Föredras

  • En fråga ska läsas upp av frågeställaren och efter det ger lantrådet eller en minister svar på frågan. Frågeställaren får sedan hålla högst två anföranden som också kan besvaras. Någon annan diskussion är inte tillåten. För svaret på frågan tillämpas ingen tidsbegränsning medan övriga yttranden inte får överstiga tre minuter. Svaret kommer att ges av minister Arsim Zekaj. Ordet ges först till lagtingsledamoten Veronica Thörnroos.


  • Talman! Jag kan förstå att för många känns det här som en nullitet. Ska vi faktiskt diskutera telefonisystemen vid Ålands hälso- och sjukvård i Ålands lagting? Ja, det ska vi.

    Med hänvisning till 38 § 1 mom. lagtingsordningen ställer jag till vederbörande medlem av landskapsregeringen följande skriftliga fråga. Vilka åtgärder avser landskapsregeringen vidta för att de vårdsökande på ett enkelt sätt ska kunna välja att antingen tala med en sköterska eller en digitalsvarare vid kontakt med ÅHS?


  • Tack talman! Tack ledamot Thörnroos för frågan. Jag konstaterar att vi under dagen har hunnit avverkat nästan två Åhs-systemfrågor. Jag håller med dig om att det här är en viktig fråga eftersom det rör direkt tillgängligheten för ålänningarna.

    Först och främst vill jag ge en liten bakgrund hur bokningssystemet fungerar. Vårt bokningssystem heter
    teleQ och det här har använts sedan 2015. Systemet används av de flesta mottagningar och det är designat för att göra livet lättare för alla som ringer in. När man ringer finns det vanligtvis mellan 3 till 4 valmöjligheter och man kan välja att bli uppringd. Man kan också ställa sig att vänta i kön. Man kan lämna ett meddelande och i vissa mottagningar kan man också välja språk.

    Vad händer när man inte klarar av eller har svårigheter att av olika skäl hantera bokningssystemet? Enligt den information jag fått är det att växeltelefonisterna spelar en viktig roll här. De är också redo att hjälpa och lotsa inringande genom knappvalen och det är en viktig del av Åhs service.

    Utifrån den informationen som jag har och det missnöje som har getts till uttryck har inte varit stort utan då har det oftast handlat om utmaningar, att man har tryckt lite för snabbt och kanske inte väntat på och höra valen. För att förenkla det ytterligare så finns det även telefontider till klinikerna. Det betyder att om man föredrar att tala direkt med någon eller om man av någon anledning finner tekniken som utmanande finns det möjlighet att ringa direkt till kliniken under de givna tiderna för telefontid.
    Givetvis när man vill avboka, som jag redogjorde för innan, så finns möjligheten att lämna ett meddelande på telefonsvararen.

    Sammantaget ser jag att som ålänning om jag vill få eller bli lotsade genom en mänsklig kontakt så finns den möjligheten via växeln men också under de telefontider som finns för klinikerna.


  • Ledamot Veronica Thörnroos () Tilläggsfråga | 15:26

    Talman! Det finns mycket i det här systemet som är gott och bra, men det finns också en anledning till att ålänningarna kontaktar mig när man möter dem i butiken. Det finns någon anledning till att Funktionsrätt Åland också har diskuterat den här frågan och kommer att ta den vidare. Det här systemet är gott och väl för den som hör och ser. Men om du har någon form av funktionsnedsättning är det betydligt svårare.

    Det varierar också mellan klinikerna. Jag ringde själv till laboratoriet i morse i ett privat ärende och där fick jag tre alternativ. Det andra alternativet var att vi återkommer till dig under eftermiddagen. Det är också ett problem. När under eftermiddagen avser de återkomma när jag sitter i lagtinget eller när jag är någon annanstans? Det här är väldigt svårt för en person som kanske sitter i kassan eller annat.

    Men jag förstår det som ministern säger. Men men det oaktat är det flera personer, det äldre, problem med hörsel och annat som har svårigheter med det här systemet och som påtalar det. Då borde man kanske från Åhs sida göra en undersökning av det. Finns det nån speciell grupp som har svårigheter med det här? Är det någonting som vi kan göra.

    Det är anmärkningsvärt när det finns ett privat företag här på Åland, jag ska inte säga vad det heter, som i sin reklam säger såhär "som kund når du alltid en person". Det här är ett företag som mycket väl kunde ha en sifferkombination från 0 till 50 med olika alternativ som man kunde välja. Men man säger ändå "som kund når du alltid en person". Den som ringer till Åhs ringer vanligtvis inte dit för något glädjebesked utan för att man har ett problem som man behöver få åtgärdat.

    Vi ska inte negligera behovet och möjligheten att tala med en person, en levande människa. Skulle jag få önska så skulle jag önska att man i första hand kunde välja, vill du tala med en person vänta kvar, vill du göra en egen tidsbokning eller vill du bli uppringd så är alternativen vidare. Det skulle underlätta för väldigt många.

    Ett annat alternativ som jag kan föreslå att man går ut och helt enkelt marknadsför. Har du svårigheter med att hantera tidsbokningssystemet ring direkt till växeln och växeln tar dig vidare.


  • Minister Arsim Zekaj Tilläggssvar | 15:29

    Tack, talman! Givetvis ser jag också fram emot att undersöka när det gäller tillgänglighetsfaktorn och hur den ser ut i praktiken. Nu har jag berört den här frågan ganska kort med Åhs. Utifrån den information som jag har är det möjligt att komma till en mänsklig kontakt via växeln i det här fallet, men också via de telefontider som finns på klinikerna.

    Naturligtvis så ser jag fram emot de synpunkter om det är på det sättet att systemet försvårar kontakten på det sätt som ledamot Thörnroos redogör för, jag tar tacksamt emot den typen av synpunkter. Vi ska titta på hur vi kan underlätta kontakten och hur vi kan förbättra tillgängligheten för ålänningarna.


  • Ledamot Veronica Thörnroos () Tilläggsfråga | 15:30

    Talman! Ett väldigt konkret exempel. En äldre kvinna besöker läkaren och har följeslagare med sig. Läkaren säger, du behöver ordna en ny tid inom 4 till 6 veckor. Man går ut från läkarmottagningen, passerar sjuksköterskan och frågar, kan vi få boka en tid nu när jag har följeslagare med mig och det gäller att få det att passa med färjor och allting annat? Nej, är svaret vi kan bara ge tider om du ringer. Det är ett exempel som rent konkret är sådant som man kanske kunde fundera vidare kring.

    Jag vill säga att jag förstår effektivitetsbehovet och för mig som kan hantera telefon och som fortsättningsvis har god hörsel och förståndet någorlunda i skick är det här en servicenivå som är väldigt hög. Men för den som har någon form av funktionsnedsättning blir det ett problem.

    Jag uppskattar den positiva attityd som ministern har till det här och jag skulle också rekommendera att ta en diskussion med funktionsrådet på Åland som jag vet att är involverade i den här frågan redan.


  • Minister Arsim Zekaj Tilläggssvar | 15:31

    Tack, talman! Tack ledamot Thörnroos. Vi är överens om att vi på alla sätt och vis vill underlätta kontakten till Åhs och tillgängligheten. Jag kommer ta med mig av de funderingar och inlägg som du har framfört här.

    Det finns givetvis olika erfarenheter när det gäller bokningarna. Vissa tar det i samband med att man sitter på besök där. Andra tar det via att man behöver ringa in. Men jag kommer definitivt att ta med det som du har framfört och hoppas på att få återkomma till dig lite närmare när jag har satt mig bättre in i ärendet.


  • Landskapsregeringens svar antecknas för kännedom. Ärendet är slutbehandlat.