Anvisningar om lagtingets frågestunder

 

Utfärdade i enlighet med arbetsordningens 39 § den 11 maj 2020.

1 § Bestämmelser

Bestämmelser om lagtingets frågestunder finns i lagtingsordningens 38 § och i arbetsordningens 39 § (se bilaga).  

2 § När hålls frågestund

Frågestunder bör hållas en gång per månad under pleniperioderna. Frågestunderna ingår i lagtingets årsöversikt men talmannen kan, om möjligt efter samråd med talmanskonferensen, av särskilda skäl flytta en planerad frågestund.

3 § Typer av frågestunder

  1. Ordinarie frågestund
  2. Frågestunder med flera följdfrågor
  3. Frågestunder som ägnas ett särskilt ämne

4 § Ordinarie frågestunder

Frågestunden är allmän och frågorna ska hålla sig inom landskapsregeringens behörighet. Frågorna kan alltså gälla även exempelvis frågor som rör Åland men som faller inom riksdagens behörighetsområde.

5 § Frågestunder med följdfrågor

Vid en frågestund med följdfrågor kan frågor ställas också av andra ledamöter än av den ursprungliga frågeställaren (följdfråga). Den ursprungliga frågeställaren får vid en sådan frågestund ställa endast en tilläggsfråga.

En följdfråga ställs omedelbart efter att den ursprungliga frågeställaren ställt sin tilläggsfråga och den har besvarats.

Varje ledamot får ställa högst en följdfråga.

6 § Frågestunder som ägnas ett särskilt ämne

Talmannen beslutar på förslag av talmanskonferensen vilket ämne som frågestunden ska gälla, hur lång frågestunden ska vara och om det får ställas följdfrågor.

7 § Tidsåtgången

För en ordinarie frågestund och för en frågestund som ägnas ett särskilt ämne anslås en timmes tid om inte talmannen om möjligt på förslag av talmanskonferensen beslutar annat.

Om tiden medger det kan talmannen ge flera talturer till en och samma ledamot men den som ges ordet för en andra fråga ges aldrig företräde framom den som önskar ställa en första fråga.

För frågestunder med följdfrågor anslås i regel två timmar.

Talmannen har rätt att förklara frågestunderna avslutade även om alla frågeställare inte har beretts tillfälle att yttra sig.

8 § Talturerna

Oppositionens lagtingsledamöter ges företräde vid frågestunderna om inte talmanskonferensen beslutar annat för en viss frågestund.

Talmannen ger i regel lagtingsgrupperna taltur enligt storleksordning.

Lagtingsgrupperna har möjligheten att ge en lista med ordningsföljden inom gruppen, till lagtingets kansli eller podiet. Om ingen sådan lista lämnas får ledamöterna ordet i den ordning de begär det.

9 § Ikraftträdandet

Anvisningarna blir omedelbart gällande.