Remissdebatt
Laddinfrastruktur som del av hållbar omställning MOT 13/2024-2025
Ledamot Annette Holmberg-Jansson (M) Gruppanförande | 17:44
Talman!
Det blir mycket elbilsladdning idag. Vi talar om den gröna omställningen, men det är först när man står i den åländska hamnen utan möjlighet att ladda sin elbil som man inser att det fortfarande saknas en hel del konkreta åtgärder.
Under budgetdebatten i slutet av förra året lyfte jag behovet av att satsa på laddinfrastruktur i våra hamnar. Då handlade det om att bygga ut. Under senaste tiden har det handlat om att rädda det som finns kvar, då man började plocka ner elbilsladdare som man fått stöd för, med motiveringen att de var föråldrade. Det är glädjande att det tas nya initiativ, i alla fall kan man läsa det i våra lokala medier de senaste dagarna.
Resultatet är att tillgången på laddning på Åland just nu har blivit sämre, inte bättre. Det är verkligen inte bra, och aktörer inom besöksnäringen är eniga om detta.
Vi från Moderat Samling uppmanar landskapsregeringen, i egenskap av ägare av Långnäs hamn, att verka för att installera elbilsladdare. Efter tidigare debatter idag kan man konstatera att detta borde vara en av de enklaste åtgärdsmotionerna att genomföra. Man skulle svara: Check på den, det fixar vi!
För utan tillräcklig tillgång på elbilsladdare blir det svårt att möta dagens resenärers behov. Detta slår inte bara mot privatpersoner, utan direkt mot vår besöksnäring. Fler och fler resenärer kommer till Åland med elbil, och det är ingen liten trend. I Finland var nästan en tredjedel av alla nyregistrerade bilar under 2024 rena elbilar, och nästan hälften är laddbara fordon, det vill säga hybrider. Detta är alltså inte en nisch, utan en del av den nya normen.
Dessa besökare ska mötas av en modern och välkomnande infrastruktur, inte av laddstress. Här spelar våra hamnar en avgörande roll. I Långnäs, en av våra färjepunkter, finns det ingen möjlighet alls att ladda idag. Det är en konkret åtgärd som kan bidra till ökad service, stärkt konkurrenskraft och bättre upplevelser för våra besökare.
Vi i Moderat Samling står för att företagsamt Åland där offentligt ägda verksamheter ska vara möjliggörare, inte bromsklossar. Det här är ett typexempel på något som borde ha fixats för länge sedan.
Någon kanske kommer att säga att detta borde vara en uppgift för det privata. Vi har haft diskussioner om detta tidigare idag. Det privata har gjort ett gott jobb i Mariehamn och i Jomala, kan man säga. Men landskapet har ett ansvar att värna om hela Ålands attraktionskraft, och landskapsregeringen har en roll som möjliggörare, katalysator och spindel i nätet.
På en plats som Långnäs, som ligger avsides och där trafiken är koncentrerad till vissa tider på dygnet, finns det helt enkelt inget kommersiellt incitament. Det är inte där en privat aktör börjar. Vi säger inte i vår motion att landskapsregeringen ska sätta upp laddare överallt. Just i den här motionen talar vi om Långnäs hamn.
På en plats som Berghamn kan det behövas en stöt, en knuff framåt eller en gemensam diskussion med redarna för att komma framåt. Något som skulle vara bra i det här sammanhanget är att ha en tillförlitlig statistik. Idag vet vi inte hur många turister som stiger iland på Åland, inte heller hur många av dem som kommer med bil eller, för den delen, med elbil. Detta är något som vi också från Moderat Samling har lyft i motioner, att landskapsregeringen borde satsa på att ta fram en tillförlitlig turiststatistik.
Tillgång till laddning i våra hamnar handlar inte bara om teknik, utan om att säkra bra service för dagens resenärer och framtidens transporter. Tack!
Ledamot Stellan Egeland (Obs) Replik | 17:48
Tack, talman!
Jag måste säga att jag är lite fundersam kring nyttan av snabbladdare just vid Långnäs. Jag vet inte riktigt vem man vänder sig till. Om man tänker på resande från Åland, så lär man ju inte åka ner till hamnen i förtid för att hinna ladda bilen. Istället gör man det nog innan man börjar åka mot hamnen.
När det gäller resande till Åland, vill man inte heller åka direkt av färjan och stanna där för att ladda bilen. Åland är inte så stort att man inte kan ta sig till sin destination och ladda där. Så tänker jag.
Ledamot Annette Holmberg-Jansson (M) Repliksvar | 17:49
Talman!
Jag har en annan uppfattning än ledamoten. Jag skulle åka ut och ställa mig i tid vid hamnen för att ladda min bil, om jag inte hade möjlighet att göra det vid stugan där jag bor. Utan problem skulle jag stanna och ladda upp så att jag är säker på att komma fram till min stuga i Geta, särskilt om jag rullar av färjan på natten för att undvika att bli stående någonstans på vägen.
Det här handlar om service. Det handlar om att känna sig trygg. Eftersom Långnäs hamn är ett offentligt bolag, anser vi från Moderat Samling att det är rimligt att använda offentliga medel för att stöda detta. Det är inte en plats där någon privat aktör skulle sätta upp en laddstation på ett rent kommersiellt sätt.
Ledamot Robert Mansén (C) Replik | 17:50
Tack, talman!
Tack till ledamot Holmberg-Jansson. Jag tycker att det här är en riktigt fräsch motion, måste jag säga.
Som vi har hört finns det redan ganska långtgående planer på att tillmötesgå behovet av snabbladdning i Långnäs hamn.
I likhet med vad Holmberg-Jansson nämnde i sin förra replik, så håller jag med om att det här handlar om snabbladdning.
Det är verkligen lämpligt att ha snabbladdning i hamnarna och att inkludera det som en del av resan. Det handlar inte om destinationsladdning, utan om att kunna ladda snabbt och effektivt. Vi pratar om att få en laddkapacitet på kort tid, och det är också viktigt att beakta lämpligheten med Långnäs. Där har vi en möjlig anslutningseffekt på 1,2 megawatt, vilket gör det elmässigt fördelaktigt att bygga ut med snabbladdare.
Ledamot Annette Holmberg-Jansson (M) Repliksvar | 17:51
Talman!
Jag har förstått att när vi diskuterar lämpliga platser för att installera snabbladdare för elbilar, så är det viktigt att dessa platser ligger där det finns tillgång till el. Det kräver en del planering för att säkerställa att alla nödvändiga resurser finns på plats.
När det kommer till lämpligheten av en hamn som laddningspunkt, så kanske finns det andra som har bättre insikter i planeringen. Men ibland kan det hända att man, efter en lång dag på väg från Uleåborg, kommer fram till hamnen och inser att man har ganska lite ström kvar i sitt batteri. Om man ska åka med färjan mitt i natten till Långnäs, är det en trygghet att kunna ladda bilen.
Därför är jag glad att Centerpartiet håller med om att detta kan vara ett bra verktyg för dem som har elbil.
Ledamot Robert Mansén (C) Replik | 17:52
Jag vill också lägga till att, i samband med diskussionerna kring elektrifieringen av skärgårdstrafiken överlag, så är hamnarna särskilt lämpliga för att planera för elbilsladdning. Det finns ett gemensamt intresse i att elektrifiera färjorna, samtidigt som man ger möjlighet till elbilsladdning. Genom att dela på anslutningseffekten blir det också mer effektivt att utnyttja en utbyggd infrastruktur i skärgården.
Ledamot Annette Holmberg-Jansson (M) Repliksvar | 17:52
Talman!
Vi får inte glömma att det inte bara är privatbilar som kommer att elektrifieras, redan idag finns det elektriska lastbilar och antalet kommer att öka. Jag kan också tänka mig att man laddar sina fordon innan man kör ombord på färjan, för ombord får man nämligen inte ladda, i alla fall inte i dagsläget men det kanske ändrar.
Ledamot Andreas Kanborg (Obs) Replik | 17:53
Tack, talman!
Initiativet till motionen är beundransvärt. Man säger sig vilja höja servicen, och det är jättebra, för det är snabbladdningsstationer vi behöver.
Men likt ledamot Egeland är jag tveksam till att en majoritet skulle åka ner till hamnen för att ladda. Jag tror att de flesta andra kanske skulle välja att besöka ett kommersiellt alternativ där det finns laddpunkter, framom att ställa sig på en parkering och ladda medan de tittar runt att nu börjar det bli mycket kö, och då ska man ställa sig i kön. Så jag köper inte konceptet.
Vidare säger ledamot Holmberg-Jansson att det inte finns en kommersiell grund för det här, men hon skulle nog åka ner och ladda. Det tyder på att hon är ganska ensam om att göra det och att hon själv inte tror på den kommersiella grunden.
Ledamot Annette Holmberg-Jansson (M) Repliksvar | 17:54
Ja, men om jag åker direkt från Föglö eller om jag åker från Lumparland eller Lemland, så kanske jag inte åker in till Jomala för att ladda min bil om inte möjligheten finns just där jag håller till.
Det handlar om att sprida laddningsmöjligheterna runt om hela Åland. Vi vill väl att hela Åland ska vara attraktivt för turister?
Jag är också den första att säga att om man har en stuga så är det smart att sätta upp en elbilsladdare. Men ibland missbedömer man situationen. Man beräknar hur mycket ström som går åt, eller om man har varit ute och kört mycket, och sedan konstaterar att nu måste vi åka till färjan.
Med tanke på att detta är en hamn som tillhör landskapet, tycker vi att det här skulle kunna vara en bra plats, särskilt med tanke på det som ledamoten Mansén var inne på, att det finns tillgång till ström.
Ledamot Wille Valve (M) Anförande | 17:55
Talman!
Moderat Samlings lagtingsgrupp har lämnat in en åtgärdsmotion om laddinfrastruktur, med första undertecknare Annette Holmberg-Jansson. Och detta, talman, är en mycket större fråga än om en eller två laddstationer, den handlar om vår turismstrategi - vilka människor vill vi locka till Åland? Vi har tidigare idag konstaterat att t.ex. golfare är en grupp som vi gärna lockar till Åland, elbilsägare kunde vara en annan grupp. Vår största tidning publicerade den 24 maj en föredömligt tydlig ledartext med rubriken ”Brist på laddstationer riskerar Ålands anseende”.
Fasta Åland är ungefär 40 km långt från söder till norr och 60 km från öster till väster, vår ö är alltså goda förutsättningar för elbilar, under förutsättning att det finns laddare. Det finns idag laddare på axeln Mariehamn Godby, inte i Långnäs eller Berghamn – centrala knutpunkter i det åländska samhället där mycket bilar rör sig per dygn och där behov uppstår av effektiv laddning.
Det som kanske förvånar lite i den här debatten är att det från regeringsblocket kommit tydligt stöd för tanken, men från landskapsregeringens hörs detta: jo, jo det är bra med laddare, men vad ska vi göra?
Så här ska ni göra: Ni börjar med att prata med rederierna om möjligheterna till att partnerskap. Om det går att hitta en win-win lösning där vi får laddstationer i Berghamn och i Långnäs. Om det blir ”ja” så kör ni på och gör det. Om det blir ”nej” så funderar ni på var en laddstation skulle göra störst effekt på Åland – det är antingen i Berghamn eller Långnäs och så ”snävar ni in” diskussionen med näringslivet till att handla om det. Det är också naturligt att föra dialog med aktörer som ABC och Station 1. Kanske nåt av våra elbolag ser en marknadsföringsvinst? Viktigast är att sluta rycka på axlarna och lyfta luren. Om det blir ett ”nej” så kan ni komma tillbaka till lagtinget och berätta att tyvärr ingen är intresserad av samverkan, så får vi ta den diskussionen vidare.
Men det centrala här är att detta handlar om hela Ålands konkurrenskraft. Det är ju inte så att Jomala och Mariehamn ska konkurrera med övriga Åland, det är hela Åland som destination som ska konkurrera med Gotland, med Bornholm och med Estland. Det handlar också om vad vi vill ha som rykte: ”Åk inte till Åland om du har elbil” eller ”Åland är jättesmidigt för familjer med elbilar”. Tack för ordet.
Ledamot Mika Nordberg (M) Replik | 17:58
Det är bra om det finns laddare, men jag har ändå föreställt mig att det inte ska vara gratis att ladda, att det är skattebetalarna ska inte stå för kostnaden för elen. De som har elbil bör betala för sin el, precis som de som har bensinbilar betalar för sin bensin. Så, de som laddar med el borde också betala för elen, eller hur är det tänkt?
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 17:59
Det är helt riktigt. Det ska inte vara gratis; det ska vara konsumenten som betalar enligt marknadspriser.
Jag kan också tycka att det är himla roligt att ledamoten Nordberg och undertecknad har spräckt den tvååriga dealen om att inte ta repliker på varandra.
Ledamot John Holmberg (Lib) Replik | 17:59
Tack, talman!
Tack ledamot Valve. En eloge till Moderaterna för ett stadigt grepp och tydligt önskemål kring laddstolpar. Det måste man väl säga, för det har varit robotgräsklippare och laddstolpar, vilket har varit den centrala punkten. Om det är ett gott eller sämre för lagtinget får kanske de få som lyssnar på debatten avgöra.
Men låt oss återvända till den ideologiska skiljelinjen. För varje offentlig laddstolpe som sätts upp minskar chansen eller möjligheten för privata aktörer att göra det. Det vågar jag påstå. Om landskapet ska finansiera laddstolpar så kommer det också att begränsa de privata initiativen. Jag kan inte föreställa mig en situation där offentliga laddstolpar övergår till privat ägande; istället riskerar landskapet att stå med en mängd offentliga laddstolpar. Jag vet inte om det är den utvecklingen vi ska sträva efter. Det finns andra möjligheter.
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 18:00
Talman!
Jag uppskattar ledamoten Holmbergs ideologiska ansats mycket. Bara för att det ska råda fullkomlig klarhet när det gäller allt från stugor och golfklubbar till affärscentrum och så vidare, låt den utvecklingen ha sin gilla gång och låt eventuella etableringar ske enligt marknadens villkor.
Det här är dock en fråga om var det finns ett stort behov för Åland som turistdestination. Det är just i hamnarna som de centrala knutpunkterna för Åland finns. Ledamot Holmberg-Jansson formulerade det väldigt väl när hon beskrev landskapsregeringens roll som katalysator, möjliggörare och den som lyfter luren. Det är det första och viktiga jobbet som behöver göras i den här frågan.
Ledamot John Holmberg (Lib) Replik | 18:01
Tack, talman!
Jag har en stark tillit till våra privata rederier som trafikerar till och från Åland. Om de känner att det nu finns ett mervärde för våra passagerare, att det finns en affärsmöjlighet och en potential i att installera laddare för sina resenärer så då tror jag nog att det kommer.
Jag måste också ställa mig lite på den sidan som ifrågasätter behovet av att ladda i hamnarna. Men jag anser att marknaden ska få råda. Den här åtgärdsmotionen kanske vi, med lite tur, kan behandla i samband med lagförslaget kring laddstolpar i augusti eller september, så det skulle passa bra in där. Vi kan ha ett hörandefält.
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 18:02
Tack! Jag uppskattar ledamoten Holmbergs konstruktivitet.
För att göra en tydlig jämförelse: Det står inte i den här åtgärdsmotionen att vi skulle vilja ha laddstolpar till Åva-Osnäs. Hade det stått så, hade det nog inte funnits någon annan möjlighet än att landskapsregeringen går in med offentliga pengar och finansierar dem.
Men vi moderater ser det här som en möjlighet till samverkan mellan det offentliga och det privata. Det borde rimligtvis finnas intressen från båda håll i den här frågan.
Ledamot Robert Mansén (C) Replik | 18:03
Tack, talman!
Jag tycker att debatten kring den här frågan börjar bli riktigt bra. Först och främst bör vi fokusera på att möjliggöra samordning och låta den privata sektorn komma in och nyttja de här utrymmena, som hamnområden och liknande. Det är viktigt att erbjuda tillgänglighet för att nyttja hamnarna; det måste vara vår högsta prioritet.
Istället för att det offentliga, i det här fallet landskapet, ska sätta upp och driva dessa verksamheter. Jag anser att vi bör undvika detta så långt det går.
Det handlar i första hand om att ge förutsättningar för näringslivet att komma in. På så sätt kan vi växa organiskt, vilket jag anser är det bästa sättet att gå tillväga.
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 18:03
Jag hör att ledamoten Mansén förstår resonemanget. Tack för orden att debatten blev bra. Det är starka ord efter nio timmars lagtingsdebatt.
Ledamot Stellan Egeland (Obs) Replik | 18:04
Tack, talman!
Det som ledamoten Mansén sade här var en förtjusande idé.
Man blir lite förvånad när Moderaterna stiger upp och vill att det offentliga ska börja bygga snabbladdare. Men om det nu finns ett sådant behov som Moderaterna påstår, då borde det rimligtvis vara intressant för de privata att sätta upp en snabbladdare där.
Jag har dock lite svårt att se att just Långnäs skulle vara en lämplig plats. Man måste kunna planera, och det gäller även när man kör bensinbil. Inte åker jag över till den finska sidan och till Långnäs med en tom tank. Dessutom kan stugägarna som har problem faktiskt ladda över natten i sina stugor. Därför ser jag inte marknaden för att ladda på parkeringen i Långnäs.
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 18:05
Talman!
Att Moderaterna skulle vilja lägga offentliga pengar på att bygga laddare är en vantolkning av den här motionen. I att-satsen så står det: "Vi uppmanar landskapsregeringen, som ägare, att verka för att Långnäs hamn Ab snarast installerar snabb elbilsladdare i anslutning till hamnens färjeterminalen." Formuleringen är sådan att den syftar till att skapa förutsättningar för det och möjliggöra samverkan med den privata sektorn, och det är något vi anser vara både vettigt och viktigt.
Jag framhöll också i mitt anförande att när det gäller stugor, stugbyar, golfklubbar, affärscentrum och så vidare, så har vi ingen roll där. Det är landskapet som har en roll i att göra Åland konkurrenskraftigt som turistdestination.
Ledamot Stellan Egeland (Obs) Replik | 18:06
Tack, talman!
Jag refererade kanske lite slarvigt till det som ledamot Holmberg-Jansson sade när hon höll sitt anförande. Hon nämnde att det handlade om det offentliga, eftersom det förmodligen inte fanns några privata aktörer som var intresserade av att bygga där ute. Det var därför det blev som det blev.
Det är ändå roligt att höra att även Moderaterna tycker att golfklubbar ska stå för sina egna satsningar.
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 18:06
Absolut, ledamot Egeland, ska golfklubbar göra det, och i framtiden kan det till och med vara vindkraft som används för att ladda laddarna.
Ledamot Simon Påvals (Lib) Replik | 18:07
Tack, herr talman!
Jag reagerade på Valves anförande, att majoriteten av ledamöterna från oppositionen uttrycker stöd och hurrarop, medan regeringen å sin sida svarar med tveksamheter. Jag är inte helt säker på den bilden. Det finns en tveksamhet kring det specifika klämförslaget i den här motionen, att vi ska anlägga laddare i Långnäs hamn. Det är dit vi ska sikta.
Jag skulle snarare säga att debatten börjar luta åt att vi behöver starta en dialog kanske med näringslivet. Vi behöver göra en marknadsanalys för att se var de mest strategiska platserna för elbilsladdare är, så att Åland blir attraktivt för turism och även för dem som har elbilar här. Jag skulle säga att det är där vi kanske behöver landa. Att hamnarna är de bästa platserna, det är jag dock inte helt säker på det.
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 18:08
Talman!
Om det finns tveksamheter inom regeringsblocket är det bra att dessa ventileras och kommer till ytan. Jag lyssnade på regeringskollegorna John Holmberg och Robert Mansén tidigare, och jag tyckte mig känna ett visst ideologiskt frändskap i deras resonemang. Men jag kan ju ha hört fel.
Ledamot Simon Påvals (Lib) Replik | 18:08
Tack, herr talman! Jag ska inte dröja på det här mer. Jag vill bara säga att jag tror att det viktigaste av allt är att se synergieffekterna med det övriga näringslivet och identifiera var knutpunkterna finns i landskapet över hela Åland. Det handlar om att se var det är närmast för folk att ta sig dit strategiskt, där människor kan passera och stanna. När man laddar elbilar så gör man också något annat. Det finns ett mervärde i det.
Jag instämmer med majoriteten som har uttalat sig här; vi behöver sträva efter att minska det offentligas roll så mycket som möjligt när det gäller elbilsladdare. Det behöver gå samma väg som med flytande bränslen. Näringslivet måste ta tag i detta och marknaden får styra. Det ska verkligen vara attraktivt.
Det finns insatser som den offentliga sektorn kan göra för att bidra till detta. Jag tror inte att det handlar om att själva anlägga laddare och driva dem, utan snarare om att skapa en dialog.
Ledamot Wille Valve (M) Repliksvar | 18:09
Talman!
Det sistnämnda var ett klokt resonemang. Man skulle kunna se det som att det offentliga har en roll som spindeln i nätet. Jag tänker på före detta näringsminister Fredrik Karlström, som gjorde en betydande insats när han samlade banker för att diskutera vilka möjligheter bankerna hade att hantera lån gentemot privata företag. Det handlade inte om offentlig ingripande genom lagstiftning eller regler, utan om att man samlades runt bordet och diskuterade.
Jag vill betona att det viktiga är, för att citera nuvarande infrastrukturminister: att göra, göra, göra – att komma igång och att lyfta luren. För det här kommer inte att hända av sig själv. Men det finns en möjlighet att saker börjar hända om landskapsregeringen aktiverar sig, lyfter frågan och börjar arbeta lösningsorienterat, så tack för det.
Ledamot Tony Asumaa (Lib) Anförande | 18:10
Tack, herr talman!
I åtgärdsmotion 13 med Anette Holmberg-Jansson, som första undertecknare, vill Moderaterna att lagtinget ska uppmana landskapsregeringen att i egenskap av ägare i aktiebolaget verka för att hamnen snarast installerar en snabb elbilsladdare i anslutning till hamnens färjeterminal.
Som här tidigare framkommit i samband med behandling av ärende nr 5 gällande byggande av energieffektiv laddningsinfrastruktur så finns det inget lagstadgat krav på aktiebolaget Långnäs Hamn att installera laddare då bolaget har under 50 anställda och har en omsättning och balansomslutning under 10 miljoner.
Trots det installeras just nu på Långnäs Hamn Ab som bäst 2 x 22 kW laddare i Långnäs hamn som eventuellt är driftsatt redan innan helgen. Det är en service med lite enklare laddare. Från och med lördag så kan ledamot Holmberg-Jansson ladda sin bil i Långnäs hamn.
Det finns el nere i hamnen och det kan tyckas vara ett ypperligt ställe. En dylik investering kostar mellan 100 000-150 000 euro beroende på laddningseffekten. Som vi också tidigare konstaterat så finns det ingen business i dessa laddare, utan det är mera en service eller en profilgrej för Åland.
Vi behöver komma ihåg att Långnäs Hamn Ab är ett aktiebolag och att som aktiebolag investera i förlustbringande verksamhet är nog inte helt i enighet med aktiebolagslagen. Är det verkligen så att Moderaterna, som ett företagarparti, uppmuntrar det här aktiebolaget att investera i förlustbringande verksamhet? Det känns lite olustigt om man profilerar sig som ett företagarparti där man vet att aktiebolag ska sträva efter vinst och utdelning till sina aktieägare.
Det finns som bekant flera aktörer i Långnäs, inte bara aktiebolaget Långnäs hamn, exempelvis äger landskapet hamnen för skärgårdstrafiken samt närliggande parkeringsplats. Kanske det skulle vara bättre för landskapsregeringen att undersöka möjligheten att installera laddare på eget område än att beordra aktiebolaget Långnäs hamn till det.Det kan kanske tyckas att hamnen är en lämplig plats, men när man frågar de som ansvarar för bolaget hur det ligger till med efterfrågan så har ingen efterfrågat laddmöjligheter i hamnen de senaste åren. Det står att man kunde installera laddstationen i anslutning till färjeterminalen. Men när bilarna kommer till hamnen så checkar de in och så hamnar de bakom en gallergrind, vilket betyder att det inte går att ladda bilen där. Och de bilarna som kör av i Långnäs mitt i nätterna så stannar inte vid terminalen, utan de kör raka spåret till Mariehamn eller någon annanstans där de ska övernatta. Så efterfrågan har varit i princip obefintlig de senaste åren enligt uppgift.
Vi pratar om elektrifiering av skärgårdstrafik och vi pratar om elektrifiering av bussar. Men man tänker ändå kanske lite längre österut där jag också bor och man planerar. Man har projekt, man har affärsmodeller där man planerar för laddare upp till 200 kilowatt som klarar av både bussar, långtradare och skärgårdstrafik. Men det här vet man inte heller. Man vågar inte ta sådana investeringsbeslut när man inte vet hur det kommer att se ut med elbussar, skärgårdstrafik och elektrifiering och när det görs. För inget företag vill göra investeringar som är förlustbringande eller som drar ner resultat bara för att det ska vara en profil, då behöver kanske någon annan göra det och som kan höja den åländska profilen, någon som kanske inte är ett privat aktiebolag. Tack, herr talman!
Ledamot Mika Nordberg (M) Replik | 18:15
Tack, talman!
Jag tycker att det kanske är onödigt att raljera alltför mycket. Själva Långnäs hamn är ju inget privat aktiebolag, utan ett landskapsägt bolag. Det har flera gånger använts olika bolag och andra resurser från landskapet för att ge ägardirektiv.
I den här motionen, som jag har varit med och undertecknat, står det att "Lagtinget uppmanar landskapsregeringen att, i egenskap av ägare, verka för att Långnäs hamn snarast installerar snabb elbilsladdare i anslutning till hamnens färjeterminal."
Det har uttalats mycket om kilowatt hit och dit, men det viktiga, som jag ser det, är att det finns en möjlighet att ladda. Det kan ju hända trafikolyckor eller andra situationer när elbilar står i kö på väg till färjan, och de kanske inte har så mycket el kvar i batteriet när de väl kommer fram och att då ha möjlighet (… taltiden slut).
Ledamot Tony Asumaa (Lib) Repliksvar | 18:16
Herr talman!
Jag är ingen elingenjör, det kan jag erkänna direkt. Men för mig är en snabb elbilsladdare åtminstone 100 kilowatt. Om bilen ska laddas snabbt ska den inte stå stilla i 6 timmar, det borde väl gå att ladda på lite mindre tid. Så jag tolkar nog att en snabb elbilsladdare är en investering på över 100 000 euro.
Däremot, de laddare som nu installeras kan kosta runt 1 000 euro att installera. Då pratar vi om helt andra dimensioner. Det är mer av en nödlösning, lite som att ha hjärtstartare runt om på Åland. Nu börjar det installeras nödstartare för bilar i vissa delar, och det kan vara skäl att ha dem till exempel i en hamn. Men då pratar vi nog om något annat. Det handlar om att få lite ström i bilen, så att man kan ladda den någonstans, om kanske kommer längre än bara till Söderby café.
Ledamot Mika Nordberg (M) Replik | 18:17
Talman!
Det är klart att man kan märka ord här och diskutera olika kilowatt hit och dit. Med en vanlig stöpsel kan du ladda en bil på, men om du vill ha lite mer effekt så behöver den vara snabbare än ett vanligt eluttag. I min värld så är det inte svartvitt och vilket kilowatt det handlar om, utan att det finns en form av elbilsladdare. Det är så som jag har läst den här motionen när jag har skrivit på den.
Jag tycker att det är onödigt att göra en större sak av det. Det viktiga är den positiva information som ledamoten Asumaa kom med, att det i Långnäs hamn nu finns en laddare. Om det skulle vara så att du inte kommer vidare överhuvudtaget så då finns det åtminstone nödhjälp att tillgå, och det är väl det viktigaste.
Ledamot Tony Asumaa (Lib) Repliksvar | 18:18
Tack, herr talman!
Om det handlar om en vanlig snigel laddare, alltså en elbilsladdare så då förstår jag motionen lite bättre. Vi pratar då om en investering på 1 000 euro. Men i min värld är en snabbladdare minst 100 watt, och det innebär en anslutningsavgift på 25 000 euro. Totalt kan hela kalaset kosta uppemot 100 000 euro.
Det är redan installerat två stycken 22 kilowatt-laddare. Därför kanske den här motionen inte ens behöver behandlas, eftersom saken är klar.
Ledamot Annette Holmberg-Jansson (M) Replik | 18:19
Talman!
Jag tycker det är bra att man installerar två stycken laddare i Långnäs hamn nu. Det är absolut nödvändigt.
Jag pratade tidigare idag om det dåliga rykte som Åland har haft, och jag tror faktiskt att det beror på att det är ont om elbilsladdare.
Som näringslivsentusiast anser jag att det är viktigt att näringslivet på hela Åland får möjlighet att leva. Vi behöver få hit alla turister vi kan. Vi ska väl inte stänga en dörr bara för att man känner att Åland inte är värt att besöka, eftersom det blir krångligt att ladda bilen.
Det här är också en uppmaning till alla turistföretagare, precis som ledamoten sa tidigare idag, se till att ha elbilsladdare. Då kommer vi snart att vara ett mecka för besökare.
Ledamot Tony Asumaa (Lib) Repliksvar | 18:20
Tack, herr talman!
Där är vi helt överens ledamot Holmberg-Jansson och jag, att vi behöver flera elbilsladdare på Åland. Det är inte en fråga om huruvida vi behöver dem; det tror jag att alla har sagt här i salen idag. En annan sak är vem som ska ta ansvar för att installera dem.
Som vi har konstaterat tidigare finns det ingen riktig affärsverksamhet kring detta. Det är bra att det kommer två laddare till östra ändan av Lemland. Jag vet att det finns en laddare i Lemland, den ligger åtta kilometer från Långnäs hamn, och den användes bara en gång förra året. Så efterfrågan är inte särskilt stor. Därför blir det inte heller några stora affärer, och det är kanske därför inga företagare riktigt vill satsa på den här typen av verksamhet.
Kanske är det någon annan som behöver ta initiativet. Om vi vill lyfta profilen på hela Åland är det detta vi måste fokusera på. Det är vad det handlar om.
Ledamot Annette Holmberg-Jansson (M) Replik | 18:21
Talman!
Jag är inte ett proffs när det gäller lastbilar, men jag vet att det finns lastbilar som körs på el, och snart även långtradare. Det här är något som är på gång. Det är självklart att de också behöver möjlighet att ladda. De kanske kan stå där hela dagen och ladda, men de kommer att behöva mer kraft, mer el än en vanlig personbil. Det handlar om att förbereda för framtiden och den verklighet vi lever i just nu.
Om ledamoten syftar på den laddare som finns vid Amalias, så är den väl avsedd för de som bor där. Jag har sett den flera gånger, men jag har inte vågat köra in och ladda, eftersom det inte står att det är fritt för alla.
Ledamot Tony Asumaa (Lib) Repliksvar | 18:22
Tack, herr talman!
Som sagt, jag äger inte den laddaren, men grannen äger den. Den är säkert tillgänglig för alla som behöver använda den.
När det gäller Långnäs hamn så är de en föregångare på många olika sätt, framförallt redan idag och fast man inte har några krav på sig, så planerar man för flera affärsmodeller där man utreder möjligheterna att installera laddningsinfrastruktur för tunga fordon.
Många gånger vill man sätta Långnäs hamn i dålig dager, men jag tror att de ligger ganska långt före många andra och tänker långsiktigt. Det är ungefär där de befinner sig idag; de tänker inte bara på de omedelbara behoven, utan också på framtiden. De agerar inte enbart av affärsmässiga skäl, utan har också en profil som de vill upprätthålla. De har tänkt mycket längre och gör det redan idag.
Ledamot Wille Valve (M) Replik | 18:23
Ledamoten Asumaa behärskar otvetydigt konsten att leverera en positiv nyhet med ett tonfall som för tankarna till regissör Aki Kaurismäki. Det var faktiskt en retorisk pärla, ledamotens anförande.
Jag delar inte den pessimism som framkom i ledamotens anförande. Tvärtom vill jag påpeka att vi just nu har nya aktörer. Vi har nya redare på Åland som vill etablera sig, och det råder en framåtanda. Det finns mycket tankar kring hur man kan etablera sig ytterligare. Jag anser att landskapsregeringen bör ta tillfället i akt och inleda diskussioner om detta och andra frågor.
Sedan hoppas jag att jag hörde fel när det sades att elbilsladdare per definition skulle vara förlustbringande, för det håller inte. Nog är det någon som tjänar pengar på elbilsladdare.
Ledamot Tony Asumaa (Lib) Repliksvar | 18:24
Tack, talman!
En ära att få jämföras med Aki Kaurismäki.
Visst finns de som tjänar på elbilsladdare, det är de som säljer dem, men inte de som ska driva dem.
Ni förstår själva att om man använder en snabbladdare och står där i två timmar och får 30 euro, så hur många bilar laddar man per dygn? Det blir inte så mycket i slutändan.
Men som sagt, det är bra om man för en dialog. Alla vet att marknaden är fri här på Åland.
Ledamot Wille Valve (M) Replik | 18:25
Tack, talman!
Jag är ändå glad att ledamot Asumaas replik landade såsom den gjorde. Det är just det som vi efterfrågar. Mera fokus på möjligheter, lösningar och vad vi kan göra. Vad hittar vi när vi börjar vända på olika stenar? Det är en för viktig fråga för att negligeras.
Ledamot Tony Asumaa (Lib) Repliksvar | 18:25
I grunden tror jag att vi alla tänker lika och försöker se positivt på framtiden, särskilt när det gäller betydelsen av elbilar och liknande.
Just nu handlar det om att affärsmöjligheterna är små. Det är inte så många som står i kö för att göra detta, men förhoppningsvis kommer det att förändras framöver.
Vi får profilera Åland som platsen där du kan köra elbil vart du vill.