Remissdebatt

  • Talmannens förslag är att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet. Diskussion.


  • Talman! Landskapsregeringen föreslår en mindre ändring av tobakslagen för att implementera EU:s tobaksdirektiv som uppdaterades 2022. Implementeringstiden gick ut den 23.7 och detta är egentligen orsaken till varför vi för över lagen i denna sena timme till lagtinget.

    Det som vi behöver föra in är kring upphettade tobaksprodukter är: Enligt direktivet behöver en definition på upphettade tobaksprodukter, krav på informationstext och kombinerade hälsovarningar på varje styckesförpackning och eventuell ytterförpackning samt att dessa produkter som kallas HTP inte heller får ha någon tillsatt karakteristisk doft eller smak av annat än tobak och att det införlivas i vår lagstiftning.

    En upphettad tobaksprodukt är en tobaksvara som upphettas och inte förbränns som släpper ut beroendeframkallande nikotin och andra kemikalier som inandas. Upphettningen sker genom en enhet som antingen är en extern upphettningskälla som ångar nikotin och andra kemikalier från specifikt designade cigaretter eller genom en upphettad sluten kammare som ångar nikotin direkt från tobaksblad. Användaren inhalerar aerosolerna via ett munstycke. Aerosolerna som produceras är skadliga och kan orsaka skada för den som passivt exponeras för ämnena.

    Det sker nu är alltså ändringar i två av artiklarna, artikel 7.12 och i artikel 11 där följden är att i tobakslagen behöver införliva bestämmelser som alltså innehåller en definition på upphettade tobaksprodukter och att upphettade tobaksprodukter ingår i de bestämmelser som omfattar förbud mot smaksättning och karakteristiska dofter samt märkning av tobaksvaror. Produkterna behöver också förses med varningstexter.

    Parallellt med denna lagstiftning som behöver ske skyndsamt finns det ett lagstiftningsarbete som nu är på gång kring en mer omfattande uppdatering av tobakslagen. Tack, talman!


  • Tack, fru talman! Tack minister Holmberg-Jansson. Det är bra att vi är på tårna hela tiden när det gäller tobaksprodukter. Det kommer nya produkter, men det här är inte ett nytt system egentligen, men nya och nygamla typer av nikotinprodukter som företagen vill pusha på oss allt de kan och sälja nikotin. Det är väldigt viktigt att man definierar de nya olika typerna av nikotinprodukter och kan hantera det i lagtext. Det går hastigt sedan att vi har dem i butiker och de marknadsförs till barn och ungdomar. De exponeras på ett sätt som inte är hälsosamt och som inte är i enlighet med våra målsättningar i samhället med tanke på att vi vill sikta på ett tobaksfritt samhälle inom kort faktiskt.


  • Tack, talman! Ja, det är en hel djungel. HTP står för heat non burn tobacco products. Det är en ny tobaksprodukt som har kommit. Istället för att man bränner tobaken så värms tobaksbladen i en HTP-enhet till en lägre temperatur än vad som krävs för förbränning och det genererar aerosol och inte rök.

    Jaha, är det vejp då tänkte jag? Nej, vejp är en process där vätska upphettas till ånga med hjälp av en elektronisk enhet känd som e-cigaretter som kan innehålla nikotin och andra kemikalier. Det kommer så mycket nya produkter hela tiden. Jag håller helt med ledamoten att vi behöver hela tiden ha det här under lupp.


  • Tack, fru talman! Jo det är lite av en djungel de här produkterna, det börjar bli mer och mer och de marknadsförs ofta allihop som ett sätt att sluta röka. Men historien har visat att det är ett sätt att få in folk på ett nikotinberoende.

    Med tanke på just de olika smakerna och märkningen av paket osv så är det oerhört viktigt att vi kommer fram till den här typen av regelverk. Det har man redan i en stor del av Europa med plain packaging och man ser till att det blir så svårt som möjligt för speciellt barn och ungdomar att exponeras för eller få tag i tobaksprodukter.

    I den här uppdateringen av tobakslagen, som ministern aviserade, så tycker jag att det är viktig att man också kollar på exponeringen. Att man kollar på sättet som ungdomar kan få tag på tobak på och var man får tag på tobak även fast man är under 18 och inte borde få det och hur vi ser till att detta inte händer. Vi har ju ett minskat tobaksanvändande på Åland generellt, men senaste undersökningen visade dock att det har gått upp.


  • Tack, talman! Exakt som ledamoten sade så ser man nu en ökad trend att börja röka igen och det här är någonting som vi absolut behöver ha ögonen på.

    När det gäller den nya kommande tobakslagen så är det den nya landskapsregeringen som får ta ställning till den. Vi håller på med arbetet kring den och den är egentligen nästan klar. Det är bland annat just det att införa samma som i Finland, plain packaging som infördes den 1 maj i år i Finland. Jag vet att många redan här på Åland i dag har det i sina hyllor eftersom man får varorna levererade från Finland. Det här är någonting som alla nog är medvetna om. Man diskuterar med nordiska kollegor. Tobaksbolagen hittar sätt att få ungdomar att bli intresserade genom smaker och sådant. Detta är en del nu att försöka få bort, man får inte ha olika smaker, det ska smaka tobak.


  • Tack minister Holmberg-Jansson för presentationen. Ledamoten Påvals gick redan in lite på det som jag hade tänkt säga.

    Jag vill ställa en fråga till ministern. Man säger här att lagstiftningen inte har några konsekvenser för miljön eller jämställdheten. Varje tobaksprodukt har ju någon slags restprodukt eller biprodukt, antingen fimpar eller prillor. Det är ju ett väldigt stort miljömässigt problem när nikotinet hamnar ut i våra vattendrag och i våra fiskar. Den som inte känner till det här kan läsa på vilket enormt problem det är. Har man diskuterat den här miljöaspekten när man pratar om tobakslagstiftningen?

    När det gäller jämställdhet så finns det siffror på att unga kvinnor börjar röka mera. Har man diskuterat detta?


  • Talman! I det här läget, när det handlar om två paragrafer, så har vi inte haft en större diskussion. Men det kommer absolut att ske kring den nya revideringen av tobakslagen för där är det absolut en del av det. Jag håller med ledamoten när det gäller nedskräpning och dylikt som följer av tobaksprodukter och cigaretterna kanske är de värsta av allihopa.

    Det finns nu förslag, som har förts fram från den här landskapsregeringen till lagstiftningsprocessen, att man till exempel ska förbjuda rökning på badstränder, lekplatser och sådant just på grund av att det också finns en fara för barn.


  • Tack för informationen, det är ju bra. Men fimpar och prillor rinner också ner i dagvattenbrunnar, de rinner rakt ut i våra badvatten och sedan också in i våra fiskar som folk har tänkt äta. Det är ju samma sak med mikroplaster, det är ett stort problem och de hör ihop båda två.

    Jag tycker också att det är bra att man tar upp diskussionen om förpackningarna. Om man själv går och tittar till exempel på det här nya vita snuset som det kallas för, ja, det är ju total marknadsföring i glada färger som tilltalar liksom vem som helst. Man kan tänka sig att prova en sådan här burk idag. Det är likadant som på 90-talet när man gjorde cigarettpaket riktade till ungdomar med grafittimönster på och tuffa texter. Alltså, ni känner igen det.


  • Jag har aldrig rökt själv så jag har aldrig blivit attraherad av grafittimärkta tobakspaket. Men jag håller helt med ledamoten. Det klart att det ska vara så oattraktivt som möjligt att ens våga prova.


  • Tack, talman! Det här är ett ärende som i likhet med många andra ärenden kommer från EU som olika direktiv, regler och annat som vi bara har att anpassa oss till och det kan kännas besvärande ibland, speciellt att hinna med på utsatt tid. Men dylika lagförslag som detta, som handlar om att stävja och minska intresset för tobak, nikotin och dylikt, allt detta understöder jag å det varmaste.


  • Diskussionen är avslutad. Kan förslaget att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet omfattas? Ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.