Remissdebatt

  • Talmannens förslag är att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet. Diskussion.


  • Tack, herr talman! Det här är ett lagpaket med förslag om ett antal ändringar i tre landskapslagar som berör trafikområdet, vägtrafikområdet, Fordonsmyndigheter, körkortslagen och landskapslagen om besiktning och registrering av fordon.

    De tre större ändringsförslagen berör Fordonsmyndigheten och införande av så kallade uteblivandeavgift, om man har bokat en tid till besiktning och sedan då inte dyker upp. Det här är någonting som har ökat, man dyker inte upp till sin besiktningstid. Från myndighetens sida diskuterar man att även skicka ut så kallade sms påminnelser för att folk ska komma ihåg det här. Man betalar ju in en avgift antingen när man bokar sin tid på nätet eller när man betalar den kallelse man får på post. Den avgiften så kan myndigheten nu med det här lagstödet behålla i fall man inte dyker upp till sin besiktningstid. I dagsläget är det ett system där myndigheten återbetalar de här avgifterna, vilket gör det väldigt byråkratiskt.

    Med den här åtgärden, med det här lagstödet om uteblivandeavgift, så förväntas det leda till en ökad effekt effektivitet hos Fordonsmyndigheten. Man får så kallade no show avgifter och detta används ju redan i annan service inom landskapet. Om man uteblir från ett besök hos doktorn på ÅHS eller hos labben så är det 50 euro och uteblir man från sin bokade tur i skärgårdstrafiken så är det också en no show avgift som man får betala.

    Vi hoppas att det här kan införas och att det blir en effektivare hantering av tidsåtgången i Fordonsmyndigheten. Här föreslås också att Fordonsmyndigheten ska kunna ha en elektronisk anslagstavla.

    När det gäller körkortsregistret så föreslår vi att flera uppgifter än tidigare rörande enskilda ska kunna införas i det elektroniska registret som till exempel bilder, fotografier och elektronisk underteckning. Vi bedömer att också det är en effektivering och en serviceförhöjning för hos kunden.

    Vi föreslår också att besiktningsmän ska kunna få rätten att föra fram tunga fordon i samband med en besiktning. Det är ju inte så många metrar man kör. Det betyder att Fordonsmyndighetens besiktningspersonal som har C-körkort får framföra alla fordonskategorier i samband med besiktning eller trafikövervakning och provköra fordonet på väg.

    Ytterligare föreslås om besiktning och registrering av fordon en bestämmelse om att privata verkstäder kan utföra vissa kontroller i besiktningssyfte; avgasutsläpp, bromsar, kontroll av kopplingsanordningar och kontroll av hastighetsbegränsande funktioner. Det här är en lagstiftning, ett lagstöd, som har funnits ända till 2021 men sedan av någon anledning har det upphört att gälla på Åland på grund av förändringar i rikslagstiftningen. Så med detta förslag så återförs den rätten. Det har egentligen pågått sedan 2021 trots att stödet inte har funnits, så nu bara återför man det i lagstiftningen så att det fungerar också framledes.

    Tack, herr talman! Det var de större förändringarna här. Jag svarar på frågor i den mån jag kan.


  • Talman! Min repliker kommer att rikta sig till den andra lagen i sammanhanget, det gäller paragraferna 66 och 67. Vi hade tidigare under frågestunden en fråga som handlade just om yrkeskompetensbevis och annat för att möjliggöra för yrkesförare att deras körskortsuppgifter syns i det finska körkortsregistret och ute i Europa. Är det så att det lagstödet för att det ska fungera kommer här i den här lagstiftningen? Är det detta som möjliggörs bland annat i 67 § till exempel?


  • Jag har inte uppfattat det har någon direkt koppling till den biten, men det är möjligt att det finns. Jag ber i så fall att få återkomma i utskottet tillsammans med tjänsteman och lagberedare och svara på ytterligare detaljer. Det handlar mera om att när vi hanterar körkort så ska man också kunna ge laglig rätt att mellan myndigheterna hantera fotografier och digitala signeringar.


  • Talman! När jag läser innantill i 67 § så står svart text som är ny i parallelltexten; gäller samt Transport- och Kommunikationsverket som är det nationella kontaktställe vid vilket utbyte sker för vidareförmedling till nätverket för EU-körkort." Det var utifrån det då som jag tänker att det här har en direkt koppling till det som har efterfrågats. När man trafikerar ute i Europa så har de åländska körkorten tidigare inte synts i dataregistren. Men nu ska de ju göra det och det här är förmodligen ett lagstöd för det.


  • För att inte säga för mycket och så återkommer jag till det. Jag sade att vi kommer gärna till utskottet om det finns specifika detaljer att klargöra ytterligare.


  • Talman! Jag tackar ministern för en bra presentation. Jag har egentligen två frågor. Jag undrar om man har funderat på ett system som är likt det man har i fastlandet och i Sverige där man har både tidsbokning och drop-in besiktning? Moroten skulle då bli att en förbokad besiktning är lite billigare än en drop-in besiktning, som då skulle vara lite dyrare för den servicen. Jag tror att man kunde öka effektiviteten och kapaciteten samtidigt som behovet av en sådan här uteblivandeavgift minskar. Hur ser ministern på det?


  • Det är ingen dålig idé. Fordonsmyndigheten har ibland också drop-in och det finns möjlighet att göra drop-in besök. Om det är väldigt långa köer och väldigt svårt att få tidsbokning så kan man ordna extra drop-in tider. Tanken är att det är 5 euro dyrare att göra ett drop-in besök än att ha en förbokad tid som man kommer till.


  • Inom skärgårdstrafiken så går man ju in för devisen att allt ska vara förbokat och förbetalt, men här går man lite i motsatt håll då. Om man betalar sin bokning på förhand och inte dyker upp så missar man naturligtvis sin betalda avgift. De som digitalt inte kan eller vill boka via nätet så kan använda denna drop-in möjligheten och då blir uteblivandeavgiften kanske ännu mer onödig.

    I övrigt så tycker jag att det är bra lagförslag, särskilt den här delen om att verkstäder får göra bromsprov och andra saker för det avlastar myndigheten.


  • Nja, jag skulle säga att både i skärgårdstrafiken och på Fordonsmyndigheten så är syftet med om du inte dyker upp till din bokade plats så ska det vara förknippat med en avgift, för du tar ju myndighetens tid om du inte dyker upp.

    Idag kan man antingen boka direkt på Fordonsmyndigheten och betala via nätet eller så betalar man den räkning som kommer med kallelsen eller så kan man ju förstås ringa in och boka idag. Idag är det så att om man inte har dykt upp så har man fått återbetalat den här summan, vilket har varit en stor byråkrati eller så kan man skjuta upp till nästa gång man avser att komma. Men fordonet besiktas inte så länge avgiften inte är betald.


  • Talman! Jag tycker också att det här är en bra lagstiftning. Den är väldigt praktisk och tydlig. Det är självklart att dyker du inte upp så inte ska man ju återbetala avgiften utan då får du väl stå ditt kast. Så enkelt är det.

    Men jag har två frågor. Den ena rör besiktningsmännen som ska få framföra fordon utan formell körkortsbehörighet. Jag har för mig att det någon gång för länge var något liknande när det rörde en polisman och att det stötte på patrull i ett senare skede. Nu förstår jag att det här använder man också på rikssidan, är det detta som gör att ministern tror att det går klart? Också i koppling till det undrar jag om försäkringsbiten. Finns det något problem med försäkring när man saknar formell behörighet för att framföra ett fordon även fast det bara är en kortare sträcka?


  • Huruvida det fastnar i någon lagstiftningskontroll återstår att se. Men det här är ju att ge den lagliga rätten att en person som har C-körkort också kan framföra fordon som behöver besiktigas. Det på ett mycket avgränsat område och provkörningen av fordonet på väg är också på begränsade utrymmen.

    När det gäller försäkring så kan jag inte svara på det.


  • Talman! Nu har jag ju förmånen att sitta i lag- och kulturutskottet dit det här förslaget kommer så vi får fördjupa oss lite i försäkringsbiten, det kan vara ganska intressant.

    Men jag har ytterligare en fråga. Det gäller registerföringen där man tydligen går in i ett närmare samarbete med Traficom, som jag uppfattade det, eftersom det bara ska bli ett nationellt kontaktställe och det ska införas i paragrafen. Är det så att det åländska körkortsregistret blir någon sorts annex till Traficom eller ska det införlivas i Traficom? Vilka konsekvenser får det här ur ett självstyrelsepolitiskt perspektiv eller får det inga konsekvenser? Hur har ni resonerat i landskapsregeringen?


  • Åland har ju sitt elektroniska körkortsregister och det är det som man nu då via den här lagstiftningen ytterligare kan göra smidigare för dem som skaffar körkort och förnyar körkort.

    Däremot så är det ju viktigt att kopplingen till de nationella registren och de internationella registren finns. Det är ju de detta som ledamoten Nordberg har frågat efter här ett par gånger, att också åländska fordon och förare finns registrerade i det europeiska systemet.


  • Tack, talman! Tack minister Gunell för presentationen. Jag tycker att det är många riktigt bra saker som tas upp i de här lagförslagen. Man kan konstatera att saker som man kanske tar helt för givet också behöver lagstiftas om. Jag tycker att det är bra med den här avgiften om man inte dyker upp. Har man följt med i olika sociala medier, tidningsdebatter och sådant så har det ju varit väldigt mycket fokus på att det är ont om tider och det har funnits två olika sidor av det. Det är ju klart bättre att om man missbrukar och bokar att man betalar än att det är tvärtom.


  • Det är viktigt att Fordonsmyndigheten är effektiv och välfungerande för både myndigheten och dess personal likaväl som för kunderna. Jag tror att införandet av en sådan här sms funktion ändå skulle vara till nytta. Vi har infört i skärgårdstrafiken att du får en påminnelse ett par dagar innan om att du har en bokning. Det är ändå till viss hjälp, det hjälper inte helt och hållet och vi har ändå no show inom skärgårdstrafiken också, men det är ändå en hjälp.


  • En sak till. Ministern sade här att vissa får hem en kallelse på papper. Men det finns ju också en sådan problematik, som jag vill lyfta till ministern och till utskottet, att vissa personer besiktningskallelsen kopplad till sina suomi.fi tjänster och de kanske inte heller har jättebra koll på dem. Det finns en problematik med det. Folk kan koppla upp sig men har glömt bort det och går aldrig in och tittar på den hemsidan eller appen och de har inte koll på sina aviseringar där. Det har väl också varit en bidragande orsak till att det kanske har varit många som inte har dykt upp eller inte haft koll och har de också fått anmärkning för obesiktade bilar. Jag ville nämna det i repliken så att det kommer med i utskottets behandling.


  • Ledamot Eckerman är väl insatt i trafikfrågor och det stämmer. Detta behöver vi titta på så att det blir tydligt och klart för kunden när den har en tid. Det är ju den enskildes skyldighet att följa med när skorstenen ska vara sotad, när bilen ska vara besiktad och när man ska sätta in nya vacciner i kroppen. Men ibland glömmer vi människor bort.


  • Tack, talman! Tack ministern för en god presentation av lagförslaget. Från Centerns sida så tycker vi också att det här är en praktisk och bra lagstiftning. Det är nästan givet att man kan uppbära en avgift om man slarvar med sin besiktningstid.

    Vi hade bara en fråga när vi resonerade kring lagförslaget, det gällde att privata verkstäder kan göra kontroller. I lagförslaget så står det att det ska utfärdas ett intyg till Fordonsmyndigheten. Vi funderade, på vilket sätt? Det här är en ganska praktiskt fråga som utskottet kan gräva vidare i. På vilket sätt sker den här överföringen av information mellan privata verkstäder och Fordonsmyndigheten? Det var vår fråga som vi hade.


  • Det är jättebra om utskottet gör det helt klart hur det funkar. Men min bild är att det här är nog inte fullt ut digitaliserat ännu. Det är nog ett papper som ska föras från den ena till den andra. Det finns mycket att göra i digitala system, att få det att funka mellan Fordonsmyndigheterna, polisen och verkstäderna och det får vi jobba vidare på.


  • Tack, talman! Det var en god en redogörelse från ministern. Det var lite det som vi misstänkte också, att det finns en del att göra på den sidan. Vi ber därför utskottet att titta lite vidare på den saken för att kunna bli så effektiva som möjligt och använda digitaliseringen i den mån det är möjligt.


  • Ledamot Sandra Listherby (Lib) Gruppanförande | 17:22

    Talman! Jag tänkte säga några ord om lagförslaget som syftar till att förbättra och modernisera våra landskapslagar rörande Fordonsmyndigheten, körkortslagen och lagen om besiktning och registrering av fordon. Vilken härlig potpurri av självstyrelsepolitik vi ges i ett och samma ärende!

    Dessa förändringar är övergripande positiva för att möta de utmaningar vi ser att myndigheterna möter gällande vår tids fordons- och transportsektor, samt för att skapa en effektivare och mer digitaliserad förvaltning.

    Först och främst vill jag lyfta fram förslaget om införande av uteblivandeavgifter. Vi har sett en ökning av personer som uteblir från bokade tider hos Fordonsmyndigheten och att dessa avgifter idag återbetalas. Detta skapar ineffektivitet och leder till försämrad service för allmänheten. Genom att införa en uteblivandeavgift, som redan används inom andra sektorer såsom sjukvården, kan vi skapa incitament för att medborgarna antingen ska meddela om förhinder i god tid eller helt enkelt dyka upp. På så sätt kan vi undvika onödiga fördröjningar och förbättra myndighetens kapacitet att ge snabb och effektiv service. Och som kollegan Pettersson nämnde i ett replikskifte så skulle vi gärna se tydligare system för drop-in besök.

    Jag vill dock, i motsats till beredningen, problematisera lite gällande eventuell ökad byråkrati och administration. Precis som jag nyss sade så kan införandet av en avgift för uteblivet besök vid Fordonsmyndigheten skapa incitament för att minska antalet missade tider. Samtidigt kan det medföra ökad administration för myndigheten, för det gäller att hantera orsakerna till varför man har uteblivit. Det här behöver utskottet titta närmare på, vilka som är godtagbara anledningar, så att det inte blir väldigt subjektivt från gång till gång.

    Vidare saknas idag en bestämmelse om elektronisk anslagstavla i nuvarande lag om Fordonsmyndigheten. Detta är ett tekniskt men viktigt steg mot att digitalisera och göra information mer tillgänglig. Det är ett sätt att effektivisera informationsflödet och anpassa lagstiftningen till dagens digitala samhälle. Vi vet redan att kommuner och andra myndigheter använder sig av digitala anslagstavlor som kommunikationskanal och att det ju varit fallet även för motorfordonsbyrån tidigare.

    Ett annat viktigt inslag i förslaget är att återinföra ett undantag för besiktningspersonal som inte har full körkortsbehörighet för alla typer av fordon de besiktigar. Tidigare fanns ett sådant undantag, men det togs bort utan någon tydlig motivering. Undantaget medgav att en person med körkortsbehörighet C får framföra alla klasser.

    Det är både ineffektivt och ologiskt att personal som har kompetens för att besiktiga fordon inte ska få köra dessa i samband med besiktning eller trafikövervakning. Därför anser vi att genom att återinföra detta undantag så säkerställer det att besiktningspersonal kan utföra sina uppgifter utan onödiga hinder.

    En annan central del av lagförslaget är digitaliseringen av körkortsregistret. Fordonsmyndigheten har nyligen infört ett nytt elektroniskt körkortsregister, vilket kommer att underlätta hanteringen av körkort och skapa bättre förutsättningar för e-tjänster. Förslaget innebär att vi kan inkludera ytterligare uppgifter i registret, såsom digitala fotografier och signaturer, vilket är en nödvändig åtgärd för att modernisera och effektivisera hela processen kring körkortshanteringen.

    För att säkerställa att lagstiftningen följer med i denna digitala utveckling är det avgörande att vi integrerar systemet på ett sådant sätt att det främjar interoperabilitet mellan olika myndigheter och plattformar. (Se så glad minister Zetterman är!)

    Slutligen föreslås att verkstäder ska få utföra kontroll av vissa komponenter som avgasutsläpp och bromssystem i samband med besiktning. Det här anser vi att är en nödvändig åtgärd för att säkerställa att vi kan upprätthålla en hög standard på våra vägar samtidigt som det avlastar Fordonsmyndigheten.

    Utöver detta, talman, har jag två saker på temat som jag vill framföra från min grupp när vi talar om dessa frågor.

    På sikt vill vi från Liberalerna gärna se ett system för besiktning av mopedbilar för att säkerställa trafiksäkerheten. Det är särskilt ungdomar som oftast använder dessa fordon. Mopedbilar har blivit allt vanligare bland unga förare, men de omfattas idag inte av samma regelverk som andra fordon när det gäller regelbunden kontroll av deras tekniska skick. Genom att införa obligatorisk besiktning av mopedbilar skulle man kunna förebygga tekniska brister som kan leda till olyckor och förbättra säkerheten för både förarna och andra trafikanter. Regelbundna kontroller skulle också säkerställa att dessa fordon lever upp till moderna krav på bromsar, belysning och andra säkerhetskritiska funktioner.

    Liberalerna har tidigare framfört att en privatisering och konkurrensutsättning av fordonsbesiktningen skulle kunna leda till ökad effektivitet och förbättrad service för konsumenterna. Genom att tillåta privata aktörer att utföra besiktningar kunde man skapa konkurrens, vilket kunde leda till annan servicenivå. Vi skulle vilja att ministern utreder detta. En sådan reform skulle kräva noggrann reglering för att säkerställa att alla möjliga aktörer följer samma regelverk. Men som sagt, vi välkomnar mer material kring eventuella konsekvenser och effekter kring en sådan här åtgärd.

    Och till sist talman, detta lagförslag är ett steg i rätt riktning för att säkerställa en modern, effektiv och digitaliserad hantering inom fordonsområdet på Åland. Det kommer att förbättra myndighetens förmåga att ge service, mindre byråkratin.

    Jag ser nu fram emot ett konstruktivt replikutbyte och övriga synpunkter. Tack!


  • Tack, talman! Jag tänker snabba på debatten idag då jag ville hinna till yrkesgymnasiets styrelsemöte ikväll. Därför vill jag instämma i ledamot Listherby och Liberalernas åsikt gällande lagförslaget bortsett från privatiseringen. Vi socialdemokrater stöder även den här effektiviseringen och ser fram emot behandlingen i lag- och kulturutskottet.

    Jag stryker därmed mitt eget anförande.


  • Talman! Tack ledamot Löthman för dina synpunkter. Vi är ense om nästan allt.


  • Talman! Jag tänker också hålla mig kort. Vi ska ta hand om det här ärendet i lag- och kulturutskottet och det har redan kommit upp mycket intressanta saker.

    Ledamoten talade om eventuella ökade administrativa kostnader kring hanteringen av de här no show besiktningarna. Ser inte ledamot Listherby möjligheterna här till ökade intäkter för Fordonsmyndigheten som vi kan använda till digitalisering och få igång det här att bli lite bättre på Fordonsmyndigheten?


  • Tack, talman! Ledamot Holmberg har absolut en poäng där. Det är ju inkomster som vi får behålla som vi tidigare har återbetalat. Vi ska hoppas att det inte blir alltför stor del som visar sig vara no show och att det här förslaget faktiskt ger effekt, att folk nyttjar sina bokade tider för att kunna möjliggöra andra att nyttja tider i händelse av att man uteblir.


  • Talman! Så är det. Jag glömde att ställa den frågan till minister Gunell. Det är ju jätte intressant hur mycket pengar som verkligen är no show avgifter. Nog om det, vi får diskutera det i utskottet sen närmare.

    Lite kring dina tankar här om besiktningar av mopedbilar. Det tycker jag att är ett intressant förslag. Jag tror kanske inte att det är något som vi kommer att titta på i utskottet i den här hanteringen. Men vi får väl se om någon lägger det förslaget. Precis som ledamoten sade så ökar mopedbilarna. Många mopedbilar som far runt idag på våra vägar saknar ibland både blinkers, bromsljus och allt möjligt. Det är jätteviktigt att de bilarna framförs säkert också. Jag tycker att det är en intressant fråga.


  • Tack så mycket, talman! Du har ju faktiskt helt rätt. De här fordonen framförs till allra största del av ungdomar. Mopedbilarna är kanske inte alltid i det skick man hade önskat sig när de framförs på hårt trafikerade vägar. Jag förstår att det här skulle vara en stor utökning av behov av kapacitet hos Fordonsmyndigheten och det är en större fråga. Men jag vill i alla fall passa på att framföra Liberalernas åsikt, för det är inte så ofta jag har möjlighet att framföra synpunkter om mopedbilar.


  • Tack, talman! Nu har vi kommit till ett av de få tillfällen när jag är positiv i den här salen. Det gläder mig att höra att man är intresserad av privatiseringen av bilprovningen. Det är ett av de goda förslag som ledamot John Holmberg tjatade om under den förra mandatperioden. Jag är glad att en av de frågor som han lyfte nu kanske kommer på bordet någon gång också.

    Men jag bara undrar, har man tänkt sig liksom en total bilprovning? Eller pratar vi om att bara släcka till exempel tvåor?


  • Jag tror att vi behöver ta avstamp i någon typ av konsekvenser för hur pass privatiserade vi kunde bli. Jag tror att det måste initieras av infrastrukturminister Gunell och sen måste vi kunna fatta beslut därefter. Men det kan ju faktiskt vara så att vi inte behöver göra allt på en gång, utan att vi behöver ta små steg. Men du har helt rätt i att ledamot Holmbergs synpunkter framförs av hela den liberala gruppen idag.


  • Tack till ledamot Listherby för ett bra och insatt anförande.

    När det gäller mopedbilar så finns det helt säkert ur trafiksäkerhets synvinkel skäl till att börja granska både dem, mopeder och motorcyklar. Men hittills så har myndigheten fokuserat, och även vår lagstiftning, på det som är tvingande, det som EU också reglerar att vi skall besikta. I så fall är det en utvidgning av besiktning till fler fordon, och det kan man ju förstås diskutera.

    Jag kan återkomma i nästa replik kring privatiseringen. En fråga som man måste ställa sig, för vem ska det bli bättre, för kunden eller för landskapets budget?


  • Tack, talman! Jag börjar med mopedbilarna. Jag tänker att det här kunde vara ett utmärkt exempel på hur vi kan nyttja vårt självbestämmande på Åland. Jag tror att det är ganska få ställen i Europa som har så tätt av den här typen av fordon som vi har på Åland. Just därför så borde vi nyttja den möjligheten att bestämma lite närmare och utvidga lagkraven kring de här fordonen.


  • Det är ett bra förslag och vi ska definitivt titta närmare på det.

    När det gäller privatiseringen så har det utretts ett par gånger. Vi kan nog säkert utreda det flera gånger också. Det som nu händer är att myndigheten kommer i stort sett att gå plus minus noll. Med avskrivningar, avgifter och allting så kommer vi att gå plus minus noll. Det betyder indirekt att besiktningsdelen bekostar myndighetsutövningen. Skulle man privatisera hela besiktningsdelen så skulle vi få ta myndighetsdelen över budget. Det är kanske en aspekt på varför det inte har gjorts.


  • Tack så mycket infrastrukturminister Gunell. Det finns ju sällan enkla svar på de här frågorna. Frågan förtjänas att faktiskt röras vid närmare. Utan att tala illa om det offentliga på något sätt så brukar de privata kanske vara lite mer snabbfotade, ha ett lite annat tänk kring hur man får saker att rulla och faktiskt också vara snabbare vad gäller innovation och tekniska lösningar. Jag ser att på sikt så absolut, det är bättre för landskapet och bättre för brukarna och medborgarna.


  • Ledamot Mika Nordberg (M) Anförande | 17:37

    Talman! Vi från Moderaterna stöder i stort sett de här tre olika lagförslagen.

    Det första lagförslaget handlar om avgiften för uteblivet besök. Vi tror att det är viktigt att man utnyttjar både de tjänstemän som finns till förfogande på Fordonsmyndigheten och de lokaler och övrigt för att få verksamheten så effektiv som möjligt. Det skulle förmodligen också möjliggöra mera tider när man vill boka en tid.

    När det gäller lag två, som handlar om körkortsregistren, så har vi ju tidigare framfört den viktiga aspekten att yrkesförare och övriga behöver kunna styrka sitt körkort och sina olika yrkeskompetenser när de rör sig utanför Ålands gränser. På det viset är det bra att det blir en uppdatering även på det området.

    Talman! När det gäller den andra lagen när det gäller registret så vill jag ändå säga det som också i tidigare replikskiften har lyfts. Det är väldigt viktigt att vi inte bara för att kanske gå Traficom till mötes i olika implementeringsfaser gör avkall på vår åländska självstyrelse och våra egna register. Det är väldigt viktigt att vi har den självstyrelseaspekten med när det gäller lag två och till exempel 66 §.

    Talman! Avslutningsvis vill jag lyfta lag tre. Jag skulle jätte gärna vilja att lag- och kulturutskottet, under ledning av Jansson, tittade på möjligheten att utvidga 13e § och 13d §. Därför att det som ledamoten Egeland lite lyfte här så har vi i Moderaterna diskuterat tidigare och det handlar om bilar som blir besiktade och får en liten anmärkning som ändå behöver visas upp igen. Du får 30 dagar på dig att fixa den där ena lampan som är trasig eller någonting annat. De kategorierna av så kallade små fel i Sverige kallas för tvåor. I Sverige har man ett sådant system att en auktoriserad bilverkstad får kvittera att de har bytt den här lampknoppen. På det viset så slipper kunden åka tillbaka till Fordonsmyndigheten och göra om hela proceduren med en besiktningsman som ska komma ut och titta att den lampan lyser som inte lyste tidigare. Detta skulle möjliggöra att dels effektivisera Fordonsmyndigheten, men det skulle också medföra att våra verkstäder kunde göra det smidigare för kunden. Det lyftes tidigare här vem som skulle vinna på det här, och i det här fallet så skulle det vara båda.

    Det här görs idag redan när det gäller tunga fordon. Det görs både bromsprov, avgasprov, hastighetsbegränsande, färdskrivare och annat. Men på den privata sidan så är det väl mest kanske då bromstest som görs av de privata bilverkstäderna, och för att de ska få utföra det så är de redan i denna paragraf d auktoriserade.

    Det kanske skulle vara möjligt att titta på detta och att kunna ha någon slags eftergranskningsfunktion för de små felen. Det skulle underlätta för ålänningen i allmänhet. Tack, talman!


  • Diskussionen är avslutad. Kan förslaget att ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet omfattas? Ärendet remitteras till lag- och kulturutskottet.