Remissdebatt
Sammankallande av den näringspolitiska aktionsgruppen MOT 4/2023-2024
Ledamot Wille Valve (M) Gruppanförande | 16:49
Talman! I ÅSUB:s senaste konjunkturbarometer kunde vi notera att ålänningar och företagare pressas. De pressas av inflation och högre räntekostnader. Situationen är särskilt svår för byggbranschen som sticker ut som branschen med "de mest negativa utsikterna." Som företagare kan du förvisso klara av ett sådant läge om du har en god relation till din bank. Men inom banksektorn har vi de senaste åren sett en tsunami av detaljreglering som emanerar från EU och också i praktiken från finansinspektionen. Den här regelansamlingen gör det svårare för bankerna att bevilja lån och krediter, då tappar vi i det lokala relationsbygget mellan bank och företagare och kvar har vi bidrag från landskapsregeringen som instrument.
Den stora strategiska frågan som landskapsregeringen bör ställa är: Vilka finansieringsinstrument behöver våra små och stora åländska företag ha för att få tag på kapital när de behöver det?
På Åland kan vi, talman, dra nytta av den stora fördelen av att vi alla kan samlas runt ett bord, mötas och fokusera tillsammans på problemen. Som vi beskriver i vår åtgärdsmotion så gjordes detta senast i samband med pandemin då åländska hushåll pressades från många olika håll.
Det är nu dags, talman, att samla de centrala och offentliga aktörerna runt samma bord för att ingjuta framtidstro och visa på att vi kan och vill underlätta för åländska företag att växa.
Till sist. Vi har haft ett EU-val, en god idé kan också vara att kontakta våra Europaparlamentariker och påtala den överdrivna administrativa bördan som drabbar EU:s små och medelstora banker. Ju fler Europaparlamentariker som kan stöda denna enkla princip, desto bättre. Tack för ordet!
Ledamot Stellan Egeland (Obs) Replik | 16:52
Med risk för att grusa lite i den här kärlekshistorian som vi hade med Moderat Samling i förra veckan så måste jag ifrågasätta. Har man liksom från borgerligt håll tappat lite tron på marknadsekonomi? Är det så att man måste in med stödåtgärder så fort det är en lågkonjunktur? Eller är det så att företag ska klara av att bära sig igenom svåra tider också? Man bygger väl liksom upp en buffert för att klara de svåra tiderna. Är det verkligen samhällets uppgift att rädda företag som är konkursmässiga?
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 16:53
Då slipper vi grusa vår goda stämning från förra veckan, för vi tror på marknadsekonomi. Vi tror att det är en bra idé att samla marknadens aktörer och diskutera verksamhetsförutsättningar gemensamt. Vi tror inte att mera bidrag är den bästa lösningen och det sade jag mitt anförande också. Vi föredrar att man samlar bankens aktörer och diskuterar tillsammans vad vi kan göra.
Ledamot Stellan Egeland (Obs) Replik | 16:53
Då är vi ju en lycklig familj igen.
Det var de här orden "hjälp med finansiering" som fick mig att darra lite på underläppen. Jag tycker att man oftare och oftare hör här i salen: "Jaha, är ni emot stöd? Då är ni inte för företagande". Det är ju precis tvärtom som en marknadsekonomi ska fungera, skulle jag säga.
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 16:54
Nja, alltså inte hjälp med bidrag, utan för tydlighetens skull; hjälp med kapital. Det handlar om både små och stora företag som kan stå på tröskeln till att utvidga sin verksamhet, utöka försäljningen men som bara inte vågar ta steget eftersom man inte har förutsättningarna för det.
Vi tror att sammankallande av det näringspolitiska rådet faktiskt skulle vara en riktigt god idé. Det visade sig vara en god idé förra gången och nu har vi ett läge som liknar det väldigt mycket.
Ledamot Anders Ekström (Lib) Replik | 16:54
Den här gruppen finns ju egentligen redan. Jag tänker låta näringsministern förklara det närmare.
Hör och häpna, jag håller faktiskt med ledamot Egeland lite i det här. Ska man slå på stora trumman hela tiden? När vi stod inför pandemin så tappade Åland 16 % i BNP det året. Det är en ofattbar hög siffra. Nu ska vi tappa 1 % i år säger ÅSUB. Det beror snarare på att de fantastiska tiderna blir bara bra och det är därför som vi tappar lite. Åren 2026 och 2027 så spår ÅSUB att vi ska ha tillväxt igen. Så vi är väldigt långt ifrån en extraordinär händelse. Jag tycker inte att vi alltid ska slå på stora trumman utan det finns konjunkturvariationer och konjunktursvackor som bör hanteras.
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 16:55
Talman! Jag tror att det gäller att ha örat mot marken. Många av våra små och medelstora företag upplever just nu att de har försvårade tillväxtmöjligheter. Man vågar inte riktigt ta det där steget. Det i sig själv är ett väldigt starkt argument för varför man borde sammankalla samma aktörer igen och diskutera hur man kan förenkla. Hur kan vi få hela Åland att växa? Jag ser också fram emot att höra näringsminister Jesper Josefssons inspel. För mycket handlar också om hur vi definierar aktörerna. Aktörerna definierades på ett sätt under pandemin. Det kan vara så att ministern Josefsson har en helt annan definition av hur detta ska göras.
Ledamot Anders Ekström (Lib) Replik | 16:56
När aktionsgruppen bildades av den dåvarande moderata näringsministern så var det en väldigt bra och nödvändig åtgärd, år 2000. Det var faktiskt något stort som hände då. När vi nu står inför det här så har vi egentligen bakom oss väldigt kraftigt stigande räntor med kraftigt stigande råvarupriser. Men nu när vi tittar framåt så är räntorna på väg ner igen. Råvarupriserna har stabiliserat sig, energipriserna är kanske lite högre, men de har ändå kommit ner någorlunda. De här osäkra tiderna som vi hade för ett år eller ett halvår sedan så där har utsikterna verkligen förbättrats.
Jag vill åter säga att den här gruppen finns ju redan, de träffades för några veckor sedan. Jag är helt säker på att landskapsregeringen har örat mot marken och talar med olika aktörer. Jag ser inte riktigt behovet just nu.
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 16:57
Talman! Vi har ju märkt i vår dialog med marknadens aktörer, dvs. Moderat Samlings, att det kunde finnas mera dialog exempelvis med redarna. Det är en av orsakerna till varför vi hela tiden påtalar detta.
Sen är det ju så, jag vill inte gå i polemik med ledamoten Ekström, att dialogen behöver fortsätta med bankerna om hur vi bygger tillväxt. Det kan inte bara vara någonting som vi gör när vi har kris, utan vi behöver också göra det i nu rådande läge när vi har en tilltagande detaljstyrning och vi har det här spirande hoppet. Våra företag håller så småningom på att komma igång och då är det otroligt viktigt att vi är på tårna och har fötterna mot marken.
Ledamot Andreas Kanborg (Obs) Replik | 16:58
Talman! Moderat Samling lyfter i sin motion en oro gällande rådande konjunktur. Jag kan dela den oron. Jag vet att ledamot Valve och jag har en samsyn. Företagen är ett nav i den offentliga ekonomin.
Att näringslivet och landskapsregeringen träffas för att diskutera förutsättningar och se om man gemensamt kan lösa det, det tycker jag att är oerhört positivt.
Förra veckan bläddrade jag i "Åland i siffror" som hade en graf över det offentliga Ålands utgifter, jag tror det var från 2015 till 2023. Det var faktiskt en detalj där som oroade mig en liten aning. På nästan alla avdelningar har kostnaderna stigit, undantaget är näringsavdelningen där de har sänkts. I princip alla partier som sitter här har varit involverade i landskapsregeringen vid något tillfälle. Det kanske nog skulle vara bra att samtliga av oss ser oss lite i spegeln och funderar på vad vi håller på med och hur vi kan stöda de här företagen.
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 16:59
Jag noterar att ledamoten Kanborg till fullo har förstått och uppenbarligen också omfattar huvuddragen i denna motion. Tack för det.
Ledamot Andreas Kanborg (Obs) Replik | 16:59
Ledamot Valve och jag är helt överens. Jag ser också att det finns andra sätt att föra en dialog utan att dela ut direkta penningstöd. Jag uppfattar även att ledamot Valves och Moderaternas vision inte är att dela ut penningmedel, utan man vill föra en aktiv dialog för att se till att vi har ett välmående näringsliv där det offentliga och näringslivet kan stötta varandra på bästa möjliga sätt.
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 16:59
Precis så är det. I första hand bör vi givetvis se till att marknaden kan fungera så bra och smidigt som möjligt. Vi har en roll i detta.
Minister Jesper Josefsson Replik | 17:00
Tack, talman! Jag kan informera ledamot Valve att när den här konjunkturrapporten presenterades och innan den blev offentlig så hade vi också ett möte med den näringspolitiska aktionsgruppen som bildades under pandemin. Kort efter kom den här åtgärdsmotionen. Vi har dialog med aktionsgruppen och också möjlighet att ha möten. Man konstaterade i gruppen att läget ser ändå ganska bra ut. Däremot är det tufft för vissa enskilda branscher, men för många branscher går det väldigt bra också. Så man behöver titta på specifika branscher, till exempel byggbranschen är en sådan. Men generellt sett så är räntorna på väg nedåt och BNP ligger ungefär på den utveckling som vi har haft tidigare. Jag kan utveckla lite sen hur vi jobbar utöver det.
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 17:01
Jag väljer att tolka den repliken som väldigt balanserad. För det finns branscher som har stora utmaningar, utöver byggbranschen har vi turismbranschen som vi tidigare idag har diskuterat och där det finns jätte utmaningar av olika slag.
Ett allmänt positivt besked är att aktionsgruppen har sammanträtt. Jag har egentligen bara en fråga till detta. Är det samma sammansättning som tidigare eller har den ändrats till någon del?
Minister Jesper Josefsson Replik | 17:01
Just vid det tillfället så var det exakt samma sammansättning som tidigare. Däremot håller vi på att titta på hur vi ska jobba närmare näringslivet med de här frågorna. Vi har haft ett ganska tätt samarbete. Nästan veckovis har vi haft möten med Ålands Näringsliv, Visit Åland och även med Åland Living till viss del. Vi försöker jobba mer tillsammans, sätta upp gemensamma målsättningar och utforma olika stödmodeller därefter. Generellt brukar vi vara duktiga på att dra i gång olika saker, men ofta sker det en dubblering, t.ex. när det gäller företagsrådgivning. Vi försöker jobba strukturerat med det.
Generellt så hoppas jag att vi här i lagtinget kan ha allt flera diskussioner om just näringspolitik och hur vi får mer tillväxt på Åland. Så det hoppas jag att vi får igång (… taltiden slut).
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 17:02
Tack för det beskedet. Det lät positivt i stort. Min enda brasklapp är att jag hoppas att huvudfokus inte är på stödmodeller, utan att det är på att få marknaden att fungerar så smidigt som möjligt och värna relationen framförallt mellan företagare och deras banker.