Föredras

  • Enligt 34 § i arbetsordningen kan lagtinget på förslag av talmannen remittera ett meddelande till ett utskott eller till självstyrelsepolitiska nämnden. Beslutar lagtinget att ett meddelande inte ska remitteras antecknas ärendet för kännedom.

    Talmanskonferensen föreslår att detta ärende inte ska remitteras till utskott. Kan förslaget omfattas? Förslaget är omfattat. Diskussion.


  • Talman! Som jag sade vid presentationen av informationshanteringslagen så har vi sänt det här meddelandet till lagtinget framförallt för att ge lite kött och blod och praktik till informationshanteringslagen.

    Meddelandet handlar om två delar. Den första är målsättningar och den andra delen är riktlinjer för hur man jobbar. Det här är interna riktlinjer för landskapsregeringens egna förvaltning och egna verksamheter. Men vi har ändå valt att skicka ut det här materialet på bred remiss, dels för att det som landskapsregeringen gör också påverkar andra och dels för att vi tycker att vi har tagit fram en skaplig modell för hur andra myndigheter på Åland i alla fall kan få inspiration av, till exempel kommuner.

    Den andra delen, själva riktlinjerna, är av karaktären mer tekniska. Det är också en sammanfattning till stora delar av konsensus kring forskning inom området. Sedan har vi fyra huvudsakliga målsättningar som är vägledande för hur vi agerar utifrån digitaliseringen.

    Den ena är en enklare vardag för våra medborgare. Vi försöker tillgodose att digitaliseringen ska göra skillnad i medborgarnas vardag och göra det helt enkelt enklare att leva. Här talar vi ganska mycket, när det gäller informationshanteringslagen, om att exempelvis de som bor längre bort från centralorterna ska ha det lättare att sköta ärenden utan att behöva åka in.

    Det andra gäller moderna arbetssätt. Vi har nu tillgång till tekniken som är lätt. Kultur och ändrade arbetsmetoder kanske är desto svårare. Men här finns det väldigt mycket att nyttja. Vi har digitala system. AI är i sin linda, generativ AI. Den gamla typen av AI har ju använts länge, men att få till en kompetensutveckling där man tar tillvara de bästa möjligheterna att kunna utföra sitt arbete.

    Det tredje målet handlar om att både göra rätt saker och göra saker rätt. Vi ser att de digitala systemen och framförallt datan möjliggör att man kan utveckla hela tjänsteproduktionen och att inte digitalisera för digitaliserandets skull utan att faktiskt skapa mervärde och nytta.

    Till sist, offentliga tjänster dygnet runt är det som många talar om, en medborgarportal där man ska kunna ha tillgång till olika typer av samhällstjänster. Idag produceras ju våra samhällstjänster från väldigt många olika parter. Vi har landskapet, landskapets underlydande myndigheter och sen är man kommunmedlem åtminstone i den kommun man är skriven, men man kan ytterligare vara kommunmedlem i en annan kommun. Här finns det ganska mycket att fundera på, uppfattar jag, när det gäller just processutveckling och annat. Hur ska man kunna samla dessa till någorlunda enhetliga processer medborgarna till gagn för att kunna nyttja den här typen av system fullt ut?

    Talman! I dokumentet finns det också en presentation av styrkor och svagheter. Det finns presentation av en nulägesanalys och lite best practice från den aktuella forskningen. Det är ett intressant dokument men, som sagt, i huvudsak till stöd för informationshanteringslagen. Det är därför som vi har levererat dokumentet till lagtinget. Tack, talman!


  • Tack, talman! Tack minister Zetterman. Ministern har ju kanske, enligt mig, ett av de mest intressanta områden. Hon får sätta sig in i och prata om framtidsfrågor, vilket jag tycker att är bra att vi diskuterar här i lagtinget. Jag tycker att det var ett bra meddelande. Det var klart och tydligt, väldigt lättförståeligt och väldigt lätt uppbyggt. Jag vill ge en eloge för det.

    Ministern nämnde informationshanteringslagen. Finns det också några andra lagstiftningar som ministern ser att behöver falla på plats just nu för att vi ska kunna avancera lite snabbare i de här frågorna?


  • Talman! Det finns en hel del lagstiftning som redan är på plats. Hälsodataförordningen är en sådan som jag uppfattar att vi inte fyller uppfyller rätt ut. Den tidigare lagstiftningen om vidareutnyttjande av data är nu införlivad i informationshanteringslagen, den har funnits en tid men vi använder den inte alls. Det är det som vi pratar om när vi pratar om de här målsättningarna om att faktiskt inte bara göra rätt saker utan också göra dem rätt. AI-förordningen kommer nästa år. Jag tror jag nämnde begreppet regulatorisk bombmatta när jag presenterade informationshanteringslagen och i den så behöver det finnas både politisk värdegrund för vem man vill jobba för och hur man vill göra det, men det behöver också finnas riktlinjer för den egna förvaltningen som stöd för till exempel inköp av nya IT-system och annat.


  • Tack för den förklaringen. Sen vet jag inte om det är för att det är sent på eftermiddagen och vi har suttit och lyssnat på samma ärende i tre-fyra dagar, men vill ministern förtydliga vad hon menar med att man kan vara kommunmedlem i en kommun och i en annan kommun? Det blev för mig lite otydligt. Jag kanske kan gissa mig till vad det handlar om, men jag tänker för dem som ännu lyssnar här så kanske det kan vara bra med ett förtydligande.


  • Talman! Det är ju så att man kan vara kommunmedlem i ett obegränsat antal kommuner. Du är kommunmedborgare i en kommun och skriven på en plats. Men däremot om du har ett företag så kan dennes juridiska hemvist vara i en annan kommun. Samma sak med föreningar eller annat och äger du en fastighet och har du har en sommarstuga i en annan kommun så är du per automatik kommunmedlem där. Det är därför som vi uppfattar det som oerhört centralt från landskapsregeringens sida att hålla en gemensam process så att vi får en enda medborgarportal på Åland. Inte nog med att det resursslöseri att varje kommun, ÅMHM, ÅHS och landskapsregeringen bygger upp egna medborgarportaler, det är dessutom inte särskilt medborgarvänligt.


  • Talman! Tack för presentationen. Jag känner mig lite kluven faktiskt inför det här meddelandet. Dels så är det ju väldigt åskådligt redogjort, men samtidigt är det ju väldigt mycket självklarheter skrivet i det. Hade man velat korta ner det så hade det utan svårigheter gått att få bort hälften i alla fall som är rena rama liksom...Vem vill inte ha en effektivare organisation? Vem vill inte ta en säkrare organisation? Digitalisering nämns för övrigt 97 gånger i det här meddelandet, utveckling 15, möjligheter 18 och effekter 9 gånger. Man kunde ha kortat ner det. Det här känns lite molnbaserat. Jag säger inte att det är fel på något vis. Men jag tror jag att efter att vi har tampats med informationshanteringslagen så känns nog den här väldigt enkel att ta till sig faktiskt.


  • Talman! Det är alltid så att man kunde skriva mera koncist. Visst är det mycket ord här, det tillstår jag. Å andra sidan så är den, precis som ledamoten Thörnroos sade, väldigt enkelt att ta till sig, till skillnad från informationshanteringslagen som är lite svår att ta till sig. Det är just precis det som var syftet med att ta de här bägge två dokumenten parallellt, både förstås för utvecklingen av den egna digitaliseringen inom förvaltningen, men också för att kunna skicka ut bägge två parallellt så att man mera kan se vad det i praktiken innebär. Det här materialet är mer av en kunskapsinhämtning och riktlinjer som kanske är mer lättbegripliga.


  • Talman! Ja, det vill jag ge en eloge för, den är väldigt välskriven men ändå på ett enkelt sätt.
    När det finns ett sådant material som faktiskt talar till den vanliga medborgaren, dit räknar mig själv, så varför skickar man inte ut den här till alla våra myndigheter och kanske också till kommunerna och de kommunala samarbetsorganen? Man kan skicka ut länken och säga att här finns grundinformation om ni är intresserade av att läsa in er lite på detta. Det är verkligen basic som är formulerat här. Men tack i alla fall!


  • Talman! Det var jättegod idé, så pass god att det är just precis det som är gjort. De här riktlinjerna och målsättningarna gick ut samtidigt som informationshanteringslagen på remiss. Alla myndigheter har fått tillgång till den. Det är en god information till de underlydande myndigheterna om hur landskapsregeringen agerar. Det är som sagt tilltänkt också att fungera som inspiration för de myndigheter på Åland som inte är underlydande.


  • Diskussionen är avslutad. Lagtinget antecknar sig meddelandet för kännedom.