Remissdebatt
Ny blankettlag om transport av farliga ämnen LF 20/2023-2024
Minister Camilla Gunell Anförande | 14:25
Tack, herr talman! Bästa lagting. Farliga ämnen är kanske någonting som många av oss inte går och tänker på så där på regelbunden basis, men faktum är att det är väldigt viktigt. De rullar på våra vägar och i våra hamnar så förekommer det nästan dagligen transport av olika typer av ämnen som räknas som farliga, alltifrån brännolja och bensin till aerosoler, målarfärger, konstgödsel, bekämpningsmedel och så vidare.
Den här lagstiftningen som landskapsregeringen nu föreslår är, trots det aktuella och intressanta ämnet, en väldigt teknisk sak. I riket har man antagit en ny lag om transport av farliga ämnen. Vi har tidigare haft bland annat lagstiftning på det här området och nu tar vi helt enkelt en ny blankettlag, men då med rikets nya lag i grunden.
Det här är ju ett område som är strikt reglerat internationellt och av EU. Det är ett väldigt hårt reglerat område så här finns inga många möjligheter att gå på sidan om, utan här följer vi. Faktiskt också från transportörernas och speditörernas sida så ville man väldigt gärna att regelverken är identiska med riket och de övriga för att det inte ska råda några olikheter när man då kör i land i landskapet Åland eller tvärtom från landskapet Åland till andra platser.
Det som vi har diskuterat mest när det gäller den här frågan är helt enkelt hur vi på Åland ska sköta vårt uppdrag och följa alla de här myndighetsbestämmelserna, hur vi ska utöva tillsyn över detta område och vem som ska vara ansvarig inom förvaltningen eller någon underlydande myndighet för att de här frågorna fullföljs och sköts på ett hyggligt sätt. Man kan nog säga att det under årens lopp inte till alla delar har varit till 100 %.
Vi diskuterar inom landskapsregeringen en modell för hur vi ska jobba vidare med det här. Det finns en ekonomisk konsekvensbedömning att det här kan kosta upp till 60 000 för en person som helt enkelt hanterar det här. Men dock inte bara transporter av farliga ämnen, kemikalielagstiftning och allt annat sådant, utan i så fall som en samordning med behovet av stärkt kompetens inom beredskapsområdet som helhet. Det är någonting som vi får återkomma till i samband med budgeten för 2025.
De myndighetsuppgifter som följer med detta är en hel del förvaltning. Det handlar också om vätgas och vätgassäkerhet. Med tanke på den potential som finns i den vätgasekonomi som växer runt omkring oss och som förhoppningsvis också Åland kan vara med och utveckla någonting av, så kan det här vara ett område som kommer att kräva allt större uppmärksamhet än vad det kanske gör i dag.
Om man önskar fördjupa sig mera i frågorna så finns det säkert en mängd intressanta frågeställningar, men jag avslutar mitt anförande så här. Tack!
Ledamot Jessy Eckerman (S) Replik | 14:29
Tack, talman! Tack minister Gunell för en bra beskrivning av ärendet. Det gäller ju inte bara transporter av farligt gods på våra vägar. Infrastrukturministern kanske också kan tänka sig att det här är en övervakningsfråga, det är någon som ska kontrollera det här. Vem är det som kör på vilket sätt? Hur tunga transporter har vi här? Det är ju kanske en fråga som man kan lyfta i samband med budgeten, till exempel polisens trafikövervakningsavdelning eller någonting sådant, så att man får det att löpa på ett bra sätt. Bekymret ligger ju inte bara på farliga transporter utan också på andra överträdelser.
Minister Camilla Gunell Repliksvar | 14:30
Tack ledamoten Eckerman. Det är en väldigt korrekt iakttagelse. När det gäller övervakningen av bestämmelserna så faller det också på polismyndigheten. Så även där behöver man diskutera resurseringen och hur vi löser det här för att se till att vi förbättrar oss, kan man väl säga, på det här området när det gäller transport av farliga ämnen.
Ledamot Simon Påvals (Lib) Gruppanförande | 14:30
Tack, herr talman! Förutom det första ärende vi hade dag AxQF, så är väl temat för dagen produktion och beredskap. När man stod här för några år sedan så kanske det inte var dessa teman man hade sett, men idag är det så. I det världsläge som vi har så handlar mycket om beredskap och även denna fråga handlar i allra högsta grad om beredskap. Det är inte så många som tänker på hur viktigt det faktiskt är att dessa transporter av farliga ämnen till Åland funkar och att det inte finns några onödiga hinder på vägen, varken byråkratiska eller några andra.
Det handlar om bränsle i främsta hand och det handlar också om kemikalier till vår industri. Vi har relativt stora industrier för vår holme. Vi har internationell marknad och därför är det viktigt att detta hålls rullande. Vi är helt beroende av de transporter som kommer till vår ö och inte bara per väg utan även för fartyg och flyg. Även gödsel till lantbruket kommer den här vägen och inkluderas även i den här kategorin.
Lite kort. Det är bra att man nu får ordning och reda på det här. Landskapsregeringen ska ha tack för det. Man harmoniserar lagstiftning både åländsk och nationell så det även mallar med EU-lagstiftning. Man ser till att också den interna arbetsfördelningen när det handlar om transport av farliga ämnen klargörs mellan infrastrukturavdelningen och regeringskansliet.
Utöver det så har Liberalerna inte mera att säga. Det är bra att vi får ordning och reda på det här. Det ska bli intressant att se vad utskottet kommer fram till i den här behandlingen. Tack, herr talman!
Ledamot Robert Mansén (C) Gruppanförande | 14:32
Tack, talman! En central del av problematiken är att transport av farliga ämnen är oundvikligt, oavsett hur vi närmar oss frågan. Som framgår av den allmänna motiveringen är dessa transporter en integrerad del av det moderna samhället. De är nödvändiga och måste tillåtas, men bör samtidigt omges av stränga säkerhetskrav för att minimera risken för skador.
Regleringen är omfattande och grundar sig på olika internationella avtal, vilket gör regelverket komplext. Samtidigt är det viktigt att detaljerade regler fastställs både på internationell och nationell nivå för att säkerställa en likvärdig skyddsnivå över nationsgränserna.
Det övergripande syftet med regleringen av transporterna är att skydda människor, egendom och miljön, vilket förutsätter bred internationell samordning och reglering.
När det gäller förslagets administrativa konsekvenser är jag glad att kunna konstatera att infrastrukturavdelningen, i samarbete med regeringskansliet, får i uppdrag att utarbeta en strategi för hur förvaltningsresurserna ska fördelas på ett effektivt sätt.
Detta kommer att möjliggöra ett ändamålsenligt genomförande av de tjänsteuppdrag som beskrivs i förslaget. Jag vill särskilt betona vikten av den del som innebär ett ansvar för landskapsregeringens myndighetsuppgifter inom kemikaliesäkerhet och vätgassäkerhet. Vätgassäkerheten, liksom säkerheten i hamnarna, är mycket aktuella frågor och det är positivt att dessa inkluderas i förslaget som en proaktiv åtgärd.
Avslutning vill jag säga att centerns lagtingsgrupp omfattar lagförslaget. Tack, talman!