Remissdebatt

  • Talmannens förslag är att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet. Diskussion.


  • Tack, herr talman! När jag tittade på rubriken; "Förslag att göra självstyrelsedagen till allmän helgdag", så blev jag att fundera om man faktiskt har använt fel begrepp. Är det rätt benämning? För många uppfattar helgdagar som kristna fridagar men så är det faktiskt inte. Det hänger ihop med att i Finland har många helgdagar rötterna i kristendomen. En del av helgdagarna, till exempel jul och påsk, är allmänna lediga dagar. Så troligtvis borde det heta "allmän ledig festdag", detta skulle troligtvis vara rätt benämning.

    Självstyrelsen, som våra förfäder inte ville ha, har under detta sekel varit till stor nytta för oss ålänningar, det har varit till stor nytta för vårt samhälle och det har varit till stor nytta för vår välfärd. Utan självstyrelsen hade inte Åland varit vad det är idag. Systemet har tjänat oss väl, jämför vi skolor, jämför vi vård och jämför vi trygghet med omkringliggande regioner eller var som helst runtom i världen så har vi ett osannolikt bra samhälle. Vi har all orsak att vara stolta över vår autonomi, även om den förstås inte utvecklats i den takt och på det sättet som vi har önskat och speciellt just nu lyser nog utvecklingen med sin frånvaro.

    Men trots det är självstyrelsen värd att fira. Detta år, 2022, firar vi självstyrelsens 100-årsjubileum. Mot den bakgrunden vill Ålands Framtid att vi tar ett seriöst helhetsgrepp om frågan om hur alla ska kunna ta del och fira självstyrelsedagen. Mot den bakgrunden vill vi igen ha en parlamentarisk kommitté. Vi ska komma med en del av våra inspel här, men vi hoppas också att övriga partier tycker att det är viktigt och vill delta i det här arbetet.

    Herr talman! I våra nordiska grannländer firas nationaldagen som en allmän ledig festdag. Detta för att alla och envar ska kunna delta i firandet. Så är det tyvärr inte på Åland idag då endast de anställa inom offentlig sektor är lediga den 9 juni. Ur folkligt perspektiv är det här inte bra, det är inte rättvist och det skapar förståeligt även en viss irritation bland anställda inom privat sektor. Vi har säkert alla fått våra gliringar om vi t.ex. har gått in på något jobbarcafé den 9 juni. Detta är olyckligt. Alla borde vara lediga - och det är lätt att vara klok i efterhand - men man borde åtminstone ha sett till när det är 100-årsjubileum att man hade hittat på åtgärder så att alla hade kunna vara lediga på självstyrelsedagen. Men det är lite sent att komma på det nu förstås.

    Varför är det då så här? Inom offentlig sektor är man ledig men inte inom den privata sektorn. Det hänger ihop med vår konstitutions kanske största problem, dvs. här hittar vi den delade behörigheten. När det gäller de offentligt anställda kunde Åland instifta att självstyrelsedagen var en ledig dag, för det hade vi behörighet på, men beträffande privaträttsliga avtalsförhållanden så är det rikets behörighet och därför sitter vi där vi sitter nu.

    Det här är ett typexempel på hur bristfälligt vårt självstyrelsesystem är. Frågan om att göra självstyrelsedagen till en allmän ledig festdag har diskuterats till och från. Det är inte första gången som frågan väckts, tror jag, det har åtminstone diskuterats. Nu då vår självstyrelse firar 100 år, som jag sade tidigare, så är det dags att frågan äntligen får en lösning. Med avstamp från detta jubileum bör vi ta ett helhetsgrepp där alla partier med öppet sinne hjälps åt för att göra självstyrelsedagen till den folkfest den bör och förtjänar att vara.

    Inrättandet av självstyrelsedagen som en allmän ledig dag ska inte heller oskäligt drabba näringslivet genom ökade kostnader. Därför bör en grundlig utredning givetvis även innefatta förslag på hur detta kan lösas på bästa sätt. Då kan det vara bra att titta omkring oss. Gör vi en utblick så är det naturligt att man tittar på Sverige först. Där firar man ”Svenska flaggans dag”, det var ingen röd dag ända fram till 2005 då den blev allmän helgdag, som det heter i Sverige. Men just för att det inte skulle drabba näringslivet oskäligt så tog man bort annandag pingst i stället. Infaller däremot den 6 juni, som är Sverige nationaldag nuförtiden, på en lördag eller söndag så får de anställda ta ut en annan ledig dag inom juni månad i stället. Det här kan vara ett sätt att komma fram. En parlamentarisk grupp kan diskutera alternativa dagar.

    Gör vi en annan utblick, herr talman, så kan vi se på Färöarna. Nationaldagen Ólavsøka - som jag tror att det heter på färöiska - samt S:t Olofsdagen firas den 29 juni. Den firas i stort sett lika intensivt som 17 maj firas i Norge. Kulturellt sett är den lika etablerad på Färöarna som midsommarafton och midsommardagen. Här är det i princip arbetsmarknaden som styr det själva. Nationaldagen är ledig enligt färöiska kollektivavtal genom de olika färöiska fackföreningarna. Inte alla fackföreningar har förhandlat fram en ledig dag, men de flesta. Sen är det olika hur de olika avtalen är uppbyggda. Helglöneersättning gäller om dagen infaller under semester, då får du en ledig dag, en ersättning, men är du sjuk den dagen så får du inte det. Det finns olika variabler och det var faktiskt lite knepigt. Men det är också en modell som man kan titta på. Det är intressant att notera att Danmarks nationaldag, den 5 juni, firas inte alls överhuvudtaget på Färöarna.

    Vi ska inte från Ålands Framtids sida gå in på fler lösningsmodeller. Jag hoppas att alla partier finner självstyrelsen så viktig att utskottet förutsättningslöst behandlar motionen seriöst och framförallt nu, när lagtinget har tid, snabbt kommer fram till ett betänkande.

    Med anledning av det ovanstående föreslår vi från vår sida att lagtinget ger regeringen i uppdrag att tillsätta en parlamentarisk arbetsgrupp för att få fram ett eller flera förslag på hur självstyrelsedagen kan göras till en allmän ledig festdag på Åland. Tack!


  • Tack, talman! Tack ledamot Eriksson. Det är bra att ledamoten lyfte den orättvisa som i dag råder mellan offentlig sektor och privat sektor när det gäller vår självstyrelsedag. Om jag har förstått saken rätt så mellan tummen och pekfingret så kostar den 9 juni ungefär 1 miljon euro. Det skulle väl tyda på att man då också tar med den privata sektorn så kanske vi landar på omkring 3 miljoner ungefär, mellan tummen och pekfingret. Det är ju rätt mycket pengar. Frågan är om man också samtidigt skulle lyfta den orättvisa som råder med det så kallade Ålandstillägget som i dag finns för de offentligt anställda på Åland, men som inte finns för de privatanställda. Det är väl ungefär 9 miljoner euro totalt. En tredje aspekt på det hela skulle vara att man alltid firar Ålands självstyrelsedag på en söndag. Det har också funnits med tidigare när den här frågan har lyfts. Det skulle innebära att alla är lediga, eller har det som en röd dag åtminstone. Samtidigt skull det väl, sett ur (… taltiden slut).


  • Jag måste rätta kollegan Holmberg lite. Jag lyfte inte den här orättvisan, utan den nämnde jag som ett motiv. Det som jag ville lyfta var att vi skulle fira den åländska nationaldagen - om uttrycket tillåts - självstyrelsedagen på ett sådant sätt så att alla ålänningar skulle kunna ta del i den. Det förslag som Holmberg hade är ju ett förslag som man förhoppningsvis kan diskutera i den här kommittén som vi efterlyste. Här hoppas jag att alla åländska partier tycker att det här är så pass viktigt att detta vill vi ta del i. Det här vill vi tillföra vad vi tror är det bästa sättet att lyfta Ålands självstyrelsedag. För idag så går den förbi ganska obemärkt för många ålänningar och det tycker jag att är oerhört synd.


  • Jag fortsätter då med mitt förslag att självstyrelsedagen alltid skulle firas på en söndag. Det skulle också innebära en viss cementering, att man vet alltid vilken dag det är. Det kan ju alltid vara svårt när de här dagarna infaller olika år från år.

    Som jag lite kom in på att i det ekonomiska läget som råder just nu så kanske inte det optimala är att införa ännu en ledig dag som det privata också skulle vara med och finansiera. Därför kanske det skulle vara bra, men tråkigt, att fira den på en söndag och på det sättet också få upp tillväxtfrågan som ändå är ganska stor när det innefattar hela den åländska totala arbetssektorn, både den privata och den offentliga. Det var mitt förslag.


  • Han är ju kreativ kollegan Holmberg, han vill lägga förslag och vill lösa saker och ting med en gång och det är inget fel i det. Så där rent spontant vet jag inte riktigt, trots att jag är väl medveten om att vi alltid firar Ålands flaggans dag den sista söndagen i april, så där följer vi alltid söndagen.

    Min förhoppning är faktiskt att vi alla skulle sätta oss ner och diskutera det här på ett seriöst sätt. Hur kunde vi lösa det här en gång för alla? För det finns en irritation. Det är klart, de som har förmånen tycker att det är bra, men de som inte har förmånen så tycker att det känns väldigt fel. Nu när vi har haft självstyrelsen i snart 100 år så borde vi få en lösning på det här.


  • Tack, herr talman! Tack ledamot Eriksson för en intressant åtgärdsmotion. Jag gillar absolut tanken och jag läser också orättvisa.

    Det som lyftes upp här är ju förstås finansieringen av den här dagen och möjligheten att byta den eller att flytta den till en söndag. Flyttar man den till en söndag så är det många idag som jobbar söndagar förstås, och det ska ju också finansieras på något sätt. Men har ledamot Eriksson några andra tankar där, jag tänker på självständighetsdagen, ska den röras här eller är det helt öppet för att fortsätta diskussionerna?


  • Personligen tittade jag på den frågan. Jag var väl inte lite fundersam över hur rubrikerna skulle se ut om man skulle föreslå att man byter den 6 december mot den 9 juni. Men med vår vingklippta självstyrelse så kan vi inte göra så mycket åt det, för den typen av internationella helgdagar så hör också till finsk behörighet.

    Jag var viktig med att säga det i presentationen, och det står också i motionen, att vi vill inte att näringslivet ska få de här kostnaderna på sig. Det skulle vara lite för enkelt att föreslå att det offentliga får ersätta detta för att vi ska få en mer rättvisa. Vi har en stor orättvisa här nu och det är inte bra. Jag personligen har sagt att jag vill att man ska sätta sig ner och svänga på alla stenar. Jag har funderat mycket. Ska jag nämna de här exemplen eller ska vi ta en förutsättningslös diskussion? Jag valde att sätta punkt där fast vi har flera tankar, men då blir det lätt låst.


  • Tack, herr talman! Det viktiga är vi helt överens om och det är ju att näringslivet ska gå ograverat ur det hela. Med den tanken med sig så får man se om det finns någon annan lösning på vägen.


  • Tack, herr talman! Det är intressant att ledamoten Eriksson i Ålands Framtid idag har lanserat två motioner som båda två tidigare har lanserats av Socialdemokraterna; både en mobilfri skola och en betald fridag under självstyrelsedagen. Jag började skratta här i bänken eftersom jag läste i det stenografiska protokollet Lasse Wiklöfs tal när han lanserade den här motionen här i lagtinget 2004. Den kom också sent på dagen och då sade han: "Timmen är sen och påskäggen bollar väl i en och annan gryta redan". Så det måste ha varit precis före påsk.

    Jag tror att det här en ambition som vi fortfarande kommer att stå bakom. Den här dagen ska vara folklig. Frågan är bara vem som ska betala den?


  • Jag måste synbarligen börja läsa de stenografiska protokollen bättre innan jag lämnar in motioner.

    Men allvarligt talat, jag hoppas att samtliga ledamöter i lagtinget delar min uppfattning om att självstyrelsen är värd att fira. Vi behöver kunna fira den på ett sådant sätt så att ingen känner sig utanför eller till och med känner sig besviken över det upplägg vi har nu.

    De här båda exemplen, som jag nämnde från Sverige och från Färöarna, fick jag reda på bara i morse när jag började forska vad jag kan tillföra när jag skulle presentera den här motionen. Jag är helt övertygad om att om vi skulle få till en parlamentarisk kommitté med kreativa ledamöter så skulle vi säkert ha betydligt fler förslag än dessa två eller tre, om jag även räknar Holmbergs förslag som också nämndes här.


  • Jag tror att timmen är lite sen att kanske ändra på det rådande läget inför självstyrelsedagen 2022. Det blir att sikta på de kommande hundra åren. Då tycker jag att om man tar sikte på en sådan här kommitté som ska fundera över självstyrelsedagens firande så tycker jag också att vi ska överväga hur vi firar den. De ceremonier vi har idag är konstruerade och kanske inte de enda givna modellerna att fira den på, med kransnedläggning vid Julius Sundblom staty. Kanske vi i stället ska fira här på självstyrelseplatsen och också förändra innehållet i ceremonierna?


  • Personligen har jag ingenting emot traditioner och traditionellt upplägg, men jag kan hålla med om att de behöver också moderniseras. Det ska vara någonting som tilltalar också de breda massorna.

    Visst, jag brukar ha bråttom när jag vill göra någonting, men jag har inte ens drömt tanken att vi skulle få något på plats till årets självstyrelsedag. Men det skulle kännas bra om vi under detta år, när vi firar självstyrelsens 100-årsjubileum, kunde lägga fram ett förslag som alla åländska partier skulle stå bakom. Det skulle kännas otroligt bra.


  • Jo, jag stöder firandet alla gånger. Men under debattens gång så har jag funderat lite på just de ekonomiska konsekvenserna för offentlig sektor och för privat sektor. Jag vet inte om jag lyssnade lite slarvigt, menar ledamot Eriksson att det ska vara en betald eller en obetald ledig dag för arbetstagaren oavsett om det är privat eller offentlig sektor?


  • Nej, målsättningen är absolut att alla firar det på samma sätt som man firar midsommardagen, julafton eller juldagen. Det är absolut målsättningen från Ålands Framtids sida att det ska bli en betald ledig dag. Jag nämnde ju också i mina motiveringar hur man har gjort i Sverige och också på Färöarna om det råkar sig att nationaldagen infaller när det annars är en ledig dag. I Sverige till exempel så har man hela juli månad på sig att i samförstånd med arbetsgivaren ta ut en annan ledig dag i stället som kompensation.


  • Tack för förtydligandet. Det är ju en intressant tanke, för jag tror inte att många är jätte sugna på att ta en obetald ledig dag enligt hur det ser ut i det ekonomiska samhället just nu.

    Jag vill också bara tillägga att vi från lagtingsoppositionen har ju faktiskt lämnat in väldigt många motioner hittills som nu ligger och skvalpar längst ner i utskottens lista och aldrig lyfts upp. Jag hoppas, nu när regeringsblocket lämnar in egna motioner, att man faktiskt också kunde börja ta våra motioner på lite större allvar och faktiskt bryta trenden med att man sambehandlar dem till slut och inte lägger någon större vikt vid dem. För vi har ju säkert tid att behandla både den här motionen och dem som vi har lämnat in.


  • Jag har väl egentligen svarat på det i ett tidigare replikskifte här under eftermiddagen. Jag hör till dem som tycker att man ska visa så mycket respekt, oavsett vilka förslag som läggs, så ska man inte bara låta dem ligga på något sätt och självdö i samband med nyval. Det är inte värdigt en demokrati. Jag tycker att man ska behandla alla förslag på ett bra sätt. Sedan finns det många förslag som läggs som man ganska snabbt kan avfärda pga. att det är löst eller att de är omotiverade. Men att bara lämna dem vind för våg, det är inte bra.


  • Tack, herr talman! Tack ledamot Anders Eriksson som med åtgärdsmotionen slår ett slag för att göra självstyrelsedagen till en allmän helgdag. Det är ju någonting som berör oss alla och alla tycker nog att alla borde få vara lediga och fira vår självstyrelsedag. Det har varit upp många gånger tidigare, som sades tidigare här av Socialdemokraterna.

    Det är bara slutet av texten som jag har vissa funderingar kring. Kanske Anders Eriksson kan berätta vad han hade för tankar när han skrev: "Inrättande av självstyrelsedagen som en ledig dag ska inte oskäligt drabba näringslivet genom ökade kostnader." Hur ska det kunna gå till? Hur ska det inte drabba näringslivet? Hur har Anders Eriksson tänkt?


  • Tydligen lyckades jag inte, men jag tyckte att jag var ganska tydlig i presentationen av motionen när jag pekade på hur man har gjort i Sverige. I Sverige valde man att ta bort annandag pingst istället och då blev det kostnadsneutralt för arbetsmarknaden. På Färöarna har man förhandlat fackföreningsmässigt om att byta dag. Så byte av dag är väl det som skulle vara mest troligt. Jag har också uppfattat att de som har uttalat sig hittills, oavsett från vilken ideologisk inriktning man har, inte på något sätt tycker att det här ska näringslivet sköta. För det kommer vi aldrig att få igenom och det kommer inte att bli gladare självstyrelsedagsfirande då heller.


  • Diskussionen är avslutad.Kan förslaget att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet omfattas? Ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.