Första behandling

  • Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av de
    lagförslag som ingår i betänkandet.
    Diskussion.


  • Ledamot Rainer Juslin (Lib) Anförande | 12:59

    Herr talman! Bästa lagtingsledamöter. Lagtinget bad den 6 november om lag- och kulturutskottets yttrande gällande lagförslaget som berör en ändring av 8A § i landskapslagen om medborgarinstitut. Lagförslaget behandlades i utskottet den 18 november.

    Lagförslaget är rätt odramatiskt och kan närmast ses som en upprepning av tidigare förfaranden i samma ärende. Utskottet har inget att anföra i ärendet och föreslår därför att lagtinget kan anta lagförslaget i föreliggande form. På så sätt garanteras det temporära stödet för medborgarinstitutets driftkostnader, den fria bildningen till fromma, även under år 2020. Tack talman.


  • Även fast det berör bara en viss paragraf i den här lagen, som jag tycker att man har hanterat helt korrekt, så ställde jag en fråga när lagen remitterades för behandling. Kunde man vidta åtgärder som administrativt skulle göra det enklare att hantera penningflödena direkt till den som har hand om kostnaderna, istället för via alla kommuner? Jag tänkte att det kunde ha funnits ett resonemang i utskottet om fördelar,nackdelar, eventuella juridiska hinder eller något annat, men jag ser ingenting här. Det är det som är min fråga, hur det har behandlats.


  • Ledamot Rainer Juslin (Lib) Repliksvar | 13:01

    Vi diskuterade det här väldigt ytligt och det här är ett temporärt stöd så det är inte alls säkert att det behöver upprepas i sig. Jag tycker ändå att det kan vara angeläget att finansavdelningen ser på de här rutinerna. Jag håller helt med ledamot Silander att det är något överarbetat, rent byråkratiskt.


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Anförande | 13:02

    Herr talman! Bästa lagting och åhörare. Vi behöver uppnå en kulturförändring gällande ekonomin. Denna kulturförändring behöver implementeras i samtliga lagtingsgrupper och hos alla lagtingsledamöter. Landskapsregeringens pengar sinar och vi måste bli bättre på att ta ett helhetsgrepp kring ansvarsfull ekonomi.

    Många gånger kan det låta "Vi ska spara, men inte just på det.", "Vi ska effektivisera, men inte just inom det." "Vi ska konkurrensutsätta, men inte just inom det området." Har tidigare sagt att lagar även bör ta i beaktande konsekvenser för näringslivet precis på motsvarande sätt som är fallet gällande barn och miljö. Exakt motsvarande analys bör göras kring vad är bättre för våra företag, vad ger minsta budgetslitage för oss, vad kan det privata sköta om minst lika bra som i offentlig regi?

    Jag lyfte detta i remissen av lagen om medborgarinstitutet. Tyvärr möts ofta dessa tankar med en motsatt vulgärdebatt, där diskussionen rätt snabbt hamnar långt ifrån kärnfrågan. Jag tycker det är lämpligt att återigen poängtera vikten av att det nu på riktigt börjar bli dags att se hur vi, inom stort och smått, kan skapa mindre budgetslitage, ge minst lika bra service och utbud, samtidigt som vi gynnar företagandet. Jag hoppas vi kan uppnå det här, en betydande kulturförändring, när det gäller synen på ekonomiskt ansvarstagande. Jag kunde tycka att den skulle ha börjat via denna lag. Tack.


  • Vi har en situation med en ökande psykisk ohälsa även på Åland. Vi har en situation där ensamheten breder ut sig, speciellt bland äldre. Vi har en situation där också fake news och en omdömeslöshet är alldeles närvarande. Betydelsen av en fri bildningsverksamhet är väldigt stor. Det kan till och med sägas vara en social investering att sätta pengar på just den här verksamheten. Det är ansvarsfull ekonomi. Håller inte ledamot Holmberg med om det?


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Repliksvar | 13:04

    En ansvarsfull ekonomi är för mig att gynna ett företagande, inte minst ett kvinnligt företagande, som kan erbjuda kurser, utbildningar inom just de områden som motverkar psykisk ohälsa och ensamhet. Det vill jag hellre göra, och lägga återstående pengar på något som kan förbättra välbefinnande och service eller minska vårt budgetunderskott. Det ser jag som ansvarsfull ekonomi.


  • Medis har också den funktionen att involvera småföretagare som kan ge olika typer av kurser. Jag ser det inte som ett problem, jag ser det däremot som en möjlighet. Om man ska prata om att minska budgetslitaget handlar det om att minska de skenande driftskostnaderna på ÅHS, som kanske till ganska stor del handlar om den ökande psykiska ohälsan och ensamheten.


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Repliksvar | 13:05

    Jag tror att i grund och botten har ledamot Holmström och jag en samsyn kring vad vi bör uppnå. Vi behöver bli mindre ensamma, vi behöver bli mer fysiskt aktiva och vi behöver må bättre. Det uppnår vi inte genom att vi lägger ännu mer pengar på Medis. Det jag har fokuserar på gällande Medis är att den delen av verksamheten som de utför och erbjuder idag är just en sådan verksamhet som många privata, inte minst kvinnliga, företagare erbjuder. Vill vi på riktigt komma ännu djupare in på den här frågan, kan vi erbjuda de företagen dessa kurser och istället lägga våra skattefinansierade medel på att förbättra möjligheterna till t.ex. alla ensamsittande hemma. Att de ska kunna åtnjutande av dessa kurser. Det gör man inte idag via det system vi har idag.


  • Vi ifrån Moderat Samling har länge talat om att vi vill införa en tillväxtkonsekvensbedömning i allting som görs. Lite grann som ledamoten var inne för att man behöver titta även på hur saker och ting påverkar tillväxten. När man ser på Medis kursutbud så har det ändrats under åren, men det har också alla dessa företag som erbjuder liknande tjänster som Medis katalogen erbjuder. Om jag har uppfattat ledamot Holmberg rätt så är det inte att man behöver lägga ner det som inte finns någon annanstans. Utan det ledamoten vill är att om det t.ex. är en kvinnlig företagare som erbjuder dansklasser, kanske det blir en osund konkurrens. Det är svårt att hålla de avgifterna på den nivå som Medis klarar av att göra.


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Repliksvar | 13:07

    Det är exakt det jag menar som ledamot Holmberg - Jansson tar upp. Vi ska inte konkurrera med småföretagande. Det kan man egentligen inte som en liten företagare göra. Man kan inte mäta sig med Medis skattefinansierade verksamhet, inte på något sätt. Man betalar mer i hyror, man betalar mer i andra omkostnader och man ska vara helt beroende av att man har en kundgrupp. Därför är det extra svårt ute i periferin. Jag kan se att det finns ett behov av att Medis anordnar vissa kurser t.ex. ute i skärgården där det inte finns alternativ. Tittar vi på centrala Åland finns definitivt ett utbud. Det som inte fanns för 15-20 år sedan, idag finns ett jättestort utbud av olika kurser på olika nivåer.


  • Man borde kunna titta över kursutbudet och se var det finns kurser som privata kan erbjuda. Jag vet att det är den privata som förstås erbjuder kurser åt Medis. Man måste titta över det, göra en översyn och se. Om jag har förstått ledamot Holmberg rätt så är det ju så att det kanske borde stärkas kurser som sätter ett fokus på hur man kan engagera äldre som mår dåligt och unga som mår dåligt psykiskt och hitta verksamheter där man plockar upp dem istället för att göra det som redan näringslivet erbjuder idag.


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Repliksvar | 13:09

    Vi har en total samsyn ledamot Holmberg - Jansson. Vill man utveckla det här ytterliga, precis som jag sade i remissen, så vill man verkligen komma åt dem som sitter hemma, som är ensamma, som aldrig riktigt har rört på sig och som behöver få en liten push för att komma igång. Då kan motion på recept vara ett alternativ, precis som det står i liggande budget. Där kan man också nischa in vissa saker. Man kunde t.ex. då av de här 100 000 euro kanske lagt hälften på att verkligen få riktade insatser mot just den målgruppen som ju är jätteviktig.


  • Jag tycker personligen att ledamoten blev lite orättvist behandlad efter förra gången den här frågan lyftes upp. Det jag hör när ledamoten prata om medborgarinstitutet handlar om en konkurrensfråga. Ska man gå in och konkurrensutsätta den här branschen som faktiskt är en otroligt snabbt växande bransch, vi pratar om friskvård i synnerhet. Bara för att man har möjligheten att använda offentliga pengar betyder det inte att man per automatik ska göra det. Ledamoten nämnde det här med skärgården och möjligheten där. Där kan jag tänka mig att det är lite svårare att driva vissa kurser inom friskvård. Det var det jag tänkte be ledamoten specificera lite ytterligare. Man vill alltså skära ner inom friskvårdssegmenten, men hur blir det inom skärgården? Mer specifikt.


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Repliksvar | 13:11

    Precis som jag nämnde i mitt anförande i remissen så kan man inte räkna med, speciellt i skärgården, att det finns ett utbud utöver det som medborgarinstitutet, t.ex. Folkhälsan, arrangerar. Där är det tvunget att det är via medborgarinstitutet. På centrala Åland, kring tätorterna ser jag inte nyttan med att ha det, annat än att vi skapar ett större budgetslitage. Det jag menar med mitt anförande idag är att vi måste börja titta rent generellt. Nu råkar det vara medborgarinstitutet, vi ska snart titta på pensions- och inkomstavdrag för pensionärer. Varje lag, varje framställning kan man använda de här glasögonen för att tänka ett varv till. Det måste vi göra med tanke på hur ekonomin ser ut idag.


  • Då vill jag, som snart avgående lagtingsledamot, önska ledamot Holmberg all lycka i att få till stånd med det. När man lyssnar runt och hör på det kommande regeringsblocket finns det ganska skilda åsikter både på vänster- och högerkanten. Vi får hoppas på att ledamoten kan driva en politik som gör att det privata företagandet premieras framför det offentliga utvidgandet.


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Repliksvar | 13:12

    Tack ledamot Svensson. Jag tror att om man har följt med lagtingsdebatterna de senaste två åren har en av de röda trådarna varit tillväxt och konkurrenskraft. Hur vi ska uppnå ett större företagande och en större lönsamhet. Det här skulle vara ett litet steg på vägen men det skulle visa riktningen. Enligt mig finns det inget som är för litet och inget som är för stort för att man skulle titta med de här glasögonen på.


  • Det är otroligt vilken nagel i ögat Medis har blivit för ledamot John Holmberg. Vad är det som irriterar så otroligt mycket med den verksamheten? Medis lever i sin tid, det betyder också att kursutbudet har förändrats. Från att tidigare varit en förmedlare av kunskap så är man nu i allt större utsträckning en organisation som erbjuder en social gemenskap, för en ganska billig peng. Jag har inget emot att man tittar över kursutbudet och funderar om man kan konkurrensutsätta det och få det billigare. Men det känns lite som att man börjar med att sila mygg samtidigt som man under fyra års tid har svalt elefanter vad gäller ekonomin och privatiseringen.


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Repliksvar | 13:13

    Nej, det är absolut ingen nagel i ögat. Det var lite det här jag var inne på både i remissen och nu, det dras ofta till att bli ganska vulgär en sådan här debatt. Medborgarinstitutet gör mycket nytta för den fria bildningen, men jag tycker inte att den sociala gemenskapen på något sätt enbart kommer fram via att det är skattefinansierade kurser som erbjuds. Den sociala gemenskapen är mist lika bra om det är så att en kvinnlig företagare erbjuder motsvarande kurs. Jag vill hellre lägga pengarna på att dels minska budgetslitaget, eller att verkligen komma åt de målgrupper som verkligen behöver ha hjälp. De flesta idag som nyttjar de friskvårds och hälsokurser som medborgarinstitutet erbjuder, kan gå en motsvarande kurs via en annan organisation eller ett annat litet, t.ex. kvinnligt företag.


  • Jag ifrågasätter inte ledamotens synpunkter på det hela. Jag funderar när det gäller medborgarinstitutet, jag tror faktiskt det har en viktig funktion i samhället. Tittar man kring sig är det psykisk ohälsa som drabbar oss allt mer, och vi vet att den sociala gemenskapen är oerhört viktig. Jag vill inte att det här ska ställas mot ensamsittande som sitter hemma osv. men jag tror det finns en stor förebyggande insats som Medis gör vad gäller ensamhet. Sedan vill jag avslutningsvis säga att vill man konkurrensutsätta och privatisera, så välkommen med på tåget. Den största privatiseringen har jag själv genomfört när jag konkurrensutsatte skärgårdstrafiken. Så det har jag ingen rädsla för att göra, men jag måste i ärlighetens namn säga att jag tror inte det här är det första projektet vi ska börja med.


  • Ledamot John Holmberg (Lib) Repliksvar | 13:15

    Tack, jag löser gärna ut en biljett och hoppar ombord på tåget. Jag gillar den tanken. Det som jag också nämnde här tidigare är att ingenting är för litet och ingenting är för stort för att man inte ska titta på det. Sedan vad man tycker att medborgarinstitutet fyller en viktig funktion, och det gör man, men tiden har förändrats, saker och ting är inte som de var för 20 eller 10 år sedan. Ibland kan det också vara bra att titta framåt och inte enbart tycka att allting är perfekt hela tiden.


  • Diskussionen är avslutad.
    Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget
    i sin helhet.

    Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av landskapslagen om medborgarinstitut för godkännande.
    Lagförslaget är godkänt!


    Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling
    är avslutad.