Remissdebatt

  • Talmannens förslag är att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet. Diskussion.


  • Tack, herr talman! Välkomna tillbaka, bästa lagting. Ålands lagting har den 28 maj begärt landskapsregeringens yttrande över republikens presidents framställning till Ålands lagting om godkännande av kommunikationsministeriets förordning om det multilaterala avtalet M353 enligt kapitel 1.5 i bilaga A till överenskommelsen om internationell transport av farligt gods på väg.

    Enligt självstyrelselagen för Åland har landskapet behörighet i fråga om bland annat allmän ordning och säkerhet, vägar och vägtrafik samt näringsverksamhet.

    ADR är en europeisk överenskommelse från 1957 om transport av farligt gods i vägtrafik och den trädde i kraft i Finland -79.

    Den 29 april så beslöt lagtinget att ge sitt bifall till den här förordningen och att den träder i kraft också till de delar där ADR faller inom landskapets behörighet.

    Bilagorna innehåller detaljerade bestämmelser om transport av farligt gods på väg som parterna är överens om att följa efter gällande internationella ADR transporter.

    Det här är på det hela taget väldigt tekniska saker. Här finns också vissa bestämmelser om vägtransporter som också berör explosiva ämnen och sådant som kan vara kopplade till försvarsintressen och försvarstransporter och där konstateras att de i praktiken inte är möjliga på Åland på grund av demilitariseringen.

    Landskapsregeringen konstaterar att lagtinget har lämnat sitt bifall att ADR ska gälla på Åland. Vår bedömning är att lagstiftningsåtgärder inte är nödvändiga. Landskapsregeringen ser därför inget hinder att lagtinget ger sitt bifall till den här förordningen också till de delar som berör landskapets behörighet. Tack, herr talman!


  • Tack, talman! När det gäller de olika ADR-frågorna så är det ju någonting som i princip årligen kommer upp här i lagtinget, under varje mandatperiod har det så varit efter att lagtinget gav sitt bifall till detta.

    Dessa ändringar som kommer upp, jag vet att det har varit en diskussion tidigare i lag- och kulturutskottet om det man skulle ha en form av delegering när det gäller ändringar till avtalet. Jag tror att det kanske skulle vara dags att landskapsregeringen på nytt hade ett samråd med lag- och kulturutskottet och lyfta frågan om man kan tänka sig en delegering när det gäller justeringarna av avtal. Är det av större dignitet så är det förstås så att landskapsregeringen kan välja att komma till lagtinget. Men detta blir lite per automatik det, även behandlingen i lag- och kulturutskottet, det vet jag av erfarenhet från förra mandatperioden. Det har varit upp till tal förut, det kanske vore dags att titta över en delegering igen.


  • Det är säkert ett initiativ som lagtinget kan ta och komma överens. Jag tror inte att jag i så fall är rätt minister att diskutera den frågan. Det vore i så fall på sin plats med en överläggning med lantrådet kring förfarandet och metoderna.


  • Diskussionen är avslutad. Kan förslaget att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet omfattas? Ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.