Remissdebatt

  • Talmannens förslag är att ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.

    Diskussion.


  • Talman! Jag tror faktiskt inte att det är nödvändigt att det remitteras, men det är väl så våra våra system ser ut. Men jag tyckte ändå att jag ville säga någonting i sammanhanget.

    Den här åtgärdsmotionen skrev jag för snart två veckor sedan och frågan löstes av riket. Av riksregeringen och riksdagen genom att också åländska företag får ta del av de här mikrostöden. Klara besked fanns det på fredagen för en dryg vecka sedan i Finland. Nu allokeras medel till kommunerna och också har vi fått besked till de åländska kommunerna för direkt hjälp till företagare, för fastna fasta kostnader såsom hyror. Det är svårt för en småföretagare att betala lokalhyra när hela omsättningen utraderas i princip över en natt. Det rör sig om två tusen euro som en engångsutbetalning. Man kan tycka att det är en symbolisk summa och det är det, men jag menar ändå att stödet är mycket viktigt, inte minst psykologiskt. Signalen är klar att man vill se alla typer av företag och deras behov.

    Just nu är det inte direkt prickskytte, det rör sig mera om att blåsa av med hagelbrakarn när det gäller stöd för ett företag i dagsläget. Det är stort och smått och Åland vidtar egna åtgärder, men vi får också mycket välkommet att ta del av de åtgärder som man genomför på rikssidan. Riksregeringen skjuter fram moms- och pensionsavgifter, man liberalisera permitterings- och varsellagstiftning, man ger lån, men också stöd via FPA till föräldrar som måste sköta mindre barn hemma. Jag tycker att det är ganska imponerande att se hur man brassar av lagförslag efter lagförslag. Man stiftar lagar om kreditgivning, man får inte göra reklam på samma sätt mera just för att många människor, familjer och företag befinner sig i en svår ekonomisk situation. Man förändrar föreningslagen, nu har man rättat uppskjuta årsmöten, så det görs väldigt mycket. En annan iakttagelse i det här corona sammanhanget som jag har tagit är att riksregeringen samarbetar väldigt intimt med riksdagen. Man har inte fått den kritik som till exempel Sveriges regering och Norges regering delvis har fått för att man vill runda riksdagen. Man sköter allt med en nära dialog med riksdagen, det tycker jag att riksregeringen ska ta heder av också.

    Stora stöd betalas också ut i dagsläget, i 600 miljoners klassen, till flyg och sjöfarten. Sjöfarten har igen visat hur viktigt och centralt det är när det gäller försörjningen och beredskapen. Hela Finland är en ö i det här sammanhanget. I maj avser riksregeringen lämna sin proposition om temporärt slopande av farledsavgifterna. Inga farledsavgifter ska tas ut för resten av 2020 och redan betalda avgifter för 2020 ska återbetalas. Sedan får vi hoppas att vi har sjöfarten, att den kommer igång senast till midsommar. Där får vi nog alla be en tyst bön.

    Nu kan vi också se att riksregeringen tänker kompensera restaurangerna för fasta kostnader och löner. Om jag förstått saken rätt så kommer det också att komma de åländska restaurangerna till del. Business Finland har fått en del kritik. Man har gett missriktade stöd till innovationer och utvecklingsprojekt och kanske inte till de företag som är i direkt behov av det. Så det gäller att vara på tåspetsarna och se var man kan lappa den läckande båten. Där tycker jag att vi på Åland också ska vara kreativa och framsynta.

    Som sagt var, den här motionen har spelat ut sitt syfte. Nu har riksregeringen vidtagit åtgärder, men det är likväl en viktig diskussion att fortsätta. Tack.


  • När man uttrycker sig som att man ger stora bidrag till flyget till exempel. Det är väldigt viktigt att man håller reda på vad är garantier, som det nu är till exempel till Finnair. Att man inte blandar ihop det med rent och skärt bidrag i euron, för det är det inte frågan om. Det här kommer säkert minister Karlström att kunna utveckla mycket mer, men jag märker att det finns en begreppsförvirring. Andra ger jättestora stöd, men det är inget stöd utan det är garantier.


  • Talman! Det är sant och där får man hålla tungan rätt i styr. Så är det ju också med momsen, pensionsavgifterna och lånen, man skjuter fram kostnaderna. Det är viktigt att att hålla reda på vad som är garantier, lån och frister helt enkelt framom regelrätta stöd. Men det som motionen handlade om var ett regelrätt stöd om 2000 euro för de här mikroföretagen. Vad jag kan förstå på diskussionerna så är det ju också direkta stöd både med farledsavgifterna och också nu det som man håller på att mickla ihop när det gäller restaurangerna. Det tycker jag är välkommet, situationen är så exceptionell.


  • Tack, talman! När det gäller restaurangerna så ska det bli intressant att se hur de stöden kommer att utformas, om det är verkliga stöd. När det gäller farledsavgifter och andra avgifter så handlar det om att man låter bli att debitera helt enkelt, men det är också ett stöd på samma sätt.

    När det gäller den här åtgärdsmotionen kan ju, vad jag kan förstå, förslagsställda motionären säga att den här motionen må läggas längst ner i utskottets låda för ärenden som ska behandlas någon gång.


  • Talman! Det kan jag förstås göra, men talmannen kom med ett annat förslag. Jag kan dra den tillbaka eftersom att den har spelat ut sin roll. Det kommer fler motioner.


  • Tack, talman! Jag tänkte passa på att ta till orda när rubriken är så pass bra, även om motionen tas tillbaka. Den heter stöd till åländska småföretagare. Det finns några stöd som vi har här på Åland som faktiskt ingen annan varken nation, land eller region har skapat som det här lagtinget har varit med och tagit. Det är oerhört fundamentalt och viktigt i den här akuta krisfasen som vi är i.

    Det är den här 10 miljoner euro extra till AMS för den temporära höjningen med 30 euro per dag, upp till 600 euro, till de personer som blivit permitterade den senaste månaden. Vi vet att det är väldigt många. Det som dock också är väldigt positivt med det här är att det totalt blir ett stöd på ungefär 1300 euro per månad till den personen som blir drabbad. Det som också är väldigt positivt, ur ett småföretagarperspektiv, är att dagpenningen och den temporära höjningen också gäller småföretagare. Det gör ju att en småföretagare kan "permitterade sig själv" eller har sin anställda kvar och inte ta ut någon lön åt sig själv och kunna få den här exceptionella möjligheten till ett ekonomiskt tillskott i sin privatkassa på 1300 euro per månad från 16 mars fram till 30 juni, när den här temporära lagen gäller. Det här är oerhört positivt. Det är alltså närmare 4 000 euro totalt som kommer till småföretagen till godo.

    Förutom det här så har vi också satt igång ett system där man kan få låna pengar om man har likviditetsproblematik. Vi vill inte att något livskraftigt företag på Åland ska behöva gå i likviditetskonkurs på grund av den akuta fasen som corona pandemin har satt oss i. Vi var ju med och tog garantier för 25 miljoner euro och ett kontant belopp på 10 miljoner euro som kan betalas ut i stöd. Då kanske någon undrar hur det har gått? Vem är det som har använt de här likviditetslånen och vem är det som har fått ut stöden? Första veckorna var det väldigt mycket småföretagare som var de som var snabbast in med ansökan att låna pengar och med det också få ut ett tjugoprocentigt stöd på det beviljade beloppet från banken. När vi utformade systemen så utgick vi egentligen ifrån att det här stödet skulle komma efter att lånet använts. När man har lyft hela lånet och använt alla de lånade pengarna, så skulle man kunna få det tjugoprocentiga stödet. Vi insåg ganska snart att förmodligen i hela Finland så kommer det att bli ganska stort tryck på både Finnvera och lånegarantierna där. Det kommer att kunna bli ett tryck från de på bankerna för att hantera alla dessa låneansökningar. Vi tog ett ganska snabbt beslut från landskapsregering att vi litar på bankernas bedömning och efter att företagarna gått igenom hela processen med sin bank så kan man skicka en elektronisk ansökan till näringsavdelningen, så betalas det ut ett tjugoprocentigt stöd på det beviljade lånebeloppet. Antingen med landskapsgaranti och Finnvera garanti, eller om man har skaffat garantier själv.

    Kontentan av detta är att vi har ett bättre stöd för småföretagare än någon annanstans. Till det kommer just det stödet som kanaliseras från staten direkt via kommunerna. Det är vi givetvis väldigt glada för. Även om vi från landskapsregering sida hade sett att vi kunde administrera det på ett smidigare, enklare och mindre byråkratiskt sätt om pengar hade kanaliserats från finska staten till landskapet och landskapet hade kanaliserat ut dem till småföretagen. För som ni vet så krävs det en hel del av kommunen som kanske inte till vardags är så vana att hantera företagare. Det kommer att krävas redovisning och ansökning från kommunens sida och ganska mycket byråkratiskt jobb för företagarna att söka den här summan uppemot 2000 euro från sin kommun. Man ska inte ha någon anställd, det ska vara en huvudsyssla, man får inte ha någon bisyssla. Man ska ha fakturerat för 20 000 euro och man ska också visa att man har blivit drabbad med minst 30 procent omsätts minskning i mars jämfört med mars förra året. Det är ett lite byråkratiskt system, men det är väldigt bra att det finns för de som väljer att ta del av det.

    Jag vet att det också finns frågor i det här med restaurangerna och svaret på det är ja. Vi har de senaste veckorna varit i kontakt flera gånger med arbets- och näringsministeriet och spjält ett belopp på 150 miljoner euro som ska kanaliseras till restauranger. Det kommer också inkludera restauranger på Åland. Exakt hur pengarna ska kanaliseras ut och på vilket sätt man kommer att fördela dem på är inte klart än, men klart är att Åland är inkluderat.

    Förutom våra 10 miljoner euro till AMS, våra 10 miljoner euro i stöd och de lånen som då har garanterats. Jag skulle nämna hur mycket som har gått ut. De första veckorna så gick det ut ganska mycket mindre belopp, 50.000 euro , 70.000 euro och 100.000 euro i lån. Det motsvarar ungefär 10 000 euro, förstås 20 procent på det till småföretag. De senaste veckorna har beloppen blivit lite högre, 500.000 euro, uppemot 1 miljon euro ansökningar. Vissa är beviljade, vissa är inte. Totalt förra veckan var det ungefär tre miljoner euro i garantier och lån från landskapet som vi är med i och ungefär 800 000 euro i stöd som det har tagits beslut om. Det här är till största delen småföretagare.

    Något jag också tänkte nämna nu när jag ändå får tillfälle att prata lite om de här stöden som vi har. Det är en hel del andra stöd på gång faktiskt, som också kommer att kanaliseras från finska staten direkt till åländska företag inom mikroföretag, primär jordbruksproduktion. Det kommer också gå som binärings stöd till lantbruket. Det kommer att finnas mikroföretag inom förädling och saluföring av jordbruksprodukter. Det här handlar om ersättning för lön, hyror. Uppemot sex månader kan man få 80 procent i stöd, mellan 5 000 och 20 000 euro. Det kommer att komma mer information om det inom kort också. Det kommer också att finnas stöd direkt till fiskerinäringen, alltså hela kedjan med yrkesfiskare, fiskodling, fiskförädling, grossist, detaljhandel med fisk och så vidare. Så det är en hel del flera stöd som är på gång både från statens sida, kanaliserat via arbets- och näringsministeriet, ibland via kommunerna och så jobbar vi från landskapet sida med nästa steg. Man kan undra vad är nästa steg för landskapsregering att hjälpa de åländska företagen. Mycket handlar just nu om att veta när startdatum på någon ny normalitet kan börja. Börjar rederierna kunna ta emot passagerare inom en månad så kanske vi kommer att vidta vissa åtgärder, kommer det att förlängas på ett längre sätt än vad vi hoppas måste vi kanske göra något annat. Vi har olika scenarier som vi utgår ifrån och jobbar för. Målsättningen är givetvis att hjälpa våra åländska företag på alla de sätt vi kan. För vi vet att det viktigaste vi har är företag som fungerar och kan anställa människor och sysselsätta människor som i sin tur betalar skatt till kommunerna som också betalar våra löner i den här byggnaden.

    Just nu i det här skedet vi är i, kanske någonstans i ett vakuum där vi inte riktigt vet var den här pandemin kommer att tas. De system vi har igångsatt med extra temporära tilläggshöjningen med likviditetslånen och tillhörande bidragen, med de åtgärder som finska regeringen ganska bra har matcha och mallat in i våra system så har vi på Åland kanske den bästa förutsättningen för att övervintra den här tragiska situationen vi är i och förhoppningsvis småningom kunna se att det börjar ljusna där ute och att vi snart kan börja återgå till någon sorts normalitet.


  • Talman! Jag tycker att man, såhär utifrån, har fått väldigt dubbla signaler kring hur landskapsregering arbetar med Business Finland. I vissa uttalanden har det sagts att man jobbar aktivt med att få hit Business Finlands stöd, i andra har det sagts att man kan inte få dubbla stöd utan vi har våra egna anpassade stöd för Åland och därför kan man inte söka Business Finlands stöd. Det kommer också kommentarer kring att Business Finlands stöd inte är prioriterade, alltså att arbeta med att få dem hit. Väldigt många olika signaler där det mesta verkar vara så att landskapsregeringen har en ganska försiktig hållning till det att Åland ska söka pengar därifrån. Jag tycker att det här är fel väg att gå. Det är den finska staten har fattat de här besluten. Precis på samma sätt som finska staten stöder de finska kommunerna och de finska företagen borde finska staten också stöda de åländska företagen.


  • Talman! Gällande Business Finland är det så, som vi har uttalat oss flera gånger, att det är inget hinder för Business Finland att inkludera Åland, men det är heller ingenting som vi kan kräva av Business Finland att göra. Däremot så har jag läst på en hel del om om Business Finlands system och hur de beviljar sina bidrag. För det första är det inte riktigt ett bidrag till ett företag i kris, utan det är i första hand ett bidrag för nya innovationer och nya vägar att utveckla sin befintliga verksamhet. Landskapsregering har sett att det kanske inte är prio ett som åländska företag har just nu, att man tänker på hur man ska utveckla sin befintliga verksamhet. Man vill övervintra, överleva, se till att man kommer ur den här krisen och sedan tänka på nästa steg. Vi kommer att återkomma till det här flera gånger och vi kommer ha många modeller för att kunna kickstart av våra åländska företag. Men när det kommer till Business Finland så är det en diskussion som (… taltiden slut).


  • Talman! Jag fick bekräftat det som var min farhåga, att man inte riktigt prioriterar att få hem de här pengarna till Åland. Jag tycker att det är fel strategiskt beslut. Vi borde göra allt för att få hem pengar till Åland i stället för att tömma de egna skattekistorna, och också gör det omöjligt för våra tidigare vinstbringande företag att fortsätta ge vinster till det offentliga Åland. Jag hoppas att landskapsregering ska kunna ändra riktning där. Visst, Business Finland är ett ganska stelbent system som dessutom är anpassat för en annan verklighet än corona, men för de företag som det skulle passa så är det förstås alldeles utmärkt med medel Helsingfors. Som sagt är det finska staten som har fattat de här besluten för Ålands del, att sätta oss i en utbredd karantän. Det är inte vi som har gjort det. Därför ska också staten Finland står för kostnaderna och det borde landskapsregering framhålla.


  • Talman! Det är helt självklart så att det är ett beslut taget av finska regeringen. Det är finska regeringen som har sett till att våra fartyg inte kan ta passagerare etc. Vi kommer att komma tillbaka med finska regeringen och på vad slutnotan eventuellt kommer att resultera i. Det finns två sätt att göra det här på. Antingen att åländska företag riktar sig mot arbets- och näringsministeriet och att vi hänför företagare dit så mycket som möjligt, eller att man uppmuntrar företagare att ta kontakt med landskapsregering. Så skapar vi ett system för våra åländska företag och när den här krisen är över så tar vi en diskussion med självstyrelselagens paragraf 51 om hur pengarna ska fördelas och vem som ska få stå för vissa kostnader. Det viktiga här är den akuta fasen som vi är i just nu och ser till att företagen har likviditet så att de kan betala sina räkningar och att de kan leva över (… taltiden slut).


  • Talman! Det är otvetydigt så att det behövs en palett av åtgärder. Det är ju så att den åländska ekonomin och det åländska näringslivet drabbas värst. Det är en lång artikel på YLE:s svenska hemsida idag om turismen och hur den kommer att lida på Åland. Tankegången med åtgärdsmotionen var, då hade vi inget eget stöd utan då skulle vi måste använda egna pengar, att det skulle vara landskapsregering som skulle administrera det här, inte kommunerna. Skulle det gå som det gick med vindkraftsstödet, gud förbjude, att det faller precis på målrakan, finns det då beredskap i landskapsregering att att fullfölja de här mikrostöden med egna medel?


  • Talman! Precis som ledamot Sjögren säger, den här paletten är oerhört viktig. För vi har 2600 företag och alla är otroligt olika och har olika förutsättningar. Vissa har sparat lite i sina lador andra har inte haft möjlighet att göra det. När det kommer till om landskapsregering har möjlighet att komma med andra åtgärder så är svaret ja på det. Med tanke på att i förra tilläggsbudget avsattes fyra miljoner euro för akuta situationer som hänför sig till corona krisen. Det finns många möjligheter för oss att göra flera åtgärder när vi ser att flera åtgärder behövs. Just nu i det skede vi är, i den kris som vi befinner oss i just nu, så är den palett väldigt färggrann som vi har att använda. Just nu så handlar det om övervintringen och överlevnad för att sedan i nästa fas kunna gå på en expansionsfas som kickstart.


  • De olika färgerna är bra och näringsministern är en fullfjädrad politiker. Om det skulle vara så att det blir stopp i systemen och de åländska kommunerna inte skulle få ta del av de här mikrostöden. Tänker då landskapsregeringen fullföljer det här med mikrostöden?


  • Talman! På den frågan så vågar jag direkt svara ja. Däremot kommer vi inte göra det så komplicerat, krångligt och byråkratiskt som man har valt att göra från den finska sidan. På Åland försöker vi vara smidigare, effektivare och göra saker och ting så att det inte är så komplicerat, byråkratiskt och krångligt för företagen.


  • Tack, talman! Tack minister Karlström. Vad är volymen på outnyttjade likviditetslånet hittills? Hur mycket har företagen lånat upp av det budgeterade hittills?


  • Talman! Det är lite svårt att säga exakt, vissa har ju använt sina egna säkerheter. Om man ska räkna på lånen så borde man egentligen räkna baklänges från stöden. Stöden som är utbetalade ligger någonstans runt 800 000 euro just nu, det är 20 procent av de likviditetslån som har blivit beviljade. Men det är också en hel del inne för beredning på avdelningen just nu. De är lite mer komplicerade och lite större de stödansökningar som är inne nu. De första veckorna, som sagt, kom det väldigt mycket småföretagare som har ganska lätt att se sitt behov, medans det nu är lite mer komplicerade, större koncerner och större bolag som har lite svårare att få fram alla siffror direkt. Därav har det blivit lite större nivåer av både lånen och stöden den senaste veckan.


  • Tack, talman! Nästa tilläggsbudget kommer om en vecka, om jag har förstått saken rätt, och den kommer att vara inriktad mot kommunen. Kommer det att finnas några åtgärder där som gäller företagandet? Är det i så fall att det stämmer det jag hört att den kommer att vara inriktad mot kommunerna? Är det faktiskt behov just nu att ha en sådan budget mot kommunerna? Borde man inte vänta med det ett tag?


  • Talman! Den här frågan lär vi få återkomma till om en vecka. Svar på frågan om det är mera pengar till företagen i tilläggsbudget. I det här skedet kan jag säga att det direkt inte är det. För jag ser att med det vi gjorde i den förra budgeten, med 10 miljoner euro till bidragen och också de fyra miljoner euro som finns disponibla till landskapsregeringens förfogande för att akut hantera frågor som rör corona krisen, så finns det just nu inget behov av en tilläggsbudget för näringslivet. Svar på frågan är ja, den är mer riktad mot kommunerna men vad exakt tilläggsbudgeten ska innehålla tar jag inte i ett kort replikskifte när det är 20 sekunder kvar.


  • Tack, talman! Tack för ett mycket innehållsrikt anförande. Ni nämnde bland annat de här restaurangföretagen. Vad jag har kunnat se så funderar man ju bland annat på att ge ett lån baserat på momsen de första tre månaderna. Vi har ju en helt annan näringsstruktur här. Har ni funderat på eller lagt fram alternativ att också kunna använda till exempel fjolårets moms för april-juni? Som skulle kunna vara, kanske ett bättre, stöd här. Tack.


  • Talman! I det här stöden till restaurangerna från staten så är det beräknat 150 miljoner euro som skulle gå ut i stöd och bidrag. Sedan är det ju ett lån av den moms man har betalat. Det är ju ingen återbetalning av moms utan det är bara att staten lånar tillbaka pengar som man måste betala tillbaka senare. Jag hade hoppats på att finansministeriet skulle generellt betala tillbaka mera moms eller skatter, det hade varit det mest optimala sättet att stöda företag på. Då är det också en motprestation mot vad man har gjort tidigare. Har man varit en hederlig företagare som betalat sin skatt, moms och alla sina arbetsgivaravgifter så hade man också då fått tillbaka en del av det. Alla andra stödsystem blir komplicerade och det blir oftast, som vi ser med Business Finland exempelvis, många som också kan utnyttja det felaktigt. Det är både en kombination av bidrag (… taltiden slut).


  • Tack, talman! Min tanke var det att man har möjlighet att få större lån om man använder sommarmomsen i stället för vintermomsen? Det var det jag var inne på.

    Sedan det andra, valborgsbudgeten trodde jag skulle komma till valborg. Får vi den inte på onsdag? Tack.


  • Talman! Gällande lånet igen så ser jag inte att åländska företag i första hand kommer att låna pengar av staten och den momsen som man eventuellt har betalat in i början av året, eller förra säsongen. Då det bättre för de åländska företagarna att använda likviditetslånet som vi tar från Finnvera och landskapsgarantin, och då också får det tillhörande tjugoprocentiga bidraget. Ett tips till de företagen är att det är bättre att använda det lånet än att låna av finska statens momsmedel.


  • Diskussionen är avslutad. Kan förslaget att ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet
    omfattas? Ärendet remitteras till finans- och näringsutskottet.