Första behandling
Ledamot Sandra Listherby (Lib) Anförande | 13:01
Tack, talman! Eftersom utskottets ordförande representerar Åland vid UNESCO-mötet på Island så faller lotten på mig som viceordförande i lag- och kulturutskottet att presentera det här betänkandet.
Remissdebatten hölls i under våren och vi har nu behandlat det i utskottet. För att friska upp minnet lite så handlar detta lagförslag om en referensram för examina och samlade kompetenser.
Enligt lagförslaget ska det i en landskapsförordning intas närmare bestämmelser om hur de examina, lärokurser och övriga omfattande samlade kompetenser ska indelas på de olika kvalifikationsnivåerna. Vi har då valt att kalla vår referensram för AxQF.
Utskottet konstaterar att referensramen för examina och övriga samlade kompetenser ökar examinas jämförbarhet nationellt och internationellt, vilket underlättar rörligheten för individer från och till Åland antingen under utbildningens gång eller i arbetslivet. Det här gör bedömningen enklare för studieinstitutioner såväl som för arbetsgivare att beskriva och verifiera ett behörighetskrav.
Referensramen bidrar också till att studier som fullgjorts utomlands lättare kan erkännas som en del av åländska examina och att studier som fullgjorts på Åland erkänns i utbildning utomlands. Referensramen för examina och övriga samlade kompetenser förbättrar även Högskolan på Ålands möjligheter att exportera utbildning i och med att utbildningsutbudet lättare kan beskrivas via referensramen.
Utskottet ser vidare att referensramen kan komma att fungera som ett verktyg för att utveckla utbildningarna på Åland. Och till den delen så är AxQF applicerbart även på juridiska personer som vill bedriva tillståndspliktig utbildning på grund- och eller gymnasienivå.
Utskottet delar landskapsregeringens bedömning att referensramen bör utvecklas kontinuerligt efter att lagstiftningen trätt i kraft för att möjliggöra att även samlade kompetenser utanför det formella utbildningssystemet kan ingå i systemet.
I utskottet har vi hört representanter från alla de olika nivåerna som är åtta till antalet, och för riktighetens skull ska jag nämna att nivå åtta i dagsläget inte kan erhållas på Åland.
Grundskolenivån representerades i hörandet av tillsynsenheten av hemundervisning, då man inkommit med ett remissutlåtande. Sammantaget och enkelt beskrivet verkar alla vara nöjda och se nyttan av detta införande.
Eftersom vi har en ny yrkeshögskolelag föreslår utskottet att lagförslaget kompletteras med författningsnumret för yrkeshögskolelagen för Åland. I övrigt föreslås inga ändringar.
Talman! Utöver detta som inte framkommer i betänkandet vill utskottet göra landskapsregeringen uppmärksam på att säkerställa att det förslag till förordning som tillkom denna lag inte kolliderar med nuvarande lagstiftning och läroplan. Under hörandena har vi uppmärksammats på att vissa detaljer behöver ses över lite. Eftersom förordningen inte är föremål för lagstiftningskontrollen så har vi inte nämnt det här detaljerna i betänkandet. Tack!
Ledamot Henrik Löthman (S) Replik | 13:05
Tack talman! Ledamot Listherby lyfter förtjänstfullt upp arbetet och tankegångarna i utskottet. Jag vill bara tacka ledamoten och de övriga utskottsmedlemmarna för ett gott samarbete och tydliggöra att det här också är den socialdemokratiska gruppens åsikt i frågan.
Ledamot Sandra Listherby (Lib) Repliksvar | 13:05
Tack! Vi behöver inte stå och berömma allt för mycket. Men jag skulle också vilja tacka utskottet för ett gott samarbete och väldigt goda diskussioner. Jag ser fram emot flera lagförslag på vårt bord.
Ledamot Veronica Thörnroos (PÅ) Anförande | 13:06
Talman! Jag vill också instämma i det som har sagts att vi har haft konstruktiva diskussioner i lag- och kulturutskottet under ordförande Harry Janssons ledning.
När man följer nyhetsflödet dagligdags så är det mest krig, katastrofer och tråkigheter i våra närområden. EU är satt under hård press av flera olika anledningar. Därför är det så trevligt och intressant att det också finns förslag som kommer från EU, som stärker och förenar oss mellan de olika länderna. Det här är ju tänkt att vara som ett översättningsverktyg, graderat i åtta olika nivåer. Om du till exempel har gått en yrkeshögskoleutbildning i Spanien så ska det vara lättare, om du flyttar till Åland, att göra jämförelser vad du har för rättigheter och skyldigheter enligt den utbildning du har.
Det som jag tycker är speciellt lyckosamt från landskapsregeringens sida är att man inte har glömt de privata eventuella framtida utbildare som kommer att finnas, så att lagförslaget ger offentliga och privata rättsliga juridiska personer möjlighet att bedriva utbildning. Inledningsvis så var det ju så i Finland att man inte hade tagit med den möjligheten, men man gjorde det i ett senare skede. Men här gick landskapsregeringen in med det från början och det tycker jag att är oerhört positivt. För vi vet att det finns krafter, speciellt på gymnasienivå, som kanske skulle vilja utbilda kockar och servitörer. Så det är positivt.
Det som däremot kanske fortfarande är ett litet frågetecken är de hemskolade. Där har ju lagstiftningen ändrat såtillvida att förr, om man får uttrycka det i generella termer, så var det ju kunskapen som man tittade på. Hur mycket matematik kan man? Hur är det med grammatiken i svenska? Det är egentligen ganska lätt att följa och kontrollera upp. Nu ska man ju också fundera på om den hemskolade eleven har fått en utbildning där man har fått ta del av en värdegrund, hur den ser på sin egen position här i livet och hur den ser på vidare utvecklingsformer. Det är alltså saker som inte är så lätta att bara ta del av, förstå och kontrollera vid ett möte som kanske sker bara några gånger per år. Där är det viktigt att det finns skrivningar i lagförslaget som möjliggör att man kanske behöver gå in och revidera det i ett senare skede.
Det som vi faktiskt inte riktigt fördjupade oss i i samband med behandlingen i lag- och kulturutskottet rörde det ökade
administrativa arbete som det här kommer att innebära. Det finns ju en tydlig skrivning om det i lagförslaget. Med tanke på den ekonomiska situationen som landskapet befinner sig i, även fast det kanske verkar komma extra klirr i kassan nu, så är det ändå viktigt att veta vilka ökade administrativa kostnader som vi talar om. Det kanske ansvarig minister kan svara på.Sen en sak till som man kanske behöver vara lite lyhörd för. I Sverige stramar man lite åt friskolor. Det har ju i friskolorna funnits en del problem som många gånger har uppmärksammats efter att skolan har verkat i flera år. Jag tror att vi här på Åland får vara ganska försiktiga och lyhörda för att vi inte helt plötsligt har ett antal elever här som kanske tidigare har befunnit sig i en friskola men som av olika anledningar har tvingats flytta. Det här gäller då speciellt från Sverige.
Men överlag så tycker jag att det är ett bra arbete som har gjorts. Det är ett bra arbete på EU- nivå. Det är ett bra arbete av landskapsregeringen. Jag tror att det här kommer att vara till nytta och gagn för det åländska samhället. Tack!
Vicelantråd Annika Hambrudd Replik | 13:10
Tack, talman! Tack ledamoten som även tycker att det här är positivt att man nu kan jämföra utbildningarna. inte bara i Europa utan också med flera länder utanför Europa.
Ledamoten ställde också en specifik fråga om kostnaderna kring det administrativa arbetet. Det mesta arbetet har redan gjorts. Hänvisningsrapporterna, när man går in och jämför kunskapen och beskriver, så det arbetet har gjorts redan med de befintliga utbildningar som vi har idag på Åland gällande examen. Det som blir ett mer effektivt arbete, det är när man går in och ändrar utbildningar, för då måste man igen värdera och beskriva vilken kunskap som finns i en viss utbildning. Det är det som blir den administrativa kostnaden framledes. Hoppas det var svar på ledamotens fråga.
Ledamot Veronica Thörnroos (PÅ) Repliksvar | 13:11
Talman! Jag förstår att det kan vara svårt att uppskatta, men jag tycker att vi här i Ålands lagting alltid behöver vara observanta. Dessa skrivningar kommer ofta, att det kan öka det administrativa arbetet.
Vi har ett lagförslag lite senare om flyghavre där vi har samma sak, det kan öka det administrativa arbetet och därmed också kostnaderna. Det var mest det som jag var ute efter. Tack för svaret vicelantrådet.
Ledamot Anders Holmberg (M) Anförande | 13:12
Talman! Utskottets viceordförande Sandra Listherby har presenterat utskottets betänkande. Vi har haft ett bra utskottsarbete.
Statusen höjs för våra studerande och förbättrar de utexaminerades möjligheter i framtiden.
I utskottsbehandlingen har jag noterat några saker. Det är en reflektion från våra skolor och utbildningsväsendet på Åland som jag tycker att vi borde ta till oss i vårt framtida politiska framtida arbete här i salen. Det är bristen på studiebostäder och mindre lägenheter i Mariehamn.
Jag säger inte att landskapsregeringen eller att vi politiskt nu ska bygga bostäder, men vi bör lyssna på skolväsendet: När vi dessutom har en byggsektor som har stora utmaningar så kanske det kunde vara skäl att se över vilket behov Åland har av studiebostäder eller ett campus. Att uppmuntra det privata att bygga kanske inte vore helt fel med tanke på de utvecklingsmöjligheter som finns vid Ålands yrkeshögskola, Ålands gymnasium och grit:lab. Genom åren har det visat sig att Åland mår bra av att ha studeranden som flyttar hit.
Detta är något som vi moderater tycker att är bra. Vi tror att det finns en oerhörd potential kring våra skolor. Kom ihåg Åland är en fantastisk plats att leva och bo på!
Talman! Moderat Samling omfattar AxQF lagen som föreslås.
Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslagen var för sig i deras helhet.
Föreläggs först förslaget till landskapslag om en åländsk referensram för examina och övriga samlade kompetenser för godkännande. Lagförslaget är godkänt.
Föreläggs förslaget till landskapslag om ändring av 14 § 1 mom. yrkeshögskolelagen för Åland för godkännande. Lagförslaget är godkänt.
Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.