer att presentera nästa år.