Första behandling

  • Först tillåts diskussion och efter det börjar detaljbehandlingen av det lagförslag som ingår i betänkandet.

    Diskussion.


  • Tack, talman!

    Ja, det här är ju ett alltigenom okomplicerat lagförslag, tyckte vi i alla fall i utskottet. Det är ett viktigt lagförslag. Det finns, som jag uppfattar det, ingen politisk oenighet om det här lagförslaget, som möjliggör att arbetsgivare kan kontrollera straffregistret.
    Uppdraget gäller för människor som är anställda under tre månader, och inte bara för de som är anställda längre än så. Tillägg till det så utvidgas det här till att också omfatta landskapslagen om privat hälso- och sjukvård.

    Utskottet föreslår att det här lagförslaget antas, och några små punkter kan man väl sätta med för att förtydliga.

    I samband med behandlingen av det här lagförslaget tittade också utskottet på hur det ser ut med de organisationer som arbetar med frivilliga som engagerar sig i barnverksamhet, och hur landskapet arbetar för att trygga de barn som är med i olika föreningar på Åland. Utskottet har ingen klar ställning i frågan, men ber ändå landskapsregeringen att se över möjligheten att, i samband med att man beviljar PAF-medel, se om man kan kräva någonting av organisationerna för att uppnå en större trygghet för de barn som är engagerade i tredje sektorn.

    Avslutningsvis vill jag också nämna att utskottet har erfarit att landskapet arbetar med ett lagförslag som syftar till att möjliggöra en begäran om straffregisterutdrag för människor som arbetar med äldre och personer med funktionsnedsättning. Tack!


  • Talman! Utskottsordföranden nämnde att landskapsregeringen förbereder ett lagförslag som innebär att samma granskning ska tillämpas vid arbete med äldre och personer med funktionsnedsättning. Fick utskottet en tydligare bild av var i processen landskapsregeringen befinner sig med lagförslaget? När kan vi förvänta oss att det kommer till lagtinget?


  • Tack, herr talman!

    Nej, inget exakt datum. Så vi får väl se vad som kommer. Landskapsregeringen har sagt att det kommer, så vi får försöka lita på att det kommer.


  • Talman!

    Barn och ungdomars beroende av vuxna gör dem särskilt utsatta och ofta har de inga möjligheter att skydda sig mot övergrepp. Det är därför oerhört viktigt att göra barns och ungdomars miljöer mer trygga.

    Det här lagförslaget ger arbetsgivaren rätten att göra en kontroll av brottslig bakgrund även vid kortvariga anställningar för personer som ska jobba med barn.

    Det innebär då en viss, men hanterbar, ökning av administrationen. Vi ska komma ihåg att det här är en möjlighet för en arbetsgivare, och att bedömningen om man ska anställa en person ligger fortfarande i händerna hos arbetsgivaren oavsett vad som framgår av brottsregisterutdraget. Den makten ska finnas i händerna på arbetsgivarna och bedömningen ska göras utifrån vad som sedan står i utdraget. Kanske man kan se lagförslaget som ett filter som sorterar bort olämpliga personer som söker jobb bland barn, men jag tror det mera kommer att verka som en tröskel, en hög tröskel, som sorterar bort de ”olämpliga” personerna att ens söka jobb med barn. Argumenten för lagstiftningen är många flera än argumenten mot.

    Lagens effekter är mera förebyggande eller proaktiva, och vi ska komma ihåg att vi har ingen tillsyn av lagen. Lagen ersätter inte sedvanlig kontroll av att ta referenser på personer som söker ett jobb eller vikariat. Men ger föräldrar trygghet när de lämnar sina barn i omsorg eller liknade verksamheter.

    Så vi sätter nu barns bästa i främsta rummet och ger barnen bättre förutsättningar för en trygg uppväxt. Vi i utskottet, och säkert hela lagtinget, ser fram emot att regeringen presenterar ett motsvarande lagförslag som gäller arbete med äldre samt med personer med funktionsnedsättningar.

    Det borde vara en självklarhet att vuxna behandlar barn väl och bemöter dem med respekt, men tyvärr förekommer det att barn utsätts för våld eller sexuella handlingar av personer i deras omgivning. Därför finns det ingen anledning för regeringen att luta sig tillbaka och tro att lagförslaget är tillräckligt, utsatthet för sexuella övergrepp är alldeles för vanligt.

    Den här lagstiftningen löser bara en liten del av problemet med barns och speciellt flickors utsatthet. Här är det relevant att påminna om att lagtinget har lämnat sitt bifall till konventionen om barnets rättigheter och därmed åtagit sig att skydda barn mot olika form av våld, användning av narkotika samt mot sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp.

    En arbetsgivare som utför en bakgrundskontroll genom brottsregistret visar att hen tar ansvar och det är ett proaktivt sätt att förebygga problem innan de uppstår. Det är även ett slags skydd av arbetsplatsen och verksamheten och arbetsgivaren skapar även en tryggare och säkrare arbetsmiljö.

    För de arbetsgivare som har en verksamhet som riktar sig till barn och unga har ett särskilt ansvar att skydda dem. Genom att införa de här kontrollerna visar man tydligt att man tar sitt ansvar för barns säkerhet på största allvar och det borde stärka förtroendet för både samhället och de som arbetar i verksamheten.

    Landskapsregeringen som är en stor arbetsgivare behöver ta täten och visa att man tar säkerhet och skydd för barn och unga på allvar och visar även på ett ansvarsfullt och proaktivt arbetsgivaransvar.

    Alarmerande många unga uppger att de har varit utsatta för våld. En nyligen genomförd undersökning av Folkhälsomyndigheten i Sverige bekräftar detta. Det finns ingen anledning att tro att situationen ser annorlunda ut på Åland, våra egna undersökningar visar tyvärr på höga nivåer av utsatthet. Därför måste vi ställa oss frågan: Gör vi tillräckligt för att skydda barn mot övergrepp och våld? Finns det mer vi kan göra?

    Flickor rapporterar en högre grad av utsatthet för flera former av våld, speciellt sexuellt våld, jämfört med pojkar. Detta är ingen nyhet, men det gör det inte mindre allvarligt. Att minska eller helst eliminera sexuella övergrepp skulle vara en betydelsefull åtgärd för att förbättra den psykiska hälsan, som vi ser försämras särskilt bland unga tjejer. Vi behöver alltså en bredare diskussion om varför dessa brott förekommer. Det är avgörande att minska risken för att personer med en brottslig bakgrund får tillgång till yrken där de kan skada unga och utsatta individer. Vårt mål måste vara att skapa ett samhälle där alla, oavsett kön, kan leva utan rädsla för sexuellt våld och övergrepp.

    Det här lagförslaget stärker barns och ungas rättigheter till en trygg uppväxt och framtid, fri från skadliga erfarenheter.

    Utskottet anser att lagen utgör en markering av samhällets kraftiga avståndstagande från övergrepp mot barn och unga. Någonting som jag i efterhand har tänkt på att kunde varit med i vårt betänkande är att lagen även har ett syfte att minska riskerna för att barn utsätts för personer som vill locka dem till att använda narkotika.

    Det är också viktigt att påminna om att ideellt arbete med barn faller utanför lagens tillämpningsområde, men att det finns en skild lag för detta: Landskapslag om kontroll av brottslig bakgrund för frivilliga 2020. I utskottet diskuterade vi att kännedomen om den lagen kunde förbättras.

    Det här är en åtgärd av flera som behövs för att skydda våra mest utsatta och ett steg mot en framtid där ingen ung människa, oavsett kön, ska behöva bära på skador som de inte själva har orsakat. Vi har ett ansvar att skapa en värld där barn får växa upp utan rädsla. Det är vårt ansvar att agera för att förhindra att personer i maktpositioner utnyttjar sitt förtroende för att skada andra. Tack, talman!


  • Tack så mycket, talman!

    Tack ledamot Söderlund för presentationen av det här betänkandet. Det innehöll mycket klokskap, men jag skulle särskilt vilja fokusera på den lilla passus som handlar om efterlysningen av en motsvarande lagstiftning för dem som har hand om våra äldre.

    Ledamoten och jag har tidigare lyft detta i media i insändarform, och jag vill ge mitt tydliga stöd till att efterfråga en sådan lagstiftning från regeringen i brådskande takt.


  • Tack för det, min åsikt är nog att hela utskottet också tycker att en sådan lagstiftning behövs. Vi vet ju också att en sådan lagstiftning är på kommande, vilket framkom i ett tidigare replikskifte här.

    Jag tycker att ju längre man verkar som politiker, desto mer inser man att det verkligen behövs. Tyvärr är det så.

    Det är också viktigt att lyfta den här frågan på nordisk nivå, så att vi har liknande regelverk och kan utbyta erfarenheter och information.


  • Tack, talman!

    Tack för den bollen som passade över så lämpligt till en medlem i Nordiska rådet.

    Jag vet att det här är något som tidigare har diskuterats i olika utskott och även i Gränshindergruppen. Det skulle vara mycket relevant med en harmoniserad lagstiftning i de nordiska länderna, där vi vet att arbetskraft ofta rör sig över gränserna.

    Det skulle därför vara mycket välkommet om vi kunde kroka arm med de andra nordiska länderna i dessa frågor.


  • Tack, talman!

    Vi pratar ofta och mycket om vikten av att öka rörligheten och göra det lättare att arbeta i andra länder. Arbetskraftens rörlighet är avgörande.

    Samtidigt måste vi också beakta de som utgör oönskad personal. Det finns säkert individer som är duktiga på att hitta sätt att kringgå gällande regelverk, det är viktigt att tänka på det också.


  • Tack, talman!

    Jag håller med talman Söderlund om att argumenten för lagförslaget är fler och starkare än de argument som talar emot det. Med andra ord är lagförslaget välkommet på alla sätt.

    Detta framgick tydligt i remissutlåtandena från kommunerna, där man bland annat konstaterade att fördelarna överväger den utökade administration som tillkommer.

    Det här är ett lagförslag som är välkommet.


  • Tack, talman!

    Ja, ledamoten Mansén var med i utskottsbehandlingen och är medveten om hur positivt detta lagförslag togs emot av alla. Vi arbetar tillsammans för att få till ytterligare lagstiftning även för andra grupper. Det är också ett behov som vi var ganska eniga om, tycker jag.


  • Talman!

    Först vill jag börja med att säga att den moderata lagtingsgruppen stöder den här lagstiftningen. Det här är en bra lagstiftning, och det var vi alla överens om i utskottet. Det är en lag som behövs, men det som jag tar med mig från utskottsbehandlingen är att det fanns många frågetecken och en viss osäkerhet bland aktörerna kring vilket brott det handlar om. Detta lyftes fram under hörandet, där det framkom att det kanske behövs tydligare riktlinjer.

    Det som också framkom var en stark önskan om att alltid begära ut dessa intyg, vilket det idag inte finns laglig rätt för oss att göra. Jag förstår behovet av detta, men det är något som jag tycker att man bör ta med sig.

    Det efterlystes även en möjlighet att kunna göra detta med en viss regelbundenhet. Mycket kan hända när man har haft en person anställd under många år. Att ha en laglig rätt, vilket man inte har idag, att begära ut intyg med regelbundenhet är något jag vill skicka med som en passus till landskapsregeringen att titta på. Finns det en möjlighet att göra detta?

    En annan viktig punkt som lyftes fram under hörandet handlar om personer med funktionsnedsättning. Det framkom att vuxna personer med funktionsnedsättning kan befinna sig på ett barns intellektuella nivå, vilket gör dem särskilt utsatta i vårt samhälle. Internationell statistik visar hur utsatt just denna grupp är, och det är viktigt att vi tänker på detta, precis som vi diskuterar lagstiftning kring barn.

    Det lyftes också fram att man har möjlighet att titta på rättsregistercentralen för att få ut handlingar om man har arbetat i något annat EU-land. Men i vår globaliserade värld har vi även många som kommer hit och arbetar från andra länder. Jag tycker inte att vi fick ett tillfredsställande svar i utskottet angående hur man kan få ut straffregister för just denna grupp. Det är något vi måste tänka på och ta med oss i det fortsatta arbetet. Många kommer från länder utanför Europa, och de kan inte undantas från denna skyldighet, anser jag.

    Detta var några av de punkter jag ville lyfta fram från våra höranden i utskottet.

    Jag vill också nämna ett exempel från hörandena. Inom idrottsvärlden finns det ett klart föredöme i denna fråga. De arbetar med en visselblåsarfunktion och ställer krav på de personer som arbetar inom sektorn. Det är något som andra bör titta på. Tack!


  • Diskussionen är avslutad. Detaljbehandlingen börjar. I detaljbehandlingen föreläggs lagförslaget i sin helhet.

    Föreläggs först förslaget till L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om kontroll av brottslig bakgrund hos personer som skall arbeta med barn för godkännande. Lagförslaget är godkänt.

    Lagförslagens första behandling är avslutad. Ärendets första behandling är avslutad.