Remissdebatt

  • Talmannens förslag är att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet. Diskussion.


  • Minister Arsim Zekaj Anförande | 13:24

    Tack, talman! Varje gång vi lämnar över ansvaret för våra barn till någon annan vuxen så gör vi det med en självklar förväntan att de är i trygga händer. Det är en förväntan som inte borde kunna svikas.

    Bästa lagting. Även små glapp i lagstiftningen kan få stora konsekvenser för våra minsta. Det är därför som vi nu lägger fram ett förslag som täpper till ett viktigt skyddsglapp.

    Idag kan arbetsgivare inte alltid kräva utdrag ur brottsregistret för personer som bara jobbar en kort tid med barn. Det är ett hål i skyddet som vi måste täppa till. Vår uppfattning är att det spelar ingen roll om kontakten är kort för hamnar fel person på fel plats så kan konsekvenserna bli katastrofala.

    Med vårt förslag ska arbetsgivare få rätt att kräva utdrag även vid anställningar som är kortare än tre månader. Det här handlar absolut inte om att misstänkliggöra folk, utan om att täppa till en öppning där något kan gå riktigt snett.

    Jag ska ge er ett exempel. Tänk er en situation där en person med en brottslig bakgrund får hoppa in som vikarie på ett daghem under 2-3 månader. Om något skulle hända under den tiden, då har vi svikit vårt ansvar som samhälle. Det är den risken som vi inte vill ta.

    Det här förslaget förebygger sådana situationer. Vi vet att också nuvarande lagstiftning som är i kraft har en bra förebyggande effekt eftersom personer som eventuellt har anmärkningar i sitt registerutdrag undviker att söka. Det är någon promille som brukar förekomma när man gör den här typen av kontroller.

    Vi föreslår också att detta ska gälla inom den privata sektorn. Här gör vi en prövning av vår behörighet. Vår uppfattning är att detta är inom vårt behörighetsområde, åtminstone ska vi testa det. Vi anser att barnens trygghet går före allt och det gäller oavsett om barnen rör sig i offentlig kommunal verksamhet eller i privat regi.

    Det här förslaget är egentligen ganska rakt på och enkelt. Det handlar om att inget barn ska behöva utsättas för fara, om det är så att vi kan göra något för att undanröja den risken. Jag anser att vi i det här förslaget stänger igen den luckan.

    Min magkänsla säger mig att förslaget kan omfattas brett här i salen. Jag håller mig ganska kort här idag. Tack.


  • Jag vill bara uttala mitt stöd för er för att ni har rättat till det här glappet som förekommer i lagstiftningen. Det här är en ren rutin redan inom exempelvis utbildningsväsendet, man kontrollerar den som ska tillsättas för en tjänst. Det här är helt i linje med vad man kan förvänta sig för att säkra barn och ungas positioner i förhållanden där äldre personer, så att säga, utövar en viss makt över dessa personer.


  • Minister Arsim Zekaj Repliksvar | 13:28

    Det är också i linje med våra tankar kring det här. Jag kommenterar inte detta desto mera.


  • Tack, herr talman! Det är en bra lagstiftning som minister Zekaj lade fram här. Det är en viktig lucka som täpps igen.

    Jag har med egna ögon kunnat se att det fanns misstankar mot personer som har jobbat med barn och ungdomar, men det har varit omöjligt för arbetsgivare att kunna utreda en sådan sak. Det var en kort anställning.

    Tre månader i en vuxens liv är tre månader, det känns kanske inte så jättelänge, men tre månader i ett barns liv är väldigt långt. En händelse som inträffar under barndomen kan sätta spår hela livet och påverka individen enormt och även samhället i stort. Därför är det viktigt att man täpper igen den här luckan. Den oron som har funnits kring den här åtgärden tidigare var att det kunde vara ett steg extra att söka ut det här brottsregisterutdraget och att det kunde vara en tröskel till. Men i dagens läge är det ingen större sak att göra det och ingen större kostnad heller. Barnets bästa ligger absolut i första rummet.


  • Minister Arsim Zekaj Repliksvar | 13:30

    Tack, talman! Vi har utrett även det här förhållandet som gäller, huruvida det blir en tröskel. Men i den här situationen håller jag helt med om att det är barnens trygghet och tre månader är ändå en ganska lång tid. Vårt resonemang går helt i linje med ledamotens också.


  • Bedömningen om huruvida man ska anställa en person sen så ligger ju fortfarande i händerna hos arbetsgivaren oavsett vad som står i brottsregisterutdraget. Den makten ska finnas i händerna på arbetsgivarna och den bedömningen ska göras utifrån vad som sedan står i det. Det tycker jag att är viktigt. Man ska kunna ta ansvar och säkra den verksamhet man har och se till att fokus är barnets bästa enligt den nya socialvårdslagen. Vi har ett individfokus kring klientens bästa.

    Det är fullt stöd från Liberalernas bänkar.


  • Minister Arsim Zekaj Repliksvar | 13:31

    Tack, talman! Det låter lovande ledamot Påvals.

    Jag vill också återigen bekräfta att det är ju fortfarande så att detta är en möjlighet för arbetsgivaren. Sedan vill jag påpeka att arbetsgivare som regel gör det och tar in den här typen av uppdrag när de får möjligheter. Den har visat sig ha en väldigt stark förebyggande kraft i sig. På det sättet så förstärker vi ytterligare det här skyddet för det här glappet som har funnits.


  • Talman! Det är bra att den här lagstiftningen kommer och den behövs.

    Jag lyfter upp ett av remissvaren från KST. De föreslår att en kontroll av brottslig bakgrund borde omfatta fler grupper, även de som jobbar med äldre och med personer med funktionsnedsättning. Är det någonting som regeringen också funderar på?


  • Minister Arsim Zekaj Repliksvar | 13:32

    Tack, talman! Svar ja. Vi håller på just nu med tillsynslagstiftning. Vi har en tjänsteman och jurist på socialvårdsbyrån som tittar på den här lagstiftningen. Min utgångspunkt och min politiska inriktning är att alla personer som på något sätt är i beroendeställning eller i utsatthet ska kunna ha det här skyddet.


  • Talman! Då har vi liknande tankar kring det, ministern och jag. Jag tycker att personer som är i ett utsatt läge; barn, äldre och personer med funktionsnedsättning, så de är helt beroende av att de som tar hand om och vårdar dem har goda intentioner och inte har gammalt med sig i bagage som kan försvåra det. Så det låter bra.


  • Minister Arsim Zekaj Repliksvar | 13:33

    Tack, talman! Absolut. Jag hoppas att vi ska komma med den typen av förslag som också ger det här extra skyddet för personer som är i beroendeställning.


  • Tack, talman! Tack minister Zekaj. Jag skulle bara vilja uttrycka mitt stöd för den här lagstiftningen. Den är förebyggande i dess bästa form. Den skapar en möjlighet till trygghet för våra barn, men även för en arbetsplats som helhet. Det är också ett rättviseperspektiv när man har möjlighet att behandla alla anställda på lika villkor.


  • Minister Arsim Zekaj Repliksvar | 13:34

    Tack, talman! Det är fantastiskt positivt här i dag. Det är jätteroligt att få presentera en sådan här lag som kan omfattas så brett. Tack för det!


  • Talman! Minister Zekaj. Jag tycker att det här är ett jättebra lagförslag. Men har ni funderat vidare på varför den har begränsat sig till nyanställningar och inte sådana personer som redan är eller har varit anställda under en längre tid? En brottslig bana kan man ju falla in på när som helst i livet. Är det någonting som ni har tagit i beaktande och något som ni har funderat på?


  • Minister Arsim Zekaj Repliksvar | 13:35

    Tack, talman! Svar ja, även där. Vi har ju tittat på våra förutsättningar att under löpande anställning kunna begära utdrag. Det finns ju ganska snäva regelverk här där riket faktiskt ska initiera en sådan utredning, om det är 2025 och den kommer vi att ta sikte på här. Jag fick den här frågan av ledamoten vid något tillfälle i salen och jag tog reda på det. Om det är under 2025 så kommer vi att kunna se någonting mer konkret kring det.


  • Talman! Jag vill också ge mitt stöd för den här lagstiftningen. Det som vi kan fundera på, vi som sitter här i salen, är varför det har tagit oss 20 år att komma underfund med att illasinnade människor som arbetar med personer i beroendeställning även kan göra väldigt illa under en så kort period som under tre månader?

    Men faktiska fråga är, hur förhåller det sig sedan med till exempel möjligheter att se på straffregisterutdrag från Sverige eller direkt från riket? Vi har ett stort antal inflyttade till Åland, vilket är väldigt positivt vill jag också säga. Men vad finns det för möjligheter att se på straffregisterutdrag speciellt från den svenska sidan?


  • Minister Arsim Zekaj Repliksvar | 13:36

    Tack, talman! Det här är ju nationell lagstiftning. När det gäller att begära registerutdrag från ett annat land än Finland så då måste jag få återkomma. Det är en rutinfråga. Jag vill jätte gärna få reda på det själv också, så jag får lov att återkomma till frågan.


  • Talman! Jag är mycket nöjd med det svaret. Här har annars utskottet en möjlighet att fördjupa sig i den frågeställningen och även i så fall vilka kostnader det kan tänkas föranleda för den som söker, vilka fatalietider och sådant. Söker du ett kort vikariat så behöver man någon här och nu. Man kanske inte kan vänta på ett registerutdrag i två eller tre veckor. Vi har en samsyn i den frågan.


  • Minister Arsim Zekaj Repliksvar | 13:37

    Tack, talman! Jag kommer att ta reda på det här inför utskottet när det gäller utlänningar som kommer från Sverige eller något annat land.

    När det gäller kostnaden så ligger det omkring 5-6 euro. Det är den nivån ungefär. Handläggningstiderna, det är en ganska digital värld vi lever i dag, på så sätt så tror jag att handläggningstiderna inte ska vara särskilt långa. Det handlar till viss del om en planering från arbetsgivarens sida. Jag kommer också att ta reda på handläggningstiderna. Jag vet att jag har det på några av mina anteckningar.


  • Talman! Vi behöver verktyg för att förebygga tragedier likt den i Flen där en 25-åring nyligen dömts till fängelse för att ha våldtagit en treåring under vilan på förskolan, en plats där barn borde få vara trygga.

    Lite nu och då uppmärksammas fall där en person som dömts för sexuellt övergrepp mot barn har fått anställning på en förskola eller skola. Jag vill inte ens tänka på hur hemskt det här måste vara för alla berörda. Vi måste göra vad vi kan för att säkra en trygg barndom. Det är vårt ansvar att skydda dem som inte kan skydda sig själva.

    Lagförslaget ger inte en skyldighet att kontrollera brottslig bakgrund men en möjlighet, innan anställningen inleds. Det är ett litet och viktigt steg för att öka skyddet för barn och unga.

    Remissinstanserna är överlag positiva och välkomnar förslaget. Man ser att det här är för barnens bästa, det är ett sätt bland flera att säkerställa att personal, men även olika slags praktikanter, är lämpliga. Om jag läser mellan raderna så överväger man ändå att införa detta som rutin, trots den ökade administration som det medför.

    Frågan om hur lagen inverkar på privat barnomsorg lyfter ett av remissvaren och utskottet behöver titta på detta och förtydliga vid behov. En annan relevant fråga är om den här möjligheten att kontrollera brottslig bakgrund kommer att nyttjas eller kommer de som anställer att anse att administrationen blir för stor runt detta?

    Den som söker jobb på Åland och tänker arbeta med barn kommer att uppmanas att visa upp ett utdrag ur det nationella brottsregistret, men den personen kan vara straffad i ett annat land. För vi, eller lagen, pratar alltså om finska brottsregisterutdrag, vårt nationella register som är finsk behörighet och hör till länders nationella behörigheter. Kan man på något sätt, och hur i så fall, öka ett nordiskt samarbete här och kanske även europeiskt? För mig är det också lite oklart hur länge olika brott, så som barnpornografibrott och sexuella brott mot barn, finns kvar i brottsregistret?

    Jag tror att landskapsregeringen behöver komma med ytterligare anvisningar om hur det här sedan ska gå till i praktiken. För hur ska en anställande person veta vad hen ska göra när det framkommer uppgifter på registerutdraget och en påbörjad anställning behöver avslutas? Ska det här -att ett utdrag krävs- framgå redan då man söker personal t.ex. i en annons? Är det sedan upp till varje arbetsgivare att bestämma om den jobbsökande ska anställas eller inte efter utförd registerkontroll? Och hur och när ska Valvira kontaktas när det gäller den Valviraregistrerade personalen?

    Talman! Vi behöver skydda våra barn mot alla slags övergrepp. Det här lagförslaget är ett viktigt steg på vägen. Jag önskar att regeringen också kan se på om det skulle behövas en liknande lagstiftning för dem som jobbar med äldre samt med personer med funktionsnedsättning. Mina tankar går till 84-åriga Elsa som nyligen gick ut och öppet berättade om att hon hade utsatts för flera sexuella övergrepp och en våldtäkt av en kommunalt anställd hemtjänstarbetare. Skammen gjorde att Elsa först inte berättade för någon om vad hon hade varit med om. Men nu säger hon i en intervju: ”Kanske kan jag gå före så att andra kvinnor också vågar berätta”. Modiga, modiga Elsa!

    Den liberala lagtingsgruppen anser, precis som landskapsregeringen, att det här är ett viktigt lagförslag där barnets bästa kommer i främsta rummet: Men arbetsgivarna behöver ändå ha fungerande rutiner för att arbeta förebyggande mot övergrepp och andra kränkningar mot barn.

    För att säkerställa att befintlig personal under anställningstiden inte har begått några brott samt för att säkra trygghet för personal, barn och föräldrar bör även regeringen fundera på om vi behöver lagstifta så att arbetsgivaren kontinuerligt ges möjlighet att begära utdrag ur belastningsregistret, alltså någon slags regelbunden kontroll.

    Barns utsatthet är vuxnas ansvar. Dagligen görs försök att locka barn, även åländska barn, i sexuella syften på nätet, men det är tyvärr svårare att göra någonting åt. Så låt oss göra det vi kan för barns säkerhet och framtid och visa att vi tar vårt ansvar på allvar.

    Slutligen, talman, det här är en välkommen preventiv åtgärd som hindrar personer med brottslig bakgrund att söka sig till arbete med barn. Vi har makten och vi har ansvaret och vi kan göra en skillnad. Tack, talman!


  • Tack, talman! Tack till vicetalman Söderlund för ett riktigt bra anförande. Jag skulle ha sagt samma saker ungefär om det hade varit jag som höll vårt gruppanförande i den här frågan.

    Det som jag tycker är komplicerat just med den här lagframställningen är att det visar ju bara dömda personer. Statistiken visar att sådana här hemskheter på barn och på äldre, som vicetalman sade, så är det ju väldigt få som egentligen åker fast. Det är detta som riktigt kryper under skinnet på en. Hur ska man egentligen göra för att ett brott aldrig ska kunna begås från första början?


  • Talman! Antagligen är ju mörkertalet jättestort och något brott är alltid någons första. Det här diskuteras ganska mycket ändå. Hur ska man göra med ensamarbete och hur pratar man med barn? Jag har hört om "stopp min kropp" och sådant. Det här är en fråga som man måste jobba med kontinuerligt hela tiden. Det visar, precis som ledamot Eckerman sade, bara de dömda. Men det är ju ett fåtal som blir dömda.


  • Jo, och jag tycker att det är viktigt också att vicetalman Söderlund lyfte personer som jobbar med äldre och andra utsatta personer, för det finns precis samma möjligheter att utnyttja människor i beroendeställning där. Jag tycker också att det är bra att man även lyfte gränsöverskridande register, för det är jättelätt att flytta mellan olika länder och så är det bara glömt och så fortsätter man sitt arbete. Vi har ju haft liknande fall här på Åland som har uppdagats. Det var varken trevlig eller bra läsning hur det ens hade fungerat, att man flyttar från ett ställe till ett annat bara och får fortsätta vara yrkesverksam fast man har begått väldigt allvarliga brott. Så det hoppas jag också att man kan ta med sig till utskottet.


  • Talman! Precis som ledamot Eckerman sade så är det så lätt här att flytta mellan länder. Det är ju många som kommer hit och jobbar för en kortare tid. Jag tänker också på administrationen som absolut inte blir stor. Man beställer det här på nätet. Det går snabbt och smidigt är min uppfattning. Men alla kommuner och alla kommunalförbund, så visst kan man också flytta mellan kommuner om man vill här, om man vill försöka komma undan. Det här behöver utskottet absolut titta på.


  • Talman! Det är bra frågeställningar som ledamoten lyfte upp. Jag reagerade på, som ledamoten sade, just det här med rutiner och hur man hanterar det man får fram. Det är ju också någonting som kommunerna ska hantera. Hur hanterar man det man får fram? Ska det framgå i annonsen att man efterfrågar det? Det är sådant som varje kommun måste ta ställning till.

    Vilka brott är det man ska ta hänsyn till? Blir det automatiskt om du har kört för fort eller? Det är ändå viktigt att ta det med sig. Ska man straffas för det? Är man inte lämplig att jobba med barn om man har kört för fort? Jag vet inte. Det var bra att ledamoten lyfte detta.


  • Tack, talman! Ja, precis som ledamot Holmberg-Jansson funderar jag också på om man kanske har några parkeringsböter någonstans i något register? Men det här är frågan om allvarligare brott, att man har rånat en bank, hotat eller någonting sådant och då är man säkert olämplig. Lagen förbjuder ju inte att anställa någon fastän du har något i ditt register, men det ger ju en möjlighet att syna det. Så där tänker jag att vi har många små kommuner som kanske inte anställer så ofta och kanske lite saknar rutiner på det här. Hur tänker vi här, att vi kommer med något hur man ska göra? Vikten av de här fungerande rutinerna lyfte också ledamot Holmberg-Jansson och det är riktigt viktigt.


  • Talman! När man läser här i lagstiftningen så står det ju att man inte är i straffregistret för all framtid. Det är ju också någonting som man måste ta hänsyn till.

    I ett annat replikskifte här just gällde gränsöverskridande register. Min uppfattning är att en kontinuerlig diskussion inom det nordiska pågår. Tidigare satt jag i Nordiska ministerrådet, men nu också nu i Nordiska rådet och det här lyfts ju hela tiden. Hur kan vi se till att stoppa det här nu, att man flyttar mellan länder? Om man jobbar som läkare eller något sådant så det gäller ju precis samma sak inom det här området. Detta är i alla fall någonting som jag tar med mig i mitt arbete inom det nordiska att fortsätta att lyfta de här frågorna.


  • Tack, talman! Jag blir riktigt glad att höra att det här diskuteras i nordiska sammanhang. Det behöver lyftas mycket och ofta. Jag hoppas att ledamot Holmberg-Jansson orkar fortsätta att vara envis med den här frågan. Vi behöver absolut ett bättre samarbete här.


  • Tack, talman! Tack ledamot Söderlund! Ni ställer väldigt många bra och relevanta frågor som vi kommer att ta reda på till utskottet. Det är klart att det här med registerutdrag, det skyddar ju till en viss gräns. Det kommer inte skydda allting. Folk kommer fortsättningsvis att kunna passera de skyddsnät som finns. Men det här är det allra största filtret som har visat sig vara väldigt effektivt i förebyggande syfte.

    Sedan behöver ju verksamheterna ha uppsikt över sin verksamhet. Vår ambition är, som jag har nämnt här, att vi ska komma tillbaka här förhoppningsvis redan nästa år med lagstiftning som också stärker skyddet för samtliga som är i beroendeställning på ett eller annat sätt, om man bor på ett omsorgshem eller äldreboende med mera.


  • Tack, talman! Det är viktigt att ministern lyfte att det här ersätter ju inte fungerande rutiner för hur man jobbar emot sådana brott.

    Jag stötte på när jag läste in mig lite på det här ämnet att det går ju också att förfalska sådana här intyg, så det gäller att vara noggrann här. Och precis som ministern sade så finns det alltid de som slinker igenom. Ett effektivt förebyggande arbete behöver också finnas på plats.


  • Tack, talman! Ja, absolut. Där handlar det ju mycket om, som ledamot Holmberg-Jansson också nämnde, att vi behöver arbeta mer i det nordiska samarbetet just för att säkerställa att vi har det här gränsöverskridande. Det är en svårare process att komma dit. Vi vet och vi har ju konstaterat att det finns flera sådana här fall och det är ett jätte bekymmer i det nordiska samarbetet att det finns personer som hoppar mellan länderna. Vi själva kommer inte att kunna göra det arbetet här. Det är en väldigt aktuell fråga i det nordiska samarbetet.

    Men återigen vill jag tacka för de frågeställningar som har ställts här. Det visar på att systemet ändå fungerar ganska väl när det kommer så pass bra frågor. Det dyker upp många bra frågeställningar som vi tar vidare här i utskottet.


  • Tack, talman! Jag tycker att det är bra att alla som bara har möjlighet och kan lyfter den här frågan i nordiska sammanhang och nordiska samarbeten. Absolut förstår jag att det är svårt eftersom det här är nationella behörigheter och det är svårt att hitta en lösning på den frågan. Men jag tror att vill man så kan man.


  • Ledamot Liz Mattsson (C) Gruppanförande | 13:54

    Tack, talman! Som vårt samhälle är uppbyggt tvingats du tidigt i barnens liv att lämna ifrån dig det absolut käraste du har, ditt eller dina barn till andra vuxna i samhället som kommer ha en betydande roll för barnet och dess utveckling. Personer, som utan vårdnadshavarens närvaro, kommer tillbringa mycket tid tillsammans med barnet och som fostrar, undervisar och påverkar individens värderingar i stort och smått. Det är personer som många gånger fungerar som trygghet, förebild och som kommer att ge barnet livslånga minnen. Du som vårdnadshavare behöver också känna trygghet till de personer som vårdar ditt barn för att själv vara lugn, fokuserad och må bra under den tid du inte tillbringar med barnen.

    Den här lagändringen som nu diskuteras ger en arbetsgivare rätt att kräva att den person som tilldelas arbete med barn kan uppvisa ett utdrag ur straffregistret vid anställningar som understiger tre månader. Lagförslaget ger därmed rätten till arbetsgivaren att ha en god kontroll även vid kortvariga anställningar för personer som ska jobba med barn.

    Denna lagstiftning stöder Åländsk Center då ändringarna i lagen är av sådan karaktär som skapar trygghet och tillit i vårt samhälle.

    Nytt är att lagstiftningen även omfattar den privata hälso- och sjukvården vilket vi också ser som positivt. Detta är en lagstiftning som värnar barnens bästa och samtidigt hjälper att skapa trygghet till dess vårdnadshavare. Det är en mycket bra och viktig lagstiftning.

    Centergruppen noterar att den person som erbjuds anställning ska införskaffa och betala för straffregisterutdraget själva, vilket betyder att lagändringen inte har några ekonomiska verkningar för arbetsgivaren.

    Som helhet anser Centern att förslaget är välkommet och att det ytterligare förbättrar skyddet för barn och unga på Åland, något som samhället alltid ska prioritera.

    I inkomna remissvar framkom det att man i lagen kunde tydliggöra vilka anteckningar som får göras för att undvika felhantering hos arbetsgivaren. Detta är något som utskottet kan ta med sig och titta lite närmare på i behandlingen av lagändringen.

    Som vi tidigare hörde i ett replikskifte efterlyste KST liknande lagstiftning för funktionshindrade och äldre och det är något som även centergruppen ställer sig positiv till att man från regeringens sida tittar vidare på.

    Jag avslutar här. Tack, talman!


  • Tack, talman! Vi är som sagt positiva till det här förslaget så jag ska inte orda mer om det.

    Jag vill bara notera en sak som ledamoten sade här i början av anförandet. Hon sade; "som vårt samhälle är uppbyggt tvingas man som vårdnadshavare att lämna bort sitt barn". Det stämmer ju faktiskt inte riktigt på Åland. Man tvingas ju inte att lämna bort sitt barn här på Åland. Det är självklart det som är normen bland åländska familjer, men man tvingas inte till det. Det var bara det som jag vill ha sagt.


  • Ledamot Liz Mattsson (C) Repliksvar | 13:57

    Tack, talman! När jag formulerade mig på det sättet så kände jag att i vissa sammanhang så tror jag nog att personer på Åland känner att man i ett ganska tidigt stadie, och på grund av ekonomiska skäl, är tvungen att gå tillbaka till arbetet och därmed lämna sitt barn till exempel på daghem.


  • Ledamot Johan Lindström (Obs) Gruppanförande | 13:57

    Talman! Lagting. Barnen är vårt samhälles framtid, våra mest värdefulla medborgare. Deras säkerhet och trygghet är vår gemensamma plikt att värna om.

    Det lagförslag som vi nu diskuterar är inte bara ett juridiskt dokument, det är en manifestation av vårt ansvar som vuxna att skapa en trygg och säker miljö för varje barn.

    Vi har alla hört om alltför många tragiska fall där barn har kommit till skada. Ofta har dessa fall kunnat förhindrats om rätt kontroller hade funnits på plats.

    Den föreslagna lagändringen stärker möjligheten att säkerställa att de som arbetar med barn, även vid kortvariga anställningar, är lämpliga och utan brottslig bakgrund.

    Genom att tillämpa samma kontroller på privat hälso- och sjukvård tar vi ytterligare ett steg för att skydda barn i alla delar av deras vardag.

    Men vi måste också vara självkritiska och analysera om vi verkligen gör allt vi kan? En frågeställning som dyker upp hos oss i Obunden Samling är varför begränsa detta skydd till barn? Våra äldre, funktionsnedsatta och andra personer i beroendeställning är också utsatta grupper. De som arbetat till exempel inom äldreomsorgen bör granskas med samma noggrannhet. Vi måste fråga oss; är inte trygghet en rättighet för alla?

    Vidare anser vi att det bör införas en möjlighet för arbetsgivare att vid behov begära ut brottsregister även för redan anställda. Om misstanke eller andra omständigheter uppkommer som påverkar arbetsgivarens förtroende så bör detta gå att genomföra. För närvarande kräver lagen att detta endast kan ske vid nyanställningar eller ändrade arbetsuppgifter. Förbättringsmöjligheter skulle kunna vara att man utökar kontrollen till anställda som arbetar inom äldreomsorgen, med funktionsnedsatta samt med personer i beroendeställning. Samtliga som tar hand om personer i utsatta grupper bör granskas med samma nivå av noggrannhet.

    Öka arbetsgivarens befogenheter och ge arbetsgivaren rätt att begära brottsregister även för redan anställda under särskilda omständigheter. Utbilda arbetsgivare, förståelse för när utdrag ska begäras, användas och bedömas är avgörande för rättvisa beslut. Utöka samarbete med resten av Norden, EU samt globalt för att skapa gränsöverskridande register, speciellt gällande sexuell brottslighet.

    Låt oss inte glömma att denna lag också är en balansgång. Vi ska värna om den personliga integriteten, men aldrig på bekostnad av säkerheten för de mest utsatta.

    Vi välkomnar detta lagförslag, dock inte som en slutgiltig lösning utan som en viktig milstolpe i vårt ansvar att skydda våra barn och våra äldre. Tack!


  • Talman! Jag tycker att det är bra det som ledamoten lyfte upp och också att man kan titta på möjligheter när det gäller redan anställda. Jag tror att det kanske redan går, men om det inte gör det så är det något som jag tar med mig till social- och miljöutskottet, där jag är med.

    Jag understöder, precis som jag lyfte upp redan tidigare i replikskiftet med ministern, att man ser på möjligheterna att införa samma regler för äldre och personer med funktionsnedsättning. Jag var på en föreläsning för länge sedan där man berättade att just personer med funktionsnedsättning är de personer som är mest utsatta för både fysiskt och psykiskt våld. För att det är så lätt att bara genom att flytta på en stol ställa till det, ja man får inte svära här i salen riktigt, men riktigt ställa till det för dem. Så det finns mycket som man kan göra som inte syns också och därför är det bra att man tittar på alla olika delar.


  • Talman! Tack för frågan Holmberg. Lagstödet idag så för att begära ett brottsregisterutdrag för en redan anställd så krävs att lagstöd har avtalats. Det måste finnas stöd i lagen och överenskommelse i anställningsavtalet färdigt, eller att man kraftigt ändrar i arbetsuppgifterna och att man ändrar arbetsuppgifterna till att omfatta något som kräver särskild tillförlitlighet. Om en arbetsgivare på eget bevåg idag skulle begära ett utdrag utan laglig grund så strider det mot GDPR. Det kan få en arbetsrättslig problematik, så det är inte så bara. Det finns ju lagstöd för det, men det är inte så bara att använda.


  • Tack för klargörandet, ledamoten!


  • Tack, talman! Det verkar som om jag och ledamot Lindström är ganska eniga i det här. Den här bollen med att titta på att förstärka skyddet även för alla personer i beroendeställning, det är ett uppdrag som vi arbetar med i förvaltningen. Vi har också avsatt resurser för det och det tycker jag att är jätteviktigt att säga. Att bara säga att vi arbetar med det är något annat men att avsätta resurser för det, då vet vi att vi kommer att kunna leverera det. Det här är också en prioriteringsfråga för mig. Jag har sett fall där det inte har blivit så himla bra, även inom äldreomsorgen och inom andra verksamheter.

    Precis som ledamot Lindström också påpekade, så är det inte bara när det gäller att ta ut de här löpande utdragen i pågående anställning. Det är ett arbete som pågår i riket och som vi sedan ska ta vid här och snickra på utifrån åländska förhållanden.


  • Tack, talman! Tack minister Zekaj. Det gläder mig att höra att ni tar den här frågan på allvar. Jag tror inte att det finns någon större politisk oenighet i de här frågorna. Frågan är väl hur vi ska göra det och inte om vi ska göra saker och ting. Det gläder mig att du har tagit detta på allvar och det gläder mig att vår tidigare diskussion har burit frukt. Tack ska du!


  • Ledamot Annette Holmberg-Jansson (M) Gruppanförande | 14:04

    Talman! Detta lagförslag syftar till att stärka skyddet för våra barn och unga i en ändring av landskapslagen om kontroll av brottslig bakgrund som gör det möjligt att genomföra kontroller även vid kortvariga anställningar. Detta är en viktig del i vår ständiga strävan att sätta barnets bästa i främsta rummet och det stöder vi från Moderat Samling.

    Lagförslaget har fått ett brett stöd från flera håll. Här i salen men även i remiss svaren kan man läsa att förslaget är både tydligt och balanserat, där nyttan med ökad trygghet för barn överväger den eventuella ökningen av administration. De betonar att möjligheten att genomföra kontroller vid kortare anställningar är positiv, inte minst för att inkludera praktik och tillfälliga arbetsförhållanden. De lyfter även att lagändringen kan integreras som en rutin i vikariehantering och skapa en tryggare miljö för barn och elever. Rädda Barnen har tydligt understrukit att förslaget stärker barns skydd mot våld och övergrepp i linje med både FN:s barnkonvention och Lanzarotekonventionen.

    Talman! Det är dock viktigt att beakta vissa synpunkter. De har även framförts att den ökade administrationen kan påverka rekryteringen av korttidsvikarier, vilket påminner oss alla här igen om balansen mellan säkerhet och effektivitet. KST föreslog, vilket jag även har varit inne på tidigare, att kontroll av brottslig bakgrund bör omfatta fler grupper, exempelvis de som arbetar med äldre och med personer med funktionsnedsättning. Det håller jag med om, men det har vi hört från ministern att är på gång och det gläder mig.

    Lagförslaget är en tydlig förbättring för att skydda våra barn och unga. Det harmoniserar med internationella konventioner och rikets lagstiftning samtidigt som det stärker arbetsgivarnas möjligheter att agera förebyggande.

    Det som jag saknar är att det inte har gjorts en barnkonsekvensbedömning, Vi kan läsa i sektionen om internationella konventioner och landskapsregeringens överväganden att där nämns vikten av att barnets bästa alltid ska komma i främsta rummet vid beslut som rör barn. Detta är en indirekt form av konsekvensanalys, men det specificeras inte att en formell och strukturerad barnkonsekvensbedömning har gjorts och eftersom detta sannerligen är en lag som är viktig för barn så borde detta ha skrivits tydligare och förstås borde en regelrätt konsekvensanalys ha gjorts. Det står i lagförslaget att det finns inga kända verkningar för miljön, jämställdhet och jämlikhet och där kanske man kunde ha skrivit någonting om barnkonsekvensanalys eftersom det ständigt efterfrågas här i salen. Tack!


  • Ledamot Henrik Löthman (S) Gruppanförande | 14:07

    Talman! Bästa lagting och åhörare. Idag vill jag tala om en fråga som ligger oss alla varmt om hjärtat – barnets rättigheter och vårt ansvar att skydda dem. Jag har arbetat med barn och ungdomar i över 20 år och välkomnar därför lagen. Enligt artikel 3 i FN:s konvention om barnets rättigheter ska barnets bästa alltid komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn. Detta är en princip som vi i vårt lagting har ställt oss bakom och som vi måste fortsätta att värna om.

    FN:s konvention om barnets rättigheter förpliktigar oss att vidta alla lämpliga åtgärder för att erkänna och skydda barnens rättigheter. Artikel 19 i konventionen betonar särskilt skyddet mot våld och sexuellt utnyttjande. Detta är inte bara en internationell förpliktelse, utan en moralisk skyldighet vi har gentemot våra barn.

    Inom Europarådet har också antagits en särskild konvention om skydd för barn mot sexuell exploatering och sexuella övergrepp. Vårt lagting har gett sitt bifall till att denna konvention ska gälla inom vår behörighet, vilket är ett viktigt steg i rätt riktning.

    Enligt artikel 5 i Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna har varje individ rätt till frihet och personlig säkerhet. Detta gäller även våra barn. Vi har också bestämmelser om respekt för barnens rättigheter i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna och i fördraget om Europeiska unionen. Artikel 24 i stadgan understryker att barnets bästa alltid ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barn.

    Landskapsregeringen föreslår att vi utökar tillämpningsområdet för 2004 års landskapslag för att stärka skyddet av minderåriga. Det föreslås att arbetsgivare ska ha rätt att kontrollera brottslig bakgrund hos personer som erbjuds arbete, även vid kortvariga anställningar. Detta är en viktig åtgärd för att minska risken att personer med brottslig bakgrund anställs i roller där de arbetar med barn.

    Det föreslås också att tillämpningsområdet för landskapslagen om privat hälso- och sjukvård utvidgas för att inkludera dessa skyddsåtgärder. Dessutom föreslås en ändring i 7 § i 2004 års landskapslag för att säkerställa att endast nödvändiga uppgifter antecknas vid uppvisande av straffregisterutdrag.

    Genom dessa förslag stärker vi skyddet för barn och unga på Åland. Vi minskar risken att olämpliga personer anställs i roller där de arbetar med barn, och vi säkerställer att arbetsgivare har rätt att kräva straffregisterutdrag vid anställningar. Detta innebär inga nya skyldigheter för arbetsgivarna, men ger dem verktyg att bättre skydda våra barn.

    Socialdemokraterna tycker liksom flera påtalat i salen, att de som arbetar med äldre och människor med funktionsnedsättningar också skulle ha samma kravställning på sig. Jag tror att vi även i den frågan är lika överens här i salen och hoppas att vi snart kommer till en sådan lagstiftning precis som minister Zekaj påtalade. Det är även viktigt att vi lyckas få till ett bättre samarbete mellan de nordiska länderna för att kontrollera upp den brottsliga bakgrunden.

    Låt oss tillsammans arbeta för att säkerställa att barnets bästa alltid kommer i främsta rummet. Genom att stärka skyddet för våra barn visar vi att vi tar vårt ansvar på allvar och att vi är beredda att vidta de åtgärder som krävs för att skapa en trygg och säker miljö för dem.

    Socialdemokraterna stödjer det här lagförslaget. Tack!


  • Ledamot Aino Waller (HI) Gruppanförande | 14:13

    Tack, talman! Psykisk och fysisk trygghet är grundläggande förutsättningar för barnomsorg, hälso- och sjukvård.

    Vårt ansvar som samhälle gentemot barn är att se till att barn säkerställs dessa grundläggande rättigheter. Enligt artikel 19 i barnkonventionen ska staten (eller landskapsregeringen) utveckla metoder och arbetssätt för att förebygga att barn utsätts för våld. Barnkonventionen är lag på Åland sedan 1991, vilket torde göra detta lagförslag enkel att omfamna över partigränserna. Så verkar vara fallet.

    Det aktuella lagförslaget handlar om möjligheten för arbetsgivaren att begära ut brottsregisterutdrag även vid anställningar som underskrider tre månader. Ett utdrag anger brott mot barn, sexualbrott, våldsbrott, brott mot friheten och narkotikabrott, det vill säga inte alla övriga brott. Dessutom antecknas i utdraget om den sökande har gjort sig skyldig till motsvarande brott i andra medlemsstater i Europeiska unionen. Även förbud att arbeta med minderåriga som utfärdats i EU-länderna antecknas i utdraget om brottslig bakgrund. Det är bra.

    Praxis är redan i användning i riket och Hållbart Initiativ välkomnar det aktuella lagförslaget.

    Personligen hoppas jag att de hänvisningar till barnens rättigheter och barnkonventionen vi hört under denna debatt även präglar lagtingets övriga åtaganden. Många gånger, såsom i denna fråga, har vi redan tillräckligt kunskapsunderlag för att kunna fatta beslut utan ytterligare utredningar.

    Med det sagt så vill jag tillägga en sak. Jag anser att man också bör utreda möjligheten att ge även andra utsatta grupper såsom äldre över 65 år och funktionsnedsatta samma lagliga skydd.
    1920-talsantropologen Margaret Mead lär ha sagt att de första tecken av civilisation bland människor var ett arkeologiskt fynd där man upptäckte ett skelett av en äldre vuxen människa med bruten och helad lårben. Oavsett om anekdoten är sann eller inte vill jag tro på detta. Och omvänt: Ett samhälle som inte skyddar sina mest utsatta är på väg bort från civilisationen.


  • Ledamot Mogens Lindén Gruppanförande | 14:16

    Talman! Ledamöter. Jo, jag tror att vi alla är eniga. Det här är en bra lag. Det är egentligen, om jag uppfattade rätt, en komplettering av den lag som fanns redan 2004 men som inte då innefattade privata aktörer, och det måste ju självfallet korrigeras. Dessutom ger det arbetsgivare även vid kortare anställningar möjlighet att begära ett straffregisterutdrag och att det ska finnas ett datum på det här utdraget.

    Det här är välkommet. Grön vänster understöder det här lagförslaget. Sedan handlar det ju om att skapa goda rutiner för att tillämpa den här lagen och det är en annan följdfråga. Men Grön vänster stöder lagförslaget i föreliggande form. Tack!


  • Ledamot Tony Asumaa (Lib) Anförande | 14:17

    Tack, talman! Givetvis framkom det redan att Liberalerna, och alla andra också för den delen, stöder lagförslaget, vilket är behjärtansvärt på alla sätt.

    Det var ju några frågor här som också jag själv satt och funderade på. Det var det här registret, vad som finns där, behandlingstiden, vad det kostar och ifall man är utomlands. Det var nog ganska lätt att googla fram det. Jag hann göra det medan ni andra hade era anföranden.

    Det här är ett nationellt register som handhas av Rättsregistercentralen. I registret finns det infört personer som har dömts till ovillkorligt eller villkorligt fängelse, kombinationsstraff, övervakningsstraff, bot som döms utöver villkorligt fängelse, samhällstjänst eller övervakning, ungdomsstraff, böter i stället för ungdomsstraff och avsättning av tjänst. Det står preciserat ganska rakt av vad det innefattar. Det innefattar inte parkeringsböter på Torggatan som kanske någon var lite orolig för här.

    Sen finns det också anvisningar när det har avförts från register. Det finns olika tider på 5,10 och 20 år beroende på straffets art.

    Sen frågades det vad detta kostar, det står tydligt och klart att allt detta kan sökas elektroniskt och då är det en behandlingstid direkt eller upp till sju dagar och det kostar 6 euro för ett utdrag. Är man studerande och vill jobba med barn så kostar det exempelvis noll euro, så där finns också olika skalor.

    Sen framkom det här också, som även intresserar mig, om andra länder. Straffregisteruppgifter byts mellan EU-länder och begär man ett utdrag så kan man också begära av Rättsregistercentralen att begära in uppgifter från EU. Det här samarbetet har pågått sedan 2012 och där är behandlingstiden lite längre, 10-20 dagar.

    Allt borde nog vara på plats och det här kanske man kan sedan ta upp i utskottet för att även få in det i ett betänkande så vet vi alla vad som gäller. Tack, talman!


  • Talman! Det stämmer mycket väl det som ledamoten Asumaa påtalade när det gäller just de här reglerna hur och när brott längre inte förekommer i registret. Det finns alltid en målkonflikt mellan personlig integritet och arbete. Det finns ganska bra regler kring detta.

    Men jag kommer att återkomma till alla de här frågeställningarna formellt sett i utskottet. Så samla på er frågor alla som sitter i utskottet så lovar jag att besvara dem där också.


  • Ledamot Tony Asumaa (Lib) Repliksvar | 14:20

    Talman! Tack minister Zekaj. Ja, det är ju bra att vi alla vet vad som gäller när vi fattar våra beslut och får man in det i ett utskottsbetänkande så är det ännu bättre. Så tack för preciseringen!


  • Tack, talman och tack till ledamoten Asumaa för undersökningen här under resans gång, så att säga. Det framgår nog ganska tydligt i lagförslaget att kostnaderna ligger på 6 euro om man tar det digitalt och 12 om man vill ha det med snigelposten.

    Min fråga berörde om man behöver ett straffregisterutlåtande till exempel från Sverige och om det rör sig om ett kortare vikariat, kanske tre veckors vikariat. Där är jag lite betänksam till hur snabb hanteringsprocessen kan bli. Tar det flera veckor innan man får det här intyget så då har man ju inte möjlighet att ta den här tjänsten. Jag säger inte nu att man att vem som helst ska kunna jobba med barn, men man behöver kanske fundera lite vidare kring administrationen och hanteringen av intygen.


  • Ledamot Tony Asumaa (Lib) Repliksvar | 14:21

    Talman! Ledamot Thörnroos har helt rätt. När man vill ha vikarier så vill man ha dem direkt. Det står nog här ganska tydligt och klart att vill man ha uppgifter från andra EU-länder så är handläggningstiden mellan medlemsstater 10-20 dagar och då kan vi ju prata om ändå upp till tre veckor. Det kan hända att det vikariatet har tagit slut förrän man har fått det pappret i handen. Så här är beslutsgången. Det klart att vi har mycket som kommer och vi ligger här mittemellan flera länder, så det är klart att det kommer från öster och väster. Men det står så här om behandlingstiden vad gäller utländska uppgifter.


  • Talman! Det som ändå är väldigt positivt är att det finns en stark samsyn i lagtinget kring att den här frågan är viktig och att den är prioriterad. Det är bra att landskapsregeringen har tagit fram den.

    Men som så ofta som flera gånger förr så det som verkar ganska enkelt när vi sitter här i salen men sedan när utskottet börjar fördjupa sig i detaljerna, och utskottet har ju mera tid att göra det än vad landskapsregeringen har, så brukar det dyka upp en del knoppigheter.

    Jag önskar utskottet lycka till på den här resan!


  • Diskussionen är avslutad. Kan förslaget att ärendet remitteras till social- och miljöutskottet omfattas?

    Ärendet remitteras till social- och miljöutskottet.