Föredras
Turlistan för Seglinge linfärja är inte i paritet varken med verkligheten eller kommunens uttalade önskemål SF 9/2024-2025
En fråga ska läsas upp av frågeställaren och efter det ger lantrådet eller en minister svar på frågan. Frågeställaren får sedan hålla högst två anföranden som också kan besvaras. Någon annan diskussion är inte tillåten. För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning medan övriga yttranden inte får överstiga tre minuter.
Svaret kommer att ges av minister Camilla Gunell. Ordet ges först till lagtingsledamoten Veronica Thörnroos.
Ledamot Veronica Thörnroos (PÅ) Fråga | 16:27
Tack, talman!
Alla vi som sitter här och ni som lyssnar vet att linfärjorna är viktiga i skärgårdssystemet för att trafiken ska fungera och flyta på. Det är också viktigt att linfärjornas tidtabeller, som ofta kopplar till en huvudlinje, följer varandra.
I det här fallet vill jag lyfta en linfärja i Kumlinge kommun där det ställer till rent praktiska problem, såsom den nya turlistan är utformad. Man har från Kumlinge kommuns sida föreslagit kostnadsneutrala åtgärder som bättre motsvarar de faktiska behov som kommunen har. Men landskapsregeringen har inte varit så positivt inställd till de förslagen.
Varför kan landskapsregeringen inte omfatta de kostnadsneutrala ändringsförslag som Kumlinge kommun lämnat in och som bättre motsvarar de faktiska behoven hos brukarna?
Minister Camilla Gunell Svar | 16:28
Tack för frågan. Som säkert ledamoten Thörnroos har följt i media kan vi konstatera att frågan är utagerad vid det här laget.
Den 9 juni trädde en ny turlista i kraft, där de två turer som Kumlinge kommun önskade tidigarelägga med 10 minuter nu har justerats enligt deras önskemål. Ärendet borde därmed vara hanterat.
Däremot kan jag gärna resonera kring turlistan för linfärjorna, som har införts under den senaste tiden. Orsaken till att man införde turlista för linfärjor är att man vill åstadkomma en mer förutsägbar trafik, så att resenärerna vet när färjan går. Man vill också minska miljöutsläpp och kostnader genom att fler åker på samma tur.
När man gör turlistor för linfärjor vill man gärna att de ska vara symmetriska. Det innebär att avgångarna ska ske varje kvart eller varje halvtimme, eller vilket intervall man nu väljer, så att det blir enkelt att minnas för både boende, sommarboende och turister när färjan går.
I turlistorna finns också möjligheter till jämkning och anpassningar för kollektivtrafik och andra behov, om det skulle behövas. Det ingår redan i konceptet, så det är inget man behöver ändra turlistan för. Men det kan vara bra att det har blivit klarlagt nu genom den här processen.
Det är också viktigt att notera att när man ändrar en tur så kan det vara till fördel för en grupp i samhället, men till nackdel för en annan. Det är därför viktigt för den som ansvarar för trafiken att göra en balanserad bedömning mellan olika trafikgruppers behov. Tack!
Ledamot Veronica Thörnroos (PÅ) Tilläggsfråga | 16:30
Tack för den informationen, ministern!
Jag var i kontakt med trafikkunniga i Kumlinge kommun i förra veckan, och de var bekymrade över det svar som hade kommit. Jag har också landskapsregeringens tidigare svar här, som nu uppenbarligen har förändrats.
Det som fortfarande kvarstår är den negativism som omger färjturerna och hanteringen från landskapsregeringens sida. Först säger man nej och motiverar det med ett antal franska streck varför man inte kan göra det. Sedan när det kommer politiska påtryckningar så ändrar man sig.
Med den erfarenhet jag har haft som ansvarig för just det området under sex år så skulle jag säga att det krävs en otrolig detaljkunskap för att kunna optimera turlistorna. En sådan detaljkunskap kan man inte förvänta sig att tjänstemännen här i huset ska ha. Därför bör man använda de resurser som finns i kommunerna, kanske i större utsträckning än vad man gör. De kan den här trafiken på sina fem fingrar. Det finns goda möjligheter att förbättra dialogen.
Jag förstår också att symmetriska turlistor är tilltalande, åtminstone på papper. Men turlistorna måste anpassas till verkligheten. Det är svårt att anpassa verkligheten till turlistorna, särskilt när det gäller skolturer. Och speciellt i det här fallet för Kumlinge kommun för de har så många olika färjlinjer som de ska anpassa sig till. Det handlar inte bara om en linje som i Brändö utan här är det färjor från olika håll som kommer.
Symmetriska turlistor kan vara bra, men verkligheten inte anpassas till dem, såsom jag ser det.
Minister Camilla Gunell Tilläggssvar | 16:32
Jag tycker att det är väldigt viktigt att lyssna på sakkunskap i kommunerna. I det här fallet fanns det dessutom ett extremt stort kunnande om just den här turlistan inom landskapsregeringen, eftersom personen som utarbetat den faktiskt bor i den by som berörs. Jag tror därför inte att det var främmande för landskapet på det sättet.
Det gäller också att kommunicera tillräckligt väl och mycket så att man förstår varandra. Det handlar om att förklara varför man säger nej, att "det här kan vi inte tillmötesgå" på grund av de konsekvenser som det skulle medföra och då bedömer vi att det inte är förnuftigt.
Överlag tycker jag att landskapsregeringen har en väldigt öppen kommunikation och gärna efterfrågar synpunkter från kommuner och andra sakkunniga när det gäller trafiken, för att få den så optimal som möjligt. Trafiken är ju till för brukarna och inte för sakens skull.
Ledamot Veronica Thörnroos (PÅ) Tilläggsfråga | 16:34
Talman!
Självklart är det bra om tjänstemännen här i huset och underlydande myndigheter har detaljkunskap. Men faktum är att den som för kommunens talan är den som har utsetts av kommunen att göra det i dessa trafikfrågor. Det ligger kanske inte alltid i paritet med vad enskilda tjänstemän tycker. Jag uttalar mig inte i det specifika fallet, men på ett mer generellt plan tror jag att vi bör respektera det kommunala självbestämmandet och ta tillvara den kompetens som finns där. De som är satta att företräda kommunen ska också få göra det.
Vidare angående tidtabellen tror jag att det vore klokt att man per automatik förändrade linfärjornas turlistor när man går från högsäsong till mellansäsong eller lågsäsong. Jag hörde viskas i korridorerna att den nuvarande tidtabellen för Embarsundsfärjan gjorde att en entreprenör måste vänta i två timmar innan hen kan komma över. Det gäller att vara på tårna, för det här kostar. Det kostar jättemycket att sitta vid ett färjfäste för en privat företagare. Det är någon som ska betala för den väntetiden.
Vi kan inte anpassa skärgårdstrafiken exakt efter när de behöver laddas, såsom ministern önskar med elektrifiering. Istället måste vi försöka få ett system där verkligheten i första hand är rådande. Trafiken ska stöda verkligheten så att enskilda näringsidkare och privatpersoner kan utvecklas, och att skärgården som helhet kan utvecklas.
Minister Camilla Gunell Tilläggssvar | 16:35
Jag tror inte att man kan sitta och vänta i två timmar. Embarsundsfärjan går ju många gånger per timme. Det här fallet känner jag inte till.
Jag tror också att det krävs ett stort arbete av de som jobbar i kommunernas trafikgrupper för att verkligen fånga upp behoven.
Man måste ju intervjua och diskutera med kommunmedborgarna och med olika entreprenörer. I dagsläget går nog inte all information via kommunernas trafikgrupper, och man går inte alltid via kommunkansliet heller. Olika intressegrupper tar direkt kontakt, och information kommer på många olika sätt.
Vi försöker i en ständigt föränderlig tillvaro optimera resurserna så gott det går. Vi arbetar också med både trafikgrupper och näringslivets behov, samt olika typer av resenärer – både fast bosatta, turister och andra – för att skapa en optimal trafik. Tack!