Första behandling

  • Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av de lagförslag som ingår i betänkandet. Diskussion.


  • Talman! Det är den stora välfärdsreformen i riket som är anledningen till landskapsregeringens lagförslag nr 12/2022-2023 som handlar om ändringar i vår egen socialvårdslagstiftning med anledning av den här reformen i riket.

    Det handlar om en del små tekniska förändringar som görs i ett ganska stort antal blankettlagar, men även i vår landskapslag om yrkesutbildade personer inom socialvården och landskapslagen om socialvård. Detta görs för att behålla det rättsläge som gällde fram till den 1 januari 2023 då rikets social- och hälsovårdsreformen trädde i kraft.

    Målsättningen är att införa avvikelser till riksdagen i de åländska blankettlagarna och därigenom upprätthålla nuläget. Avsikten är att de föreslagna lagarna ska träda i kraft så snart som möjligt.

    Utskottets förslag: Med hänvisning till lagförslagets motiveringar föreslår vi att lagförslagen antas med några mindre ändringar av språklig och eller teknisk natur. Tack, talman!


  • Herr talman! När det här ärendet var upp på remiss så frågade jag regeringen om man har bedömt konsekvenserna. Vad får det för ekonomiska konsekvenser för kommunerna? Det står ju i framställningen att det var marginella konsekvenser. Har utskottet försökt ta reda på det här riktigt nu på djupet? Så att vi inte hamnar i samma sits som med barnomsorgslagstiftningen, att den får väldigt mycket mera ekonomiska bekymmer för kommunerna än vad det har aviserats att det skulle bli.


  • Tack, talman! Jag minns mycket väl att ledamoten Eriksson tog upp den här frågan i remissdebatten och jag lyfte den därför också i utskottet.

    Jag är faktiskt beredd att hålla med regeringen att det här är småpengar för kommunerna. Det gäller hemvårdsstödet som i sig är väldigt lågt. Det föds inte så många barn så är det väldigt få som får ta del av den här förändringen. I föräldraledigheten finns olika dagar: graviditetsdagpenning, föräldrapenning och det är några dagar till som det här syskontillägget betalas för. Så det är väldigt, väldigt små kostnader för få kommuner också.


  • Jag begärde ju av regeringen garantier för att det skulle vara så, för man sade nämligen samma sak när det gäller barnomsorgslagstiftning att det skulle ha marginell betydelse för kommunerna när det gällde ekonomin. Vi visade från Jomalas sida redan då att det stämde inte, men den gick igenom.

    Så därför frågar jag nu värderade utskottsordförande Söderlund, kan hon garantera att det här är småpengar? Sedan är det ju så att småpengar i en kommun kan ha väldigt stor betydelse i en annan kommun.


  • Tack, talman! Till den del instämmer jag att just den här barnomsorgslagen och dess konsekvenser hade lämnat lite mer att önska när den var upp till behandling. Där instämmer jag.

    Men eftersom hemvårdsstödet är så lågt och eftersom det föds så få barn så blir det här väldigt små konsekvenser.


  • Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslagen var för sig i deras helhet.

    Föreläggs först förslaget till landskapslag om ändring av 2 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om moderskapsunderstöd för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om socialvård för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 3 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om underhållsstöd för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 1 § i landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av barnbidragslagen för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 4 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om tolkningstjänst för handikappade personer för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 2 § landskapslagen om tillämpning på Åland av lagen om servicesedlar inom social och hälsovården för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av barnskyddslagen för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 27 § landskapslagen om yrkesutbildade personer inom socialvården för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om hemvårdsstöd för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om socialvård för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.