Budgetmotioner och budgetbehandlingen


Budgetmotioner

AO 32 §: En budgetmotion får inte väckas innan landskapsregeringen har lämnat sitt budgetförslag till lagtinget och motionen ska lämnas in senast klockan 12.00 den elfte dagen efter det att landskapsregeringen har lämnat förslaget till lagtinget. Tidsfristen utlöper dock tidigast den 5 november. En budgetmotion med anledning av ett förslag till en tilläggsbudget eller ett kompletterande budgetförslag ska lämnas in senast klockan 12.00 den fjärde dagen efter det att förslaget upptagits för kännedom på föredragningslistan.

För att budgetmotionerna ska kunna läggas ut på internet bör de uppfylla vissa krav på format och för att talmannen inte ska vägra ta upp dem dem till behandling eller finans- och näringsutskottet ska fälla dem av formella skäl, bör de fylla vissa krav på innehåll. Lagtingskansliet står därför till tjänst med förhandsgranskning av budgetmotionerna. 

Innehållet

Budgetmotioner till en ordinarie budget har i princip inga innehållsmässiga begränsningar. Observera dock att om ni vill ha helt nya anslag bör ni ta upp dem redan i motionsskedet eftersom ett förslag om att ett nytt anslag som inte ingår i landskapsregeringens budgetförslag eller i betänkandet beaktas endast om förslaget har väckts genom en budgetmotion.  

Budgetmotioner som hänför sig till en tilläggsbudget ska hålla sig inom samma gränser som tilläggsbudgeten. Det är alltså landskapsregeringens förslag som sätter gränserna för ärendet.

Korta rubriker

Rubrikerna till budgetmotionerna är en sorts marknadsföringsnamn som anger dels vad motionen handlar om, dels om det är fråga om nedskärningar eller inte. Momentets nummer behöver alltså inte anges i rubriken.

Exempel:

  • Sänkt anslag för polisen
  • Miljövård, ökning av anslaget
  • Utbildning, ny motivering till anslaget
  • Ändring av Allmänna motiveringen, "Det ekonomiska läget"

Samlingsmotioner kan ges en mera generell rubrik som till exempel:

  • Utvecklingspartiets skuggbudget för ett bättre Åland
  • Framstegsgruppens budgetmotion för en bättre ….politik

Klämmarna

Alla motioner måste ha en kläm. En budgetmotion kan innehålla flera frågor (samlingsmotion) men varje fråga, alltså varje moment eller kapitel ska ha en egen kläm. Kontakta gärna lagtingsdirektören på förhand om ni planerar en sådan samlingsmotion.

Budgetmotionernas klämmar är mera precisa än rubriken. Av klämmen ska det framgå både vilken typ av ändring (ändring av motiveringen/höjning eller sänkning av anslag) som föreslås och vilket kapitel/moment som avses. Här kommer en förklaring på skillnaden mellan kapitel och moment:

  • Budgeten är indelad i Avdelningar  (3 siffror)
  • Avdelningarna är i sin tur indelade i kapitel (3 siffror)
  • Kapitlen är indelade i moment (5 siffror).

Exempel:

  • 100 LAGTINGET (Avdelning)
  • 111 LAGTINGETS KANSLI (Kapitel)
  • 11100 Lagtingets kansli, verksamhet (Moment)
     

Olika typer av anslag

Förslagsanslag betecknas med (F), vanliga reservationsanslag med (R) och EU-programanslag med (R-EU). 

Förslagsanslag (F) används främst för lagbundna utgifter vars omfattning är svår att bedöma. De får överskridas om det är nödvändigt för att uppfylla det aktuella anslagets ändamål.

(R) står för reservationsanslag. Reservationsanslag används för utgifter som sträcker sig över flera år, dock högst 4 år. 

(R-EU) är ett reservationsanslag som är avsett att finansiera ett EU-program. Anslag utan beteckning är årliga och får inte överskridas eller överföras till ett senare budgetår.

Ändringar i den allmänna motiveringen

När budgeten väl är överlämnad till lagtinget kan den inte ändras annat än genom skrivningar i utskottets betänkande. Budgetmotionerna ska därför ta sikte på utskottets betänkande och är med andra ord förslag till vad utskottet ska tycka i sitt betänkande. När det i budgetmotionerna föreslås ändringar i den allmänna motiveringen bör alltså landskapsregeringen inte tillskrivas nya åsikter. Skriv i stället ner åsikterna direkt utan att ange vems de är eller vad landskapsregeringen bör göra.

Exempel:

  • Budgetförslaget: "Landskapsregeringen anser att en undersökning inte är nödvändig"
  • Motionen: "En undersökning är nödvändig." eller "Landskapsregeringen bör/ska företa en undersökning."

När finans- och näringsutskottet omfattar en budgetmotion med ändringar i den allmänna motiveringen skrivs synpunkterna i motionen i regel in i betänkandets allmänna motivering men själva motionen föreslås bli förkastad.

Motionerna skrivs i formulär och sparas i ledamöternas egna mappar

Motionerna skrivs i formulär på hemsidan. Formuläret skrivs sedan ut i word-format och dokumentet sparas i respektive ledamots datamappar.  Meddela Jessica när ni har lagt in motioner i mapparna. Ett alternativ är att direkt maila motionerna till Jessica.laaksonen@lagtinget.ax. Håll alltså kontakten med kansliet när skriver motioner!

Förhandsgranskning

Lagtingsdirektören är behjälplig med förhandsgranskning av motionernas innehåll (OBS enbart klämmar och rubriker) i syfte att motionerna inte ska kunna förvägras behandling i lagtinget.

Var ute i god tid med förhandsgranskningen! Ta gärna kontakt redan när klämmar och rubriker är klara för när de har förhandsgranskats kan motionären arbeta vidare med motiveringstexten. På det sättet undviks anstormning.

Partigrupperna meddelar massmedia

De som vill att media ska få motionerna snabbt gör klokt i att själva maila dem. Kansliet skickar inte ut motionerna utan de läggs ut på lagtingets hemsida när de är klara.

Behandlingen av utskottets betänkande (enda behandling)

(Arbetsordningen 78 §)

Diskussionen (avisering av ändringsförslag)

Under den allmänna diskussionen ska alla eventuella ändringsförslag aviseras enligt arbetsordningen 74 § det vill säga förslaget ska framföras och motiveras under den allmänna diskussionen i ärendet. Avisering är som namnet säger bara en form av förvarning som inte kräver understöd. Var tydliga när ni aviserar och börja gärna såhär: "Herr/fru talman, jag vill därrför avisera att jag under detaljbehandlingen kommer att föreslå att...."

Kommunicera gärna till kansliet vilka ändringsförslag ni kommer att driva till omröstning! 

Nya anslag

Ett förslag om att ett nytt anslag som inte ingår i landskapsregeringens budgetförslag eller i betänkandet beaktas endast om förslaget har väckts genom en budgetmotion. Det betyder att det inte längre går att föreslå några nya anslag utöver dem som ingår i budgetförslaget, finans- och näringsutskottets betänkande eller reservationerna.

Detaljbehandlingen

Efter att diskussionen avslutats behandlas förslaget till budget i detalj. Huvudtitlar, avdelningar eller kapitel i dem konstateras ha blivit godkända enligt betänkandet om förslag till ändring inte har aviserats.

När talmannen förelägger ett moment eller t.ex. ett kapitel i den allmänna motiveringen kan ett aviserat ändringsförslag framföras. Det är med andra ord här som de förslag som aviserades under diskussionen ska läggas. Ett ändringsförslag som har aviserats måste inte läggas men det är tacknämligt om kansliet i så fall förvarnas.

Alla förslag kräver understöd för att tas upp till behandling och omröstning.

Alla omröstningar sker elektroniskt varför öppen omröstning inte behöver begäras.

Återremiss till utskottet

Om lagtinget inte godkänner finans- och näringsutskottets betänkande utan ändringar återremitteras ärendet till utskottet. Utskottet kan då antingen omfatta lagtingets beslut eller föreslå ändringar i det. Om utskottet föreslår ändringar, ska lagtinget besluta att de antingen godkänns eller förkastas.

Vad är en budgetlag?

Ökade krav på rättssäkerhet ledde till att det 2004 infördes en bestämmelse i självstyrelselagen om att grunderna för individens rättigheter och skyldigheter ska framgå av lag (21 §). En motsvarande bestämmelse finns i grundlagens 80 §. 
 
Samtidigt tillkom en  bestämmelse i självstyrelselagen om s.k. budgetlagar (20 § 3 mom.). Tidigare hade det nämligen hänt att det "lagstiftats genom budgeten", det vill säga att det i budgeten infördes både t.ex. pengar för ett stöd och villkor för stödet. 

Det speciella med budgetlagar är att de träder i kraft före lagstiftningskontrollen, det vill säga samtidigt som budgeten börjar gälla (årsskiftet i fråga om ordinarie budget). Budgetlagar kan enligt självstyrelselagen användas när ett anslag i budgeten förutsätter att en landskapslag stiftas och det finns särskilda skäl för att lagen ska träda i kraft snabbt. Det är lagtinget som helt och hållet avgör om förutsättningarna för en budgetlag är uppfyllda.

Om det senare visar sig att presidenten förordnar att en budgetlag ska förfalla, publicerar landskapsregeringen i Ålands författningssamling att lagen lagen helt eller delvis upphör att gälla.