Enda behandling

  • Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen. Diskussion.


  • Ledamot Jan Salmén Anförande | 16:11

    Tack, herr talman! Utskottets ordförande kunde inte närvara vid det här tillfället så jag ska försöka redogöra för betänkande nr 12 angående inrättandet av en parlamentarisk vänskapsgrupp i Sveriges riksdag, åtgärdsmotion nr 7/2022-2023.

    I motionen sägs att i Sveriges riksdag finns en parlamentarisk vänskapsgrupp som många ledamöter är engagerade i. Vänskapsgruppen är föreningar och nätverk som drivs av ledamöter. Gruppen fokuserar på frågor om kontakter med några länder men även exempelvis självstyrda områden som Åland.

    Denna typ av parlamentariskt utbyte är berikande och viktigt ur demokratisynpunkt. Det är naturligt att Åland med beaktande av vår gemensamma historia och vårt gemensamma språk överväger inrättande av en parlamentarisk vänskapsgrupp med Sveriges riksdag.

    Utskottet föreslår ett så kallat positivt förkastande.

    Jag ska redogöra lite för vad utskottet har diskuterat. Eftersom kontakterna till Sveriges riksdag är viktiga anser utskottet att det vore positivt om intresserade ledamöter i lagtinget bildade en vänskapsgrupp för Sverige på motsvarande sätt som ledamöterna i riksdagarna.

    Enligt utskottets mening vore det också positivt om lagtingsledamöterna bildade en vänskapsgrupp för kontakter med ledamöter i Finlands riksdag. Det vore synnerligen bra om en motsvarande grupp dessutom skulle bildas i Finlands riksdag för förstärkande av vänskapsbanden mellan riksdagens ledamöter och lagtingets ledamöter. Genom bildandet av en sådan grupp av Ålandsintresserade riksdagsledamöter skulle säkerligen kunskapen om självstyrelsen öka i riksdagen.

    Även om utskottet delar motionärernas åsikt i sak föreslås att motionen förkastas eftersom en åtgärdsmotion enligt lagtingsordningens 28 § 4 punkt inte kan riktas till lagtinget självt utan enbart till riksdagen, landskapsregeringen, självstyrelsepolitiska nämnden eller talmanskonferensen.

    Utskottets förslag. Med hänvisning till det anförda föreslår utskottet att lagtinget förkastar åtgärdsmotion 7/2022-2023. Tack!


  • Tack, herr talman! Det har varit en lång dag så jag ska ta det kort. Vi i självstyrelsepolitiska nämnden har ett möte framför oss ännu.

    Det var en ny variant, ett positivt förkastande. Jag räknade i huvudet, jag tror att jag har lagt mellan 900 och 1 000 motioner under de här åren. Man gjorde det också i majoritetsblocket i början av den tid som jag kom in i lagtinget. Det hade varit kul att få någon godkänd här på sluttampen. Men innehållet är ju detsamma som i motionen.

    Det är bra att det kommande lagtinget - jag riktar mig till er som har ambitionen att komma in - så fort som möjligt får till stånd en vänskapsförening med den svenska riksdagen. För det bemötande vi fick där så var jätte värdefullt. Det var ett bra bemötande vi fick och även när de har varit hit så har det varit ett bra utbyte. Vi kan informera hur det fungerar för oss i relationerna Åland-Finland.

    Men också en vänskapsförening med Finland, som kom upp redan i remissen som utskottet har gått in för, så stöder jag. Jag tror att det är bra om man försöker hitta Ålandsvänner i Finlands riksdag och på det sättet sprida kunskap om vad självstyrelsen innebär och vad vi riktigt vill.

    Avslutningsvis vill jag tillägga en sak. När ni diskuterar de här frågorna - jag riktar mig helt hypotetiskt ut i framtiden till de som kommer att vara här - så ta också sikte på att ha en vänskapsförening med danska Folketinget. I Folketinget sitter det två representanter från Grönland, två representanter från Färöarna och de har garanterade platser där. Det blir ju ett helt annat genomslag när man kan vara två stycken ifrån en autonomi än om man ska kämpa ensam, som den gode Mats Löfström gör. Så vi har mycket att lära av hur man hanterar relationen till sin autonomi från dansk sida. Det medskicket vill jag ge. Tack!


  • Ledamot Jessy Eckerman (S) Anförande | 16:17

    Tack, talman! Jag var ju med på träffen som vi blev inbjudna till i Sveriges riksdag tillsammans med ledamoten Eriksson. Alla vi som var med skrev ju också under den här motionen.

    Jag tycker att det är väldigt bra att vi har nätverkande parlamentariker, särskilt efter pandemin så har ju relationerna både österut och västerut kanske svalnat. Det är alltid bra att träffa folk via nätet, men det är de riktiga relationerna, när man avslappnat kan sitta tillsammans och diskutera saker och titta varandra i ögonen, som är det värdefulla.

    Vi Socialdemokrater har ju ett eget forum som heter SAMAK där Socialdemokratiska arbetarpartiet tillsammans med facken träffas för att ha olika konferenser och sådant årligen. Vi har redan ett brett nordiskt samarbete, vilket också betyder att man får en bra bild av att frågor som kan vara viktiga att diskutera här också är väldigt viktiga att diskutera i andra länder. Man kan föra fram sina frågor som man har direkt till berörd minister eller ansvarsperson i samma parti.

    Jag förstår att andra partier på Åland kanske inte har en lika stor nordisk familj, så det här är ett superbra ställe att få en egen ny familj både i Sverige och i andra länder.

    Att man bildar sådana här vänskapsgrupper är inte så ovanligt i andra parlament, utan det är tydligen ganska vanligt. Svenska riksdagen har en Ålandsordförande som också är socialdemokrat, Markus Selin och han berättade att de har nästan vänskapsgrupper med de flesta olika parlament. Olika intresserade människor får på frivillig basis ansluta sig till en vänskapsgrupp.

    Jag håller också med det som utskottet säger att det skulle vara bra om vi också hade vänskapsband med de andra nordiska länderna. Vi är ändå en del av en ganska unik region här i världen som har ganska mycket gemensamma både utmaningar och möjligheter att kunna utvecklas tillsammans. Jag ville bara säga det. Tack!


  • Tack, herr talman! Jag håller helt med om det som ledamoten Eckerman sade. Det är viktigt att också använda sina kanaler inom sina partifamiljer. Även ledamoten Anders Eriksson har understrukit att det är viktigt att odla de kontakterna. Det kan ge konkreta vinster tillbaka som är bra för Åland.

    Ledamoten nämnde ju också pandemin.När vi som då satt i landskapsregeringen kämpade med till exempel vissa ministrar i den finländska regeringen som var socialdemokratiska, så utgår jag från att de åländska socialdemokraterna drog sitt strå till stacken för att få dem att förstå det åländska läget och hur vi drabbades av pandemin. Det är ju via de här informella kontakterna som man kan få just förståelsen, främst när det måste ske snabbt.


  • Ledamot Jessy Eckerman (S) Repliksvar | 16:20

    Tack för repliken ledamot Röblom. Jag kan försäkra ledamoten att den socialdemokratiska gruppen, trots att vi inte hade något regeringsansvar, hade både täta möten, besök och teamsmöten. Vi diskuterade med både våra kamrater i den svenska och den finska riksdagen på alla möjliga sätt vi kunde. Vi besökte också båda parlamenten och diskuterade med olika personer om alla de problem som uppstod för Ålands del. Vi fick också väldigt stor förståelse. Vi tog absolut vårt ansvar i vårt nätverk i den frågan.


  • Tack, talman! Det var roligt att höra det och viktigt att ni gjorde det arbetet i så fall på det viset som ni beskriver.

    Sen vill jag nog bara lägga till att vi är ju faktiskt påtagligt bra här på Åland att vara värdar för olika saker. Folk som har varit här och låtit sig underhållas av oss så i ordets breda bemärkelse så minns det ju. Så låt om oss alla fortsätta på den fronten och charma oss runt genom världen.


  • Ledamot Jessy Eckerman (S) Repliksvar | 16:22

    Det är ju en av Ålands bästa export, vårt fantastiska värdskap. Alla våra gäster i olika nordiska sammanhang som har varit till Åland har ju varit supernöjda. Det är faktiskt ganska "lajbans" att komma hit. Man blir superbra omhändertagen, man får väldigt god mat, man får liksom en toppen service och allting hela tiden. Det tycker jag är någonting som Åland ska vara stolta över. Därför är det bra om vi har många olika vänskapsföreningar så att vi faktiskt kan visa oss från vår bästa sida.


  • Detaljbehandlingen börjar.

    Först föreläggs betänkandets kläm och efter det motiveringen. Kan förfaringssättet godkännas? Godkänt.

    Föreläggs betänkandets kläm för godkännande. Klämmen är godkänd.

    Föreläggs betänkandets motivering för godkännande. Motiveringen är godkänd.

    Ärendets enda behandling är avslutad. Ärendet är slutbehandlat.